Muhtarlar nikah kıyacak

Muhtarlara evlendirme yetkisi verecek düzenleme hazırlanıyor.

Muhtarlar nikah kıyacak
21 Kasım 2015 Cumartesi 10:34

Yeni bir torba kanunla İçişleri Bakanlığı tarafından gündeme getirilecek düzenlemeler hazırlanıyor. Yeni hükumetin kurulmasının ardından meclise gelecek yeni düzenlemeler şu şekilde belirlendi.

 Boşanmasına rağmen kocasının soyadını kullanan kadın, nüfus müdürlüğüne vereceği dilekçeyle evlenmeden önceki soyadını yeniden alabilecek. Kimlik belgesinde imla ve yazım hatası bulunan ad ve soyadlar, mahkeme kararı olmaksızın bir dilekçeyle düzeltilebilecek.

Muhtarlara evlendirme yetkisi verilecek. Uygulamayla mahalleye dönüştürülen ve şehirlerden uzak olan köylerde vatandaşların mağdur olmasının önüne geçilecek.

Adres değişikliği bildirimleri nüfus müdürlüğüne gitmeden su, elektrik, doğalgaz aboneliğiyle birlikte yapılabilecek. Adres değişikliklerini bildirmemenin cezası azaltılacak

Ehliyet ve pasaport gibi belgeler, nüfus müdürlüklerinden alınacak. Emniyet Pasaport Şube Müdürlüğü'nde görevli 5 bin polis, güvenlik alanında kullanılacak.

Nüfus cüzdanı ibaresi kalkacak. Kimlik kartı uygulamasına geçilecek. Herkese yeni kimlik kartları çıkarılacak.

Türkiye'de yaşayan yabancılara kimlik numarası verilecek. Yabancıların okul kaydı ve banka işlemleri bu numara üzerinden gerçekleştirilecek. Kimlik numarası olmadığı için kamuda yaşanan karışıklık giderilecek

Nüfus Genel Müdürlüğü, askerlik çağına girenlerin listesini Milli Savunma Bakanlığı'na göndermeyecek. Milli Savunma Bakanlığı, bu listeyi Kimlik Paylaşımı Sistemi veri tabanı üzerinden alacak. 18 yaşını tamamladığı halde aile kütüklerine kaydedilmemiş olanların tescil işleminde kolaylık sağlanacak. 18 yaşını tamamlayanlar, anne babaları ölmüş olsa bile, kardeşleriyle soy bağını gösterir tıbbi rapor ibraz etmeleri halinde, başka bir belge istenmeden tescil işlemleri yapılacak.

Dış temsilciliklerde, Dışişleri Bakanlığı'nın talebi olması halinde nüfus personeli görevlendirilecek. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları, nüfus işlemlerini Türkiye'ye gelmeden çözebilecek.

Kaynak: Habertürk

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Yavuz - 8 yıl önce
Doğru bir karar.