R.Tayyip Erdoğan'ın bahsettiği Adana Mutabakatı nedir? Suriye'de son durum 2019

Adana mutakabatı ne anlama geliyor,ne zaman imzalandı,Putin'in çözüm önerisi olarak sunduğu Adana mutakabatı nedir?Suriye ile ilgili haberimiz,Suriye de son durum hakkında öğrenmek istedikleriniz haberimizde..

R.Tayyip Erdoğan'ın bahsettiği Adana Mutabakatı nedir? Suriye'de son durum 2019
Admin
Admin
25 Ocak 2019 Cuma 12:01

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya devlet başkanı Vilademir Putin ile son yıllarda özellikle Suriye konusu ağırlıklı onlarca görüşme yapıldı.Cumhurbaşkanımızın birkaç gün önce Putin'i ziyareti sırasında geçmişte yapılan bir mutakabat söz konusu oldu!

Putin ve Erdoğan'ın arasında gerçekleşen ,özellikle ABD'nin munbiçden çekilme kararı almasının ardından yapılan en kritik görüşmelerden biri diyebiliriz..ABD çekiliyor peki çekildiği yerlere kimler yerleşecek,ne olacak.ABD nin çekilmesi benim görüşüm çok iyi oldu.Ancak bunu fırsat bilip o bölgelere yerleşmeye çalışabilecek bir çok terör örgütü de var malesef.

ADANA MUTAKABATI NEDİR?

Adana mutakabatı bundan yaklaşık 20 yıl önce imzalanmıştır. Mutabakat, 20 Ekim 1998’de Türk heyetine başkanlık eden Büyükelçi Uğur Ziyal ve Suriye heyetine başkanlık eden Siyasi Güvenlik Başkanı Tümgeneral Adnan Badr El Hassan arasında imzalandı.

Adana Mutakabatı imzalanmasının sebebi neydi?

O yıllarda terör örgütünün faaliyetleri artmıştı.Ve Türkiye'den de çok sert tepkiler vardı.Dönemin kara kuvvetleri komutanı yapılan MGK'dan sonra çok ciddi ve sert bir açıklama yaptı.Suriye'nin teröre destek vermesi halinde Türkiye'nin Suriye'ye müdahele bile edebileceğini söyledi.Yani komutanın açıklamasından şunu anlıyoruz, Suriye terör örgütlerine desteğini devam ettirse bu bir savaş nedeni!

Cumhurbaşkanı Erdoğan Putin'in Adana Mutabakatı önerisiyle ilgili Moskova dönüşünde şunları söyledi:
"PKK terör örgütünün mensuplarının bize teslim edilişini, terörle mücadeleyi ele alan bir mutabakat. Önemli bir adımdı. Şu anda belki bunun tekrar gündeme getirilmesi söz konusu olabilir. Nitekim Sayın Putin de bunu özellikle gündeme getirdi; “Adana Mutabakatı önemli bir konu. Türkiye bunu işlemeli” dedi. Bunun Türkiye’nin bölgedeki ağırlığını hissettirebileceği önemli bir anlaşma olduğu kanaatindeyim. “Türkiye’yi buraya kim davet etti” diyenlere karşı, o mutabakatı masaya getirmemiz lazım. O mutabakatın iyi değerlendirilmesi gerekiyor.

TERÖR ÖRGÜTLERİNE KARŞI TÜRKİYE

Dün Sayın Cumhurbaşkanınında açıkladığı gibi Türkiye'nin Suriye de olmasının tek sebebi insanlık!Erdoğan'ın açıklamalarına katılmamak elde değil.3 milyon suriyeliyi kim kucakladı? 3 milyon kişiye hangi avrupa ülkesi sahip çıktı? kim iş verdi?elbette hiçbiri.Erdoğan Suriye'de olmalarının işgal gibi algılanması da çok sert tepki gösterdi!

Kamusaati.com olarak bizim görüşümüz Türkiye,Suriye'de olmazsa zaten Suriye bölüneceği gibi ayrıca terör örgütlerinin yuvası olmaya aday.Hatta şimdiden bütün terör örgütlerine ev sahipliği yapan Suriye,özellikle ABD'nin de çekilmesini takiben iyice sıkıntılı bir bölge olacak.Bu nedenlerin doğal sonucu da Türkiye'nin Suriye de olması gerektiğidir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.