BAŞKANLIK NE OLA Kİ…


İrfan Bilici

İrfan Bilici

01 Kasım 2016, 18:42

Ülkemin gündeminden hiç düşmeyen tartışma Başkanlık ...



Bir tv programında izliyorum ve bu satırları yazıyorum. 



Nedir bu başkanlık sistemi ne getirir ve götürür anlamaya çalışıyorum.



CHP İstanbul Milletvekili Aykut ERDOĞDU Beye göre bir rejim sorunudur. “Başkanlık gelirse rejim değişimi gerçekleşmiş olur”



Bu fikir CHP de geçmişten gelen bir kalıtım gibi. AK PARTİ 2 Kasım 2002 de iktidara geldiğinde de rejim tehlikede diyorlardı . Geçen 14 yıl göstergesi rejimin teminatı AK PARTİ olmuştur. CHP nin bu fikrini  anlamış değilim. 



MHP Antalya Milletvekili Mehmet GÜNAL Beye göre de Anayasal bir sorundur. Anayasa değişmeden referanduma gidilemez. Başkanlık sistemine geçiş için Anayasa değişimi şarttır. Sn Günal taslak gelsin bakalım millet menfaati varsa bölünmeye karşı teminat varsa halka gitmeye katkı sağlarız. Referandum için çekincemiz yok diyor.



Basında çıkan AK PARTİ taslağına göre Başkanlık sisteminde parlamenter  sisteme göre çok büyük bir farklılık göremedim. En büyük fark Bakanlar kurulunun Başkanla gelip Başkanla gitmesi. Parlamentoyu oluşturan milletvekilleri yine seçilecek. Hazırlanan taslakta başkanın sahip olduğu geniş atama yetkisi en önemli başlıklardan olacak. YÖK, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, HSYK, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve rektörlerin atanmasının da başkan tarafından yapılması planlanıyor. Bu yetki bir kısmı zaten Cumhurbaşkanına ait değil mi?



Bunun dışında bugünkü Cumhurbaşkanının yetkileri daha da kısıtlanıyor. Hatta Yüce Divan a gidiş yolu daha da açık hale getiriliyor. 



Sn Devlet Bahçeli gerçek bir devlet adamı olduğunu bir kez daha göstererek kriz ve kaos oluşturacak yolu yine tıkayarak (376 krizinde olduğu gibi) millet menfaati varsa bölünme ve federasyona meydan vermeyecek taslakları incelemeleri yönünde işaret vermesi bile muhalefette deprem etkisi oluşturmuş durumda.



Selam ve dua üzere kalın.

- - - -

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Selim - 7 yıl önce
Yüreğine sağlık
Avatar
Murtaza Ulubey - 7 yıl önce
CHP her zaman yenilikçi olduğunu söyler ama hep geriden gelir.
Avatar
Ahmet Aydın - 7 yıl önce
Ebedi muhalefet CHP bir de yapıcı olsa. ..
Avatar
muammer demirkan - 7 yıl önce
Abicim. Bu konuda sen ne diyon
Avatar
İhsan - 7 yıl önce
Aydınlatıcı bir yazı.
Avatar
Murat - 7 yıl önce
Bu kadar küçük değişiklik mi . Bu fırtına niye
Avatar
Fırat Aydoğan - 7 yıl önce
Objektif bir yazı hocam elinize sağlık