Paralar hesaplara yatırılıyor! Hem SGK'lılar hem de Bağ-Kur'lular...

Paralar hesaplara yatırılıyor! Hem SGK'lılar hem de Bağ-Kur'lular...
Kamusaati
Kamusaati
21 Ekim 2021 Perşembe 00:13

Paralar toplu olarak ödeniyor. Başvuranlar alıyor. SGK ya da Bağ-Kur fark etmiyor. Ödemeler tek seferde vatandaşların banka hesaplarına yapılıyor. Hak sahibinin hayatını kaybetmesi durumunda ise bu parayı yakınları da alabiliyor.

 

Yaşı doldurup prim ödeme gün sayısını doldurmayan kişiler ödedikleri prim tutarını toplu olarak alabiliyorlar. Birden fazla işveren yanında yapılan çalışmalarda prime esas kazanç üst sınırının aşılması durumunda da para iadesi mümkün. İşte emeklilik ve prim ödemeleriyle ilgili merak edilen tüm detaylar...

Sosyal Güvenlik Kurumu'na yatırılan primler istenirse sigortalılara iade edilebiliyor. Emeklilik yaşını dolduranlar prim iadesi hakkından yararlanabilir. Sadece çalışandan kesilen, uzun vadeli sigorta kollarını (malullük, yaşlılık, ölüm) ifade eden primler iade edilir. İşveren payı, sağlık sigortası payı ve İşsizlik Sigortası Fonu için kesilen prim iade edilmez. Prim iadesi birincisi toptan ödeme ve ikincisi de birden fazla işveren yanında yapılan çalışmalarda prime esas kazanç üst sınırının aşılması durumunda yapılır.

Toptan ödeme; emeklilik için aranan yaş koşullarından yaş şartını sağlayıp yeterli prim ödeme gün sayısına sahip olmayan sigortalılara yapılır. Tavanı aşan kazançlara ilişkin prim iadesi hemen yapılabilir. Prim iadesine yönelik merak edilen soruların yanıtları şöyle:

Emekli olmak istemeyen devletten primlerini geri alabilir mi? Yaşın dolmasına karşın emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısını dolduramayanlar bağlı bulunulan sosyal güvenlik merkezine ya da il müdürlüğüne yazılı talepte bulunmaları halinde ödemiş oldukları prim tutarlarını toplu bir şekilde iade alabilir.

 

Prim iadesi neye göre hesaplanıyor? Çalışırken SGK'ya brüt ücretin yüzde 34.5'i oranında prim yatırılır. Bununla beraber emeklilik için sigortalı adına yatırılan prim tutarı SSK'lı çalışanlarda yüzde 14, Bağ- Kurlulara da yüzde 20 oranında hesaplanıyor.

 

SSK primleri nasıl geri alınıyor? Aynı anda birden fazla işverenden ücret alan SSK'lı çalışanlar için bir ayda ödenen prim tutarı aylık asgari ücretin 7.5 katını aşması durumunda, aşan kısmın yüzde 15'i oranında prim iadesi yapılır. Kişinin ilçedeki sosyal güvenlik merkezine veya il müdürlüğüne başvurması gerekiyor.


Kaynak: Kamu Saati Özel
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
derya - 2 yıl önce
ben dulum babamdan yetim maaşı alıyorum sgk pirim ödemesini bende sgk baş vursam alabilirmiyim annemde maaş alıyor bende yetım maaşı