Yaşar Nuri Öztürk vefat etti - Ünlü İlahiyatçı Yaşar Nuri Öztürk kimdir?

Bir süredir kanser tedavisi gören ünlü ilahiyatçı Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk 65 yaşında hayata gözlerini yumdu. İslam Felsefesi alanında çalışmalar yapan Öztürk, 24 haziran Cuma günü defnedilecek. Peki Yaşar Nuri Öztürk kimdir?

Yaşar Nuri Öztürk vefat etti - Ünlü İlahiyatçı Yaşar Nuri Öztürk kimdir?
22 Haziran 2016 Çarşamba 21:58

İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi kurucu dekanı ve İslam Felsesi üzerine birçok akademik çalışma yapmış ünlü İlahiyat Professörü Yaşar Nuri Öztürk 65 yaşında vefat etti. Uzun süredir mide kanseri tedavisi gören Öztürk, durumu ağırlaiınca Yeditepe Üniversitesi Hastanesi'nde tedavi altına alınmıştı. Yaşar Nuri Öztürk hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak doğduğu günden tam 65 yıl sonra yani 22 Haziran 2016 tarihinde hayata vefat etti.

Yaşar Nuri Öztürk kimdir?



22 Haziran 1951 yılında Trabzon Sürmene'de dünyaya gelen Yaşar Nuri Öztürk,ilk eğitimine babasından Kur'an-ı Kerim eğitimini alalrak başladı. 9 yaşında hafız olan Öztürk, okul eğitimini dışarıdan bitirdi. Medrese eğitimi alan Öztürk,  hukuk ve ilahiyat tahsilini tamamladı. 12 yıl imamlık ve vaizlik görevini yürüten Yşaar Nuri Öztürk, 1980'de akademik eğitimine başladı. 

Yurt içi ve yurt dışında çalışmaları olan Öztürk, 1978 ve 1982'de "Türkiye Milli Kültür Vakfı" ödülünü kazandı.

Türkiye'de Kur'an-ı Kerim'in Özüne Dönüş Hareketi'ni başlatan ve Time dergisinin gerçekleştirdiği "20. Yüzyılın En Önemli Kişileri" listesinde kamuoyunca belirlenen yüz isim arasında ilk 10 arasına giren Öztürk, aynı zamanda da Türk üniversitelerinde öğretim üyesi ve dekan olarak 26 yıl görevde bulundu. İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesine,1993'te kurucu dekan olarak atanan Öztürk'ün büyük çoğunluğu İslamiyet hakkında 50'ye yakın kitabı bulunuyor.

3 Kasım 2002 seçimlerinde CHP İstanbul Milletvekili adayı olan ve seçilen Öztürk, daha sonrasında CHP'den istifa etmişti. Son zamanlarda Ulusal  Kanal ve Halk TV'de programlara katılan Öztürk, geçirdiği mide kanseri nedeniyle 22 Haziran 2016 yılında hayata gözlerini yumdu.

İslam dünyasında Reenkarnasyon ile ilgili düşüncesi büyük tartışmalara yol açmıştı

Yaşar Nuri Öztürk'ün görüşleri bazı kesim tarafından yoğun bir şekilde eleştiriliyordu. Özellikle İslamda reenkarnasyon hakkındaki düşünceleri bir süre büyük tartışmalara yol açmıştı. Yaşar Nuri Öztürk'ün Reankarnasyon ile ilgili düşüncesi şu şekilde;

"Kur'an bu Dünya'ya iki defa gelip üçüncü kez gelmek isteyip de kendilerine müsaade edilmeyenlerden bahsediyor ve onlara üçüncüyü gidemezsiniz dendiğini söylüyor. Fakat bu durumun herkes için bağlayıcı olmadığını belirtiyor. Ona göre, kimi bir kez gelir adam gibi yaşar ve tekâmülünü tamamlar. İçlerinde Süleyman Ateş'in de bulunduğu birçok tefsir aliminin müteşâbih olan Cennet-Cehennem gibi kavramların açılımını reenkarnasyonla verdiklerini kuvvetle yineliyor. Bununla beraber, Kur'an-ı Kerîm'in böyle ayrıntılar vermediğini de ekliyor. Fakat, ona göre insan tekâmülünü bir şekilde tamamlamaya mecburdur. Reenkarnasyonun da bu tekâmülü tamamlamanın yollarından biri değil, yegâne yolu olduğunu vurguluyor.

Bana göre, yanılmıyorsam reenkarnasyon hayatın en mühim realitelerinden biridir. Reenkarnasyonsuz hayatı da, dini de, hiç bir şeyi izah edemezsiniz... Ben bundan önceki hayatımda mesela kumandanmışım, üç tane de hanımım varmış... Zaten reenkarnasyon yoluyla Cennet ve Cehennem'i yaşıyor insan, Dünya'da yaşıyor bir nevi. Ama bir de büyük kıyamet koptuktan sonra, artık gelip gitmek falan o her şey bitecek, o zaman ne olacak? İşte orada da bir Cennet ve Cehennem söz konusu. O ayrı bir iştir. Onun hakkında bizim hiçbir bilgimiz yok. Ne vakti hakkında bilgimiz var, ne nasıllığı hakında bir bilgimiz var. Allah orada hepimizin yardımcısı olsun. Ama o da olacak. Büyük hesap, büyük mizan, büyük kıyamet. Yalnız İslam bilginleri Cennet ve Cehennem'in şu anda mevcut olduğunu ve işlemekte olduğunu söylüyor. Nasıl işliyor bu? İşte reenkarnasyon yoluyla."

Yaşar Nuri Öztürk'ün eserleri

Kur'an'ı Tanıyor musunuz? (O'nu hiç okudunuz mu?)
Din Maskeli Allah Düşmanlığı "Şirk" ve Şirke Tepkinin Felsefeleşmesi: "Deizm"
Allah ile Aldatmak
Türkiye'ye Mektuplar
Asr-ı Saadet Şehitleri
Kur'an'ı Anlamaya Doğru
400 Soruda İslam
Ehl-i Beyt'in Annesi Hazreti Fatıma
Kur'an-ı Kerim ve Türkçe Meali
Kur'an Açısından Küresel Afetler
Kur'an'ın Öğrettiği Dualar
Atatürk'ten Sonraki CHP (Çağı Yanlış Okumanın Serüveni)
Batı Sömürgeciliği ve İslam Dünyası
Anadilde İbadet Meselesi Çiğnenen Bir Kitlesel Hakkın Savunulması
Kur'an Açısından Şeytancılık (Satanizm ve Ötekiler)
Cevap Veriyorum (Gerçek Dini Arayanlarla Baş Başa)
İslam Nasıl Yozlaştırıldı Vahyin Dininden Sapmalar, Hurafeler, Bid'atlar
Depremin Gösterdikleri (Yeni Yüzyıl İçin Uyarılar)
Kur'an'ın Temel KavramlarıKur'an'daki İslam
Fatiha Suresi Tefsiri
Tarihi Boyunca Bektaşilik
Tasavvufun Ruhu ve Tarikatlar
Mevlana ve İnsan
Kur'an ve Sünnete Göre Tasavvuf
Kur'an Penceresinden Kurtuluş Savaşı'na Bir Bakış
Asrı Saadetin Büyük Kadınları
Yeniden Yapılanmak Kur'an'a Dönüş
Din ve Fıtrat (Yaratılış)
Çıplak Uyarı
Kur'an Açısından Küresel Afetler
Arapçılığa Karşı Akılcılığın Öncüsü: İmamı Azam Ebu Hanife
İmamı Azam Savunması (Şehit Bir Önder İçin Apolocya)
Kur'an'ın Yarattığı Mucize Devrimler
İnsanlığı Kemiren İhanet DİNCİLİK (Zulümleriyle Dini Kirletenlerin Tarihi)
Maun Suresi Böyle Buyurdu (Din Maskeli Zulme Tanrı'nın Vuruşu)
Enel Hak İsyanı Hallâc-ı Mansur (Darağacında Miraç) - 2 Cilt
Arapçılığa Karşı Akılcılığın Öncüsü İmamı Azam Ebu Hanife (Esas Fikirleri Gölgelenen Önder)
Kur'an-ı Kerim'de Lanetlenen Soy
Emevî Dinciliğine Karşı Mücadelenin Öncüsü Ebu Zer
Kur'an Verileri Işığında Tasavvuf ve Tarikatlar
Tanrı'dan Başka İnsanüstü Tanımayan İnanç Deizm



 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.