İzne ayrılan işçilere geçici işçi modeli geliyor

Çalışma hayatında çeşitli düzenlemelerle iyileştirmeler yapan Hükümet, çalışma hayatına ara vermek zorunda kalan işçinin yerine geçici işçi uygulaması getiriyor. Detaylar haberimizde...

İzne ayrılan işçilere geçici işçi modeli geliyor
07 Şubat 2016 Pazar 20:56

Gerek memurların gerekse işçilerin çalışma şekillerinde köklü reformlar yapan ve yapmaya devam eden Hükümet, işsizliği azaltmak adına yeni çalışmalar yapıyor. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Bakanlar Kurulu'ndan geçen ve TBMM'ye sevk edilecek yeni düzenlemeye göre bir iş yerinde en az 6 ay çalışan işçiler kabul edilebilir bir sebep gösterdiklerinde ücrsiz izin alabilecekler.

6 AY ŞARTI ARANACAK

Bakanlar Kurulu'ndan geçen ve önümüzdeki günlerde TBMM'ye gönderilecek düzenlemeye göre, geçici iş ilişkisinde "6 ay" şartı aranacak. AB ve ILO normlarına uygun olarak; işçinin çalışma faaliyetini yerine getiremediği ve iş sözleşmesinin askıda kaldığı hallerde, mevsimlik tarım işçilerinde, ev hizmetlerinde, işletmenin günlük faaliyetlerinden sayılmayan ve aralıklı olarak görülen işlerde, fabrikaların iş hacminin önemli ölçüde artması halinde ve dönemsellik arz eden iş talepleri halinde "güvenceli esneklik" yaklaşımıyla geçici iş ilişkisi sağlanabilecek. Kamu kurumlarında, maden işlerinde ve 6 aydan az ihtiyaçlar için bu ilişkisi kurulamayacak.

HAKLAR KORUNACAK

Geçici iş ilişkisi ile işçi; askerlik hizmeti, yıllık izin, hastalık, doğum izni gibi iş görme faaliyetini yerine getiremediği hallerde, "işini kaybetme kaygısı" yaşamayacak. Örneğin doğum, süt izni hallerinde ve doğum sonrası kadının kısmi zamanlı çalıştığı sürelerde geçici işçi istihdam edilmesi yolu ile hem ek istihdam sağlanacak hem de kadın işçinin işi korunacak. Ayrıca mevsimlik tarım işlerinde ve ev hizmetlerinde geçici iş ilişkisi kurulması ile, kayıt dışı çalışanlar sigortalı olacak. Böylece "güvencesiz" çalışma riski ortadan kalkacak.

ÖZEL BÜROLAR DEVREDE

Sistem, özel istihdam bürolarının "bir iş yerinde geçici olarak çalıştırılmak üzere işçi temin etmesiyle" yürüyecek. Üç taraflı ilişkiye dayanan bu modelde; istihdam bürosu ile işçi arasında bir sözleşme ve işveren ile büro arasında anlaşma yapılacak. Türkiye'de İŞKUR tarafından yetkilendirilmiş 439 özel istihdam bürosu bulunuyor. Bu bürolar sadece "aracılık" hizmeti görüyor ve komisyon alıyorlar. Söz konusu yetki, 2 yıl kesintisiz faaliyet gösteren bürolara veriliyor. Bürodan, brüt asgari ücretin 200 katı tutarında teminat isteniyor. 2004 - 2015 yılları arasında istihdam büroları, 254 bin kişiyi işe yerleştirdi.

Kaynak: memurlar.net

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.