Olağanüstü Hal (OHAL) nedir? OHAL ilan edilecek mi?

Ohal nedir? 15 Temmuz 2016 gecesi milli iradeye yapılan FETÖ darbe girişiminin püskürtülmesinin ardından bir dizi güvenlik önlemi alınacak. Peki olağanüstü hal ilan edilecek mi? Olağanüstü hal nedir? Bu önlemleri almak amacıyla 20 Temmuz 2016 itibariyle Milli Güvenlik Kurulu'nun toplanması kararlaştırıldı. MGK'nın tamamlanmasının ardından Cumhurbaşkanı başkanlığında Bakanlar Kurulu toplandı. Birçok kişi OHAL ilan edileceğini iddia ediyor. Peki Ohal nedir?

Olağanüstü Hal (OHAL) nedir? OHAL ilan edilecek mi?
20 Temmuz 2016 Çarşamba 23:45

Olağanüstü Hal nedir? Tüm Türkiye'nin yaşantısını etkileyecek OHAL'in ilan edilmesi bekleniyor. OHAL'in ilan edilmesi için Milli Güvenlik Kurulu'nun toplanması gerekiyordu, 20 Temmuz 2016 itibariyle MGK toplantısı yapıldı. MGK toplantısının ardından Bakanlar Kurulu toplantısı yapılıyor. Bakanlar Kurulu'nub bitmesinin ardından Ohal ilan edilmesi bekleniyor. 

OLAĞANÜSTÜ HAL NEDİR? OHAL NEDİR?

 Olağanüstü hâl (OHAL) , olağanüstü yönetim usullerinin uygulanmasını gerektiren doğal afet, tehlikeli salgın hastalık, ağır ekonomik bunalım, kamu düzenini ciddi biçimde bozan yaygın şiddet olayları gibi durumlar. Olağanüstü hâl rejimi yönetim makamlarının yetkisinin genişlemesi sonucunu yaratır. Belirli yaş aralıklarındaki vatandaşlar için çalışma yükümlülüğü, gerektiğinde para ve mal yükümlülüğü konulabilir. Olağanüstü hâl önlemlerinin ortak ve en tartışmalı yönleri ise yaygınlaştırılması ve genellikle bunlara karşı yargı yolunun kapalı olmasıdır.

Olağanüstü hâl, 27 Ekim 1983 tarihinde yürürlüğe giren 2935 sayılı Olağanüstü Hâl Kanunu kapsamında tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar, ağır ekonomik bunalım ve “anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması” olarak nitelendirilen durumlardır. Bu hâllerin bir veya birden fazlasının görülmesi durumunda cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Millî Güvenlik Kurulu’nun görüşünü de aldıktan sonra, yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hâl ilan edebilir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.