Kayyum nedir? Kayyum neden atanır?

Birçok kurum ve kuruluşa kayyum ataması yapıldı. Peki ataması yapılan bu kayyum nedir, neden atanır, görevleri nelerdir? Kayyum ne kadar maaş alı? İşte soruların cevapları haberimizde...

Kayyum nedir? Kayyum neden atanır?
11 Eylül 2016 Pazar 13:14

Fetullahçı Terör Örgütü'nün yakın olan kurum ve kuruluşlara devlet tarafından uzun bir süredir kayyum atamaları yapılıyor. 15 Temmuz darbe girişimine yönelik başlatılan FETÖ soruşturmasıyla dahada hızlanan temizleme sürecinde bugünde 28 belediyeye İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atanması yapıldı. Peki ataması yapılan bu kayyum nedir, neden atanır, görevleri nelerdir? İşte soruların cevapları haberimizde...

KAYYUM, KAYYIM NEDİR?

Kayyım ya da kayyum olarak iki türlü kullanılan kelime yasalarla belirlenen bazı durumlarda başkasına ait bir iş yapmak ya da malı kontrol etmek için kullanan kişi anlamaına gelmektedir. Kayyum kelimesi Allah'ın isimlerinden biri olduğu ve “her şeyin varlığı kendisine bağlı olan, kâinatı idare eden” anlamına da gelmesinden dolayı bazı bilim insanları tarafından yanlış kullanıldığı düşünülmektedir. Hukuki dilde 'kayyım' olarak kullanılır. Kayyum ataması suç süphelisi, iflasın ertelenmesi durumunda ya da gaiplik durumunda yapılır.

Kayyum nasıl atanır?

İş ve mal sahibin rızasına bakılmadan yasalarla atanan kayyımların ataması mahkeme tarafından gerçekleştirilir.Yargı komisyonunda bulunan bilirkişi ve kayyımlar listesinde bulunan kişiler mahkemeler ya da sulh ceza hakimlikleri tarafından seçilir. Ya da kendi yaptığı araştırma veya savcılığın önerisi ile de kayyım atamasını yapabilir.

Kayyumun görevleri nelerdir?

Kayyumun görev ve yetkileri mahkeme tarafından belirlenir. Kayyumun görevi her halde geçici olduğundan, süresi, yetkileri, ücreti kararda açıkça belirtilir. Kayyumlar yönetici ya da denetici olarak görev yapar.

Kayyum maaşları ne kadar?

Yönetici kayyumlar, hem sorumlulukları hem de işleri fazla olması nedeniyle denetici kayyumdan daha fazla maaş almaktadır. Ticaret davalarında kayyumlara ödenen ücret aylık bin-2 bin lira arasında değişiyor. Mahkeme tarafından belirlenen ücrette şirketin cirosu, kayyumların çalışma saatleri göz önüne alınarak kararda yer veriliyor. Örneğin Kaynak Holding'e atanan kayyum aylık 105 bin lira ücret alacak. 

Kayyumun görev süresi ne kadardır?

En çok kayyum ataması yapılan ticaret davalarında kayyum olar atanan kişinin görev süresi en fazla 4 yıldır. Kayyumların görevi geçicidir. Görev süreleri davayı yürüten mahkemece belirlenir.
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.