Yargıtay'dan iş sözleşmeleri ile ilgili kritik karar: Ekleri de bağlayıcı

Yargıtay'dan iş sözleşmeleri ile ilgili kritik karar: Ekleri de bağlayıcı Yargıtay'dan milyonları ilgilendiren iş sözleşmeleri ile ilgili kritik karar! İş sözleşmelerinde yer alan usul ve esaslar ile yönetmelik değişikliği çalışan tarafından kabul edilmiş sayılır.

Yargıtay'dan iş sözleşmeleri ile ilgili kritik karar: Ekleri de bağlayıcı
Admin
Admin
04 Ocak 2022 Salı 12:23

Yargıtay'dan milyonları ilgilendiren iş sözleşmeleri ile ilgili kritik karar! İş sözleşmelerinde yer alan usul ve esaslar ile yönetmelik değişikliği çalışan tarafından kabul edilmiş sayılır. İşte detaylar...

İş sözleşmesinin esaslı unsurları olan işçinin iş görme borcu ile bunun karşılığında işverenin ücret ödeme borcu, çalışma koşullarının en önemlileridir. İş sözleşmelerinin kurulumunda Yargıtay işverenenin çalışma usul ve esaslarına karşı yapmış olduğu yönetmelik değişikliklerinin iş sözleşmesinde yer alması ve imzalanması ile işçiler tarafından kabul edilmiş olduğuna hükmetti.

Çalışanlar sözleşmelerinde yer alan usul ve esas değişikliklerini içeren eklerini mutlaka incelemeleri gerekmektedir. Bu usul ve esaslarda çalışma koşulları içerisinde yer alan ücret, tazminat ve primlerde yer alabilmektedir.

 

ÇALIŞMA KOŞULLARINDA NELER YER ALIR

Bundan başka, işin nerede ve ne zaman görüleceği, işyerindeki çalışma süreleri, yıllık izin süreleri, ödenecek ücretin ekleri, ara dinlenmesi, evlenme, doğum, öğrenim, gıda, maluliyet ve ölüm yardımı gibi sosyal yardımlar da çalışma koşulları arasında yerini alır.

İşçiye özel sağlık sigortası yapılması ya da işverence primleri ödenmek kaydıyla bireysel emeklilik sistemine dahil edilmesi de çalışma koşulları kavramına dahildir.

 

30 YIL ÇALIŞTI İŞ AKDİ SONA ERDİRİLDİ

30 yıl süreyle telekomda "şef tekniker" olarak çalışan kişinin iş akdi 31.01.2019 tarihinde sona ermiştir.

ÜCRETLERİM EKSİK YATIRILDI

Somut olayda iş akdi sona eren çalışan; Toplu İş Sözleşmesi (TÎS) ile sendika üyesi işçilere verilen ücret zammının, sendika üyesi olmayan personele de aynen yansıtılacağının düzenlendiğini, 31.08.2000 tarihi ile fesih tarihi arasındaki toplu iş sözleşmesi zam farkları, ücret, ilave tediye ve ikramiyelere yansıtılarak hesaplanmasını, toplu iş sözleşmesi zam farklarının döneminde ve olması gerektiği gibi davacıya yansıtılmaması nedeniyle temel ücretinin eksik ödendiğini, fesih tarihi itibariyle alması gereken temel ücretin tespitini, davalı işyerinde 2010 yılından itibaren, her yıl Mart ayında çalışanlara ödenen ve işyeri şartı haline gelen, performans değerlendirmesinden ziyade çalışanlara ek menfaat sağlamak için uygulanan performans priminin görevi süresince herhangi bir ihtara, uyarıya maruz kalmayan davacıya eksik ödendiğini iddia ederek ücret, ilave tediye ve ikramiye fark alacakları ile ödenmeyen performans primi alacağının davalıdan tahsiline karar verilmesini istemiştir.

İLK DERECE MAHKEMESİ REDDETTİ

İlk Derece Mahkemesince, toplanan kanıtlara ve aldırılan bilirkişi raporu raporuna dayanılarak davacının 01.04.1988-14.12.2000 döneminde toplu iş sözleşmelerinden yararlanma hakkı bulunan kapsam içi (sendikalı ve toplu iş sözleşmelerinden yararlanma hakkı bulunan) personel olarak görev yaptığını belirtmiştir.

Davacıyla davalı arasında kapsam dışı personel olarak 1.Tip iş sözleşmesi imzalanmadığı, yine sunulan bir kısım bordrolarda kapsam içi personel olarak gösterildiği, bu sebeple Kapsam Dışı Personel Çalışma ve Ücret Esasları’ndan da faydalanma hakkı bulunmadığı ve davacının tüm hizmet dönemi bakımından toplu iş sözleşmesi zamlarından yararlanma hakkı bulunmadığı, kapsam içi personel olarak toplu iş sözleşmelerinden yararlanmış olduğu, bu sebeple ispatlanmayan fark alacak taleplerinin reddi gerektiği, mevcut toplu iş sözleşmesi hükümlerinde performans primi adı altında ödeme yapılacağına veya hesaplama yöntemine ilişkin bir düzenleme bulunmadığından bu alacak isteğinin de reddi gerektiği yönündeki gerekçeyle davanın reddine karar verilmiştir.

BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ: KISMEN KABUL

Bölge Adliye Mahkemesi ise iş sözleşmesinin 4. maddesinde "Personel okuduğu ve bilgi sahibi olduğu Kapsam Dışı Personel Esaslarını işin görülmesinde uygulanacağı öngörülen usul ve esasları bu sözleşmesinin eki kabul eder." denildiği, Mahkemece davacının yeni yönetmeliği okuduğu ve kabul ettiği değerlendirilmiş ise de henüz yürürlükte olan değil de olmayan bir yönetmeliğin iş sözleşmesinin eki kabul edilmesine hukuken değer atfedilemeyeceği, kaldı ki maddede yürürlükteki (eski) yönetmelik olan kapsam dışı personel esaslarını düzenleyen yönetmeliğe atıf yapıldığı, yürürlüğe girecek yönetmeliğin (yeni) Türk Telekom İnsan Kaynakları Çalışma Esasları olduğu,

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.