Unutturulan Zafer, Kut'ül Amare Zaferi 101 yaşında

Kut'ül Amare Zaferi 1916 yılında Irak'ın Kut Bölgesinde İngilizlere karşı Osmanlı'nın kazandığı bir zaferdir. Kut'ül Amare Zaferi bugün 101 yaşına girdi. Peki Kut'ül Amare Zaferi nedir?

Unutturulan Zafer, Kut'ül Amare Zaferi 101 yaşında
29 Nisan 2017 Cumartesi 15:30

1916 yılında Irak'ın Kut Bölgesinde İngilizleri büyük bir hezimete uğratan Osmanlı Ordusu büyük bir zafer kazandı. Kut'ül Amare Zaferi 101. yaşında. 

Tarih kitaplarında üzeri tozlanmaya başlamışken yeniden parlayan zafer; Kut'ül Amare Zaferi...

Kût'ül-Amâre Kuşatması I. Dünya Savaşı'nın Osmanlı'nın Irak Cephesi'nde Kut bölgesinde İngiliz kuvvetlerini yenilgiye uğrattı. 8.000 askerden oluşan İngiliz-Hint garnizonu Bağdat'ın 160 kilometre güneyinde Kut kasabasında Osmanlı ordusu tarafından kuşatıldı. 1915 yılında bu kasabanın nüfusu 6.500 civarındaydı.

29 Nisan 1916 tarihinde Osmanlı Ordusu Irak’ın Kut bölgesinde İngilizlere karşı büyük bir zafer kazandı. Kut'ul Amare’de 13 bin 300 İngiliz askeri ile 13 general 481 subay esir alınmış ve 40 bini aşkın İngiliz askeri öldürülmüştür.

İngiliz tarihçisi James Morris, Kut'un kaybını "Britanya (İngiltere) askeri tarihindeki en aşağılık şartlı teslimi" olarak tanımlamıştır. Bu yenilgi İngiliz basınında ve kamuoyunda çok büyük bir infial uyandırdı. Bunun üzerine General Lake ve General Gorringe İngiliz ordusunda görevlerinden alınmış ve yerlerine General Maude getirilmiştir.

Bu çarpışmaların askeri tarih açısından bir başka önemi de bilinen ilk havadan ikmal denemesini İngiliz ordusunun Kut'taki birliklerini ikmal için 26 gün boyunca Dicle'deki Ora Üssü'nden 3 adet Short 184 tipi 225 beygirlik deniz uçakları ile bu kuşatma sırasında gerçekleştirmiş olmalarıdır. Ancak bu çaba yeterli olmamış ve sonucu değiştirmemiştir.

Halil Paşa Kût'ül-Amâre zaferine istinaden Kut soyadını almıştır. 

Kût'ül-Amâre zaferi, sadece Türk ordusu içerisinde bayram olarak kutlanıyordu. 1952 yılında, Türkiye'nin NATO'ya üye olmasının ardından bayramın kutlamasına son verildi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.