Türkiye Raporu, AP tarafından kabul edildi

Avrupa Parlamentosu, Türkiye raporunu oyçokluğu ile kabul etti. Türkiye Rapor'unda birçok eleştiri bulunuyor.

Türkiye  Raporu, AP tarafından kabul edildi
14 Nisan 2016 Perşembe 14:20

Avrupa Parlamentosu, Türkiye raporunu oyçokluğu ile kabul etti.
Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edilen raporda, Yargı, temel haklar, adalet, özgürlük ve güvenlik alanlarında acil reformlara ihtiyaç vurgusu yapılırken kadına karşı şiddet, medyadaki özgürlüğün eksikliği ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Anayasa Mahkemesi'ne yönelik açıklamalarına karşı bir çok eleştiri bulunduruyor.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır bugün oylamadan önce yaptığı açıklamada, "Bu şekilde yürürlüğe girerse bu raporu iade edeceğiz" demişti.

AP, Türkiye'de demokrasi ve hukuk devleti alanlarındaki gerilemenin ışığında reformlardaki genel hızın son yıllarda yavaşlamasından ve yargının bağımsızlığı, toplanma ve ifade özgürlüğü, insan haklarına ve hukuk devletine saygı gibi bazı ana alanlarda giderek Kopenhag kriterlerinden uzaklaştıran gerileme olmasından endişe duyulduğu belirtildi.

Türkiye, gazetecilere yönelik sindirmenin her türüne karşı eyleme geçmeli, gazetecilere yönelik her türlü saldırı ve tehdit soruşturulmalı, medya organlarına saldırılar aktif şekilde önlenmeli. Medya ve internette özgür konuşmayı perdeleyen gergin siyasi hava dağıtılmalı. AP, çok sayıda gazeteye sert ve yasadışı şekilde el konulmasını kınar. Raporda Can Dündar ve Erdem Gül'ün serbest bırakılmasını memnuniyetle karşılanacağını ve Cumhurbaşkanı'nın Anayasa Mahkemesi'ne yönelik açıklamaları kınandı. Tutuklu gazetecilerin derhal serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

Kürt sorununa şiddete dayalı çözüm yok. AP, terör örgütleri listesinde yer alan PKK'nın şiddete dönüşünü kınar ve haklı bulmaz. PKK silah bırakmalı, terörist taktiklerden vazgeçmeli ve beklentilerini barışçıl ve yasal yollarla dile getirmeli. Terörle mücadelenin Türkiye'nin meşru hakkı olduğu tanınır. Terörle mücadele operasyonları orantılı olmalı ve toplu cezalandırma halini almamalı. AP, PKK'nın güvenlik güçlerine ve sivillere yönelik saldırılarını güçlü şekilde kınar.

"Kadına şiddet çok yüksek seviyede"
AP, Avrupa değerlerine uygun olarak inanç temelliler kadar seküler olanlar için de farklı yaşam tarzlarına tam saygı gösterilmesi ve devlet ile dinin ayrı tutulmasının sürdürülmesi gereğinin altını çizerken "kadına karşı şiddetin çok yüksek düzeyde olması" endişe verici olduğunu ve  yasanın uygulanmasında eksikler olduğu belirtildi.

"Yolsuzlukla mücadele öncelikli olmalı"
Yolsuzlukla mücadele Türkiye'nin önceliklerinden biri olmalı. Türk hükümeti yolsuzlukla her seviyede mücadele niyetinde olduğuna yönelik açık ve tutarlı sinyaller vermeli.

Tek olumlu nokta
Türkiye'nin Suriyeli mülteciler konusunda izlediği yaklaşım, AB açısından önemli bir stratejik ortak oluşu, dış politika ve güvenlik konularında AB ile Türkiye arasındaki diyaloğun yoğunlaştırılması pozitif şekilde not ediliyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.