Sayıştay'a, gazete ilanıyla başkan aranıyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Sayıştay Başkanı Recai Akyel'in 25 Haziran'da görev süresinin dolması nedeniyle gazetede Başkanlık seçimi yapılması ilan verildi.

Sayıştay'a, gazete ilanıyla başkan aranıyor
27 Mayıs 2016 Cuma 09:31

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Sayıştay Başkanı Recai Akyel'in 25 Haziran'da görev süresinin dolması nedeniyle gazetede Başkanlık seçimi yapılması ilan verildi. İlanda Sayıştay'a Başkan seçimi için başvuru koşulları da yer aldı. Sayıştay Başkanlığı seçimi dün ilanın yayımlanmasıyla birlikte 30 günlük süreç başlamış oldu.

TBMM Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı tarafından dün verilen gazete ilanında, yeni Sayıştay Başkanı için seçim yapılacağı belirtildi. Seçim ilanında, “İsteklilerin en geç 10 Haziran 2016 Cuma günü saat 18.00’e kadar, aşağıda yazılı belgeleri de ekleyecekleri bir dilekçe ile TBMM Başkanlığı’na başvurmaları gerekmektedir. Postadaki gecikmeler dikkate alınmayacaktır. İlgililere duyurulur” diye yazıldı.

Başvuru şartları

Sayıştay Başkanlığı’na aday olabilmek için gerekli şartlara da yer verildi. Adayın başvuru sırasında Sayıştay Kanunu’nun 12. maddesine göre, “Sayıştay başkan ve üyelerinin; hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakülteleri veya öğrenim itibarıyla bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından onanmış yurtiçinde veya yurtdışındaki en az dört yıllık fakülte veya yüksekokulların birinden mezun olduktan sonra kamu idarelerinde en az 16 yıl çalışmış olmaları gerekir.” diye belirtildi.

İsterse tekrar aday olabilir

25 Mayıs 2009 yılında göreve gelen Recai Akyel’in 7 yıllık görev süresi 25 Haziran’da son bulacak. Yeni gelen Sayıştay Başkanlığına seçilecek olan Başkan 2010 yılında yapılan kanun değişikliği ile 5 yıl görevde bulunacak. Akyel’in tekrar başkanlık seçimine aday olma hakkı bulunuyor.

Seçim süreci

-TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleri arasından “Önseçim Geçici  Komisyonu” kurulacak.

- Komisyon üyesi 15 milletvekili, partilerin güçleri oranında ve “ad çekme” usulü ile belirlenecek.

- Adayların isimlerinin yer aldığı birleşik oy pusulası düzenlenecek ve “gizli oy” yöntemi esas olacak.

- İlk iki sırayı alacak adaylar TBMM Genel Kurulu’na sunulacak.

- TBMM Genel Kurulu, komisyonun belirlediği iki aday arasından yine gizli oyla seçim yapacak.

- En az 139 üye ile toplanacak olan Genel Kurul’da sağlanan salt çoğunluk ile seçilecek.


Etiketler; #sayıştay
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.