Piktogram nedir ? Piktogram kavramı ne anlama gelir?

Herhangi bir nesne, mekan, kavram, işaret ve işleyişin resmedilerek sembol haline getirilmesine piktogram adı verilmektedir.

Piktogram nedir ? Piktogram kavramı ne anlama gelir?
Kamusaati
Kamusaati
13 Ocak 2021 Çarşamba 13:23

Resmetme yoluyla herhangi bir şeyin ifade edilmesi olarak tanımlanan Piktogram, toplumların dili, dini, ırkı ve düşünce biçimi ne olursa olsun herkes için aynı anlamı çağrıştırır.

Piktogram, özellikle günümüzde birtakım şeyleri kolayca anlatabilmek için başvurulan önemli bir kaynaktır.

Piktogram kavramı, Latince’deki “pictus” (resim) ve “gram” sözcüğünün birleşimi ile ortaya çıkmıştır. Bu iki kelimenin bir araya gelmesi ile oluşan Piktogram kavramı, “yazısı olmayan resim” anlamına gelir.

PİKTOGRAM TARİHİ

Piktogramın tarihte ilk olarak görülmesi, MÖ 5000’li yıllarda Çin’e dayanmaktadır.

Günümüzde halen bazı topluluklar piktograf yazı tekniği kullanmaktadır. Bu topluluklar Afrika ve Amerika’da yaşayan gelişmemiş topluluklardır. Gelişmemiş kültürlerde bu kavram yazı halinde kullanılırken, gelişmiş toplumlar hayata yön verme özelliği olan semboller olarak kullanmaktadır.

Piktogram nedir #1

NERELERDE KULLANILIR

Piktograma verilebilecek en iyi örneklerden birisi, günümüzde kullanılan trafik işaretleridir.

Piktogramların bir özelliği de kişilerin dili, dini ve ırkı ne olursa olsun anlam bakımından herkeste aynı çağrışımı uyandırmasıdır.

Tren istasyonları, hava alanları, otogarlar ve çarşı gibi çok farklı ulusları birleştiren mekanlarda piktogramlar, taşıdığı evrensel anlamlarla çok önemli bir konumdadır.

Piktogram, hayatı düzenlerken yapılması yasak olanları da ifade eder. Örneğin köpekle girilmez sembolü bir Piktogram’dır. Bu sembolün olduğu yere köpekle girmek yasaktır.

Piktogram nedir #2

Sitemizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarımız Üzerindende Takip Edebilirsiniz.. İlginiz İçin Teşekkür Ederiz Kamusaati.com

twitter-logo – Ömer Sezer

Bu yazının tüm hakları www.kamusaati.com'a aittir. 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 36. maddesi uyarınca alıntılanamaz. Telif hakları saklı tutulmuş bu yazının alıntılanması halinde yasal takip yapılacaktır. ©


Kaynak: Kamu Saati Özel
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.