Yerli çay için 'Ulusal Gen Havuzu' oluşturulacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Çay Bahçelerinin Oluşturulması Projesi kapsamında yerli çay için 'Ulusal Gen Havuzu' oluşturulacağını açıkladı.

Yerli çay için 'Ulusal Gen Havuzu' oluşturulacak
18 Eylül 2016 Pazar 11:03

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, yerli çay için 'Ulusal Gen Havuzu' oluşturulacağını açıkladı.

Bakanlığın bu kararı için Bakan Faruk Çelik şu açıklamada bulundu:

Çay bahçelerinin yenilenmesi projesi hayata geçirilmeye hazır

"Bakanlığımızca 2013'te başlatılan çay bahçelerinin yenilenmesi projesi kapsamında çiftçilerimize önerilecek çeşitlerin belirlenmesiyle ilgili çalışmalarda nihai aşamaya gelindi. 2017'de yenileme çalışmaları hayata geçirilecek. Dünyanın en önemli çay üreten ülkeleri incelenerek gözlemler yapıldı. Söz konusu ülkelerden ıslah edilmiş çay fidanlarının getirilmesi ve ıslah edilen yerli çay çeşitleri ile birlikte çay bitkisine ait Ulusal Gen Havuzu’nun oluşturulması planlanmaktadır." 

"Model  Çay Bahçelerinin Oluşturulması Projesi 2015'te sona erdi, bu model bahçelerde üstün performans gösteren çeşitlerin doku kültürü laboratuarında kitlesel üretim protokolleri üzerinde çalışmalar sürüyor."  

10 yerli çay çeşidine tescil başvurusu

"Yerli çay çeşitlerimizin ıslahı ve geliştirilmesiyle ilgili çalışmalar devam ediyor. 2 yıl içerisinde tescile aday 10 yerli çay çeşidimizle ilgili tescil başvurusu planlanmaktadır" dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.