İşçiler, işten atılmada kod-29’dan nasıl kurtulabilir?

Türkiye Gazetesi Sosyal Güvenlik Yazarı İsa Karakaş bugünkü köşesinde milyonlarca işçinin korkulu rüyası haline gelen kod 29'dan kurtulmanın formülünü ele aldı.

İşçiler, işten atılmada kod-29’dan nasıl kurtulabilir?
Kamusaati
Kamusaati
21 Mart 2021 Pazar 13:23

İsa Karakaş'ın Türkiye Gazetesi'nde yayımlanan 'İşçiler, Kod-29’dan nasıl kurtulabilir' başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

"....Peki bu durumda işçiler, Kod-29’dan nasıl kurtulabilir?

İLK 10 GÜN ÇOK ÖNEMLİ!

Kod-29’un işaretlendiği sigortalı işten ayrılış bildirgesi, SGK’ya e-Sigorta yoluyla işçinin işten çıkarıldığı tarihten 10 gün içinde bildirilmektedir. Bu sürede belirtilen kodun değiştirilmesi ya da düzeltilmesi mümkün bulunmaktadır. Ancak düzeltme ya da değiştirme işlemi tamamen işverenin inisiyatifi ve iradesine bağlanmıştır. İşçi bu süre içinde işvereni ikna eder veya işveren vicdanının sesine kulak verirse çok basit bir şekilde bu kod silinebilir.

Buna göre sigortalı işten ayrılış bildirgesinde yer verilen Kod-29’un 10 günlük süre içerisinde düzeltilebildiği gibi bildirge iptali de bu süre içerisinde yapılabilir. Bu süre içerisinde yapılan değişikliklerden dolayı SGK tarafından idari para cezası da kesilmemektedir.

Sigortalı işten ayrılış bildirgesinin, işverenler tarafından verildikten sonra 10 gün içinde silinmesi ve güncellenmesi her zaman e-Sigorta yoluyla işverenler tarafından yapılabilecektir. 10 günlük süre geçtikten sonra işverence bildirgenin sehven verilmesi, Kurumun denetim ve kontrolle görevli memurları tarafından düzenlenen raporlarla silinmesinin istenmesi ya da mahkeme kararı ile silinmesi gereken durumlarda silme işlemi “4/a Tescil Programı”nın “İşten Ayrılış Silme” menüsü aracılığıyla yapılacaktır.

10 günlük sürenin geçirilmesi hâlinde kodun değiştirilmesi zorlaşmaktadır. Zira SGK sistemi üzerinden işveren tarafından değiştirilmesi mümkün olmayacaktır.
Zira SGK, işten ayrılış bildirgeleri aynı zamanda İŞKUR’a da göndermektedir.

11. GÜN VE SONRASINDA İŞKUR’A BAŞVURU

İşten ayrılış nedeni 10 günlük süreden sonra SGK tarafından düzeltilmesi hâlinde, işsizlik sigortası ödeneği almak isteyen sigortalılara düzeltilen işten ayrılış bildirgesi ile İşsizlik Sigortası Kanunu kapsamında somut belge ile (ihbar veya kıdem tazminatının ödendiğini gösterir bordro veya banka dekontu vs.) İŞKUR’a müracaat etmesi yönünde bilgi verilecektir.

Keza İŞKUR işten çıkış kodlarına bakarak işçiye işsizlik ödeneği verilip verilmeyeceğine karar vermektedir. Bu nedenle işverenlerin sigortalı işten ayrılış bildirgesinde 10 günlük süreden sonra yaptıkları işten ayrılış nedenine yönelik düzeltme talepleri ise sigortalı işten ayrılış bildirgesine ait bilgilerin sigortalıların işten ayrıldığı tarihten itibaren 11. gün İŞKUR tarafından SGK’nın bilgisayar sistemine erişim sağlanarak alındığından bu süre dışında SGK tarafından yapılan düzeltmeler İŞKUR tarafından kabul edilmediğinden işverenlerin ya da sigortalıların düzeltme nedenlerine ilişkin kanıtlayıcı belgelerle İŞKUR müdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir."


Kaynak: Kamu Saati Özel
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.