Sahurda ne yenmelidir? Canan Karatay'dan sahurda yenmesi ve yenmemesi gerekenler

Sahurda ne yemeliyiz? Ramazanın başlaması ile birlikte sahurda hangi besinlerin tüketilip tüketilmeyeceği araştırılıyor. 17 saatten fazla oruç tutulacağı için, vatanadaş, tok tutacak yemekleri araştırılıyor. Sahurda tot tutan yiyecekler ve daha fazlası haberimizde.

Sahurda ne yenmelidir?  Canan Karatay'dan sahurda yenmesi ve yenmemesi gerekenler
26 Mayıs 2017 Cuma 21:30

Mübarek 11 Ayın Sultanı Ramazan geldi. Müslümanlar, Ramazan boyunca sahura kalkacak. Peki gün boyu acıkmamak için sahurda ne yemeliyiz? 17 saatten fazla tutulacak oruç için sahurda ne yenmelidir? Özellikle ağır işte çalışanlar, sahurda hangi besinleri tüketmeliyiz? sorusunu soruyor. En ideal ve sağlıklı sahur sofrasını sizler için derledik.

Et grubu, süt grubu, sebze-meyve grubu ve tahıl grubu yiyeceklerden en az bir çeşit sofranızda bulundurun.

Gece yiyip yatmayın, imsak vaktine yakın saatlerde kalkıp sahurunuzu yapın.

Sahura kalkmadan kesinlikle oruç tutmayın.

Sahuru abur-cuburlarla geçiştirmeyin.

Yağlı yemekler, ağır tatlılar yerine kahvaltı türü yiyecekleri tercih edin.

 Sıcak yaz günlerinde uzun süre açlıktan sonra iftarımızı sıcak çorba yerine yöresel olarak “soğuk aş” da denilen yoğurtlu buğday çorbası ile açmakta, sindirim sitemi florasını korumak ve mide rahatsızlıklarını engellemek açısından fayda vardır.

- Bol kuru meyve ile hazırlanmış kompostolar da sıvı ihtiyacımızı yerine koymak adına iftar sofralarında yerini almalı.

- Ana yemek olarak parça etli yemekler, kırmızı etin bol olduğu sofralar yerine sebze reyonlarının oldukça zengin olduğu bu mevsimi değerlendirmeli, sofralarda zeytinyağlı sebze yemeği çeşitlerine yer verilmelidir. Mevsiminde tüketilmesi gereken domates ve salatalık gibi sebzeler açısından da oldukça verimli olan bu dönemde bol yeşillikli salatalar sofraları süslemeli.

- Yemekler pişirilirken zeytinyağına ağırlık verilmeli, zeytinyağı faydalı diyerek ölçüsünün kaçırılmamasına dikkat edilmeli, 1 g yağın 9 kal olduğu, 1 tatlı kaşığı yağın da 45 kal olduğu unutulmamalı.

- İftar saatinin oldukça geç olduğu unutulmamalı, yemek sonrasını gaz şikayeti olmadan geçirmek, rahat uyku uyumak adına iftar sofraları sadeleştirilmeli. Sahurda ise tuzlu, yağlı peynir çeşitlerinden (kaşar, tulum, ezine …vb.) uzak durmalı onun yerine Kalsiyum minerali açısından da zengin olan tuz oranı düşük çökelek lor peyniri veya az yağlı beyaz peynir / dil peyniri tercih edilmeli. Sahurda zeytin tüketimine de dikkat edilmeli 4-5 adet zeytinden fazlası tüketilmemeli. Böylece gün içinde susama hissini dengelemiş olacağız.

- Sahurda gün boyu kan şekerini dengede tutacak protein içeriği yüksek (peynir çeşitleri, süt, yumurta , yoğurt gibi ) besinlere mutlaka yer verilmeli, mide hacmini dolduracak posa içeriği yüksek lifli gıdaların (yeşillik, domates, salatalık, maydanoz gibi) tüketimi ihmal edilmemelidir.

Sahuru erken kahvaltı olarak düşünebiliriz. İnsan, kahvaltıda gün içi gerekli besinleri aldığında kan şekeri düşmüyor.

Sahurda ne yemeli Canan Karatay açıkladı.

sahurda tereyağında pişirilmiş 2 yumurta,

1 avuç içi kadar beyaz peynir,

1 çay bardağı kadar ceviz içi,

10-15 zeytin ya da bir avuç içi kadar ramazan pidesinin içine tereyağı, peynir, domates, salatalık eklenerek yenilebileceğini söyledi.

Karatay, "Bir Türk kahvesi fincanı taze sıkılmış meyve suyu, karbonhidrat ve günlük C vitamini kaynağı olarak yeterli olacaktır. Fazlasına gerek yoktur. Ayrıca tatlı, bal, reçel gibi yüksek glisemik indeksli karbonhidratlar yenmemelidir. Susamaya neden olurlar."  dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.