Kaçak Elektrik Kullanımı Bitti,Doğalgaz da Kaçakçılığı Başladı!

Kaçak Elektrik Kullanımı Bitti,Doğalgaz Kaçakçılığı Başladı! Doğalgazda Usulsüz Kullanım Nedir?Doğalgaz kaçakçılığı Cezası ve Tüm detaylar..

Kaçak Elektrik Kullanımı Bitti,Doğalgaz da  Kaçakçılığı  Başladı!
Admin
Admin
15 Ocak 2020 Çarşamba 15:42

Kaçak Elektrik Bitti,Doğalgaz Kaçakçılığı Başladı!

Kaçak Elektrik Kullanımı Bitti,Doğalgaz Kaçakçılığı Başladı! Doğalgazda Usulsüz Kullanım Nedir?Doğalgaz kaçakçılığı Cezası ve Tüm detaylar..

Elektrikteki kaçak kullanımın peşinden doğal gaz kullanım bedeline yapılan zamlar kaynaklı yeni doğalgaz  çekilen bazı bölgelerde kaçak kullanım tespit edildi üstelik  ciddi artış olduğu yine araştırma sonucu tespit edildi. İç tesisatta proje dışı tadilat, sayaca müdahale gibi durumların can ve mal güvenliği için büyük  tehlike oluşturduğuna değinen GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan kaçak doğal gaz kullananların ayrıca ciddi maddi cezalara muhatap olabileceklerinin de altını çizdi.

Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK) tarafınca 24 Aralık 2014 tarihli son durumu duyurulan Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği’nce, dağıtım şirketinin gaz hizmetini kapanmasına neden olan durumunun en önemli hususu da usulsüz gaz kullanımıdır. Tüketici dikkatsizlik sonucu bu duruma kolaylıkla yaşayabilir kullanımı gasp edilebilir. Bu yazıda usulsüz doğal gaz kullanımının ne olduğunu, kaçak doğal gaz kullanımından ayrılan noktalara da değinerek  bilgi paylaşımı yapıyor olacağız.

Özetlemek gerekirse  usulsüz kullanımda, tüketim miktarını eksik göstererek maddi anlamda bir çıkar elde etmek söz konusu olmazken, kaçak kullanımda bunun tersi durum yaşanması konusudur. Kaçak kullanımda, kullanılan miktarın %200’ü kadar ceza kesilir ve tekrarı halinde sözleşmeye dayanarak %300’e kadar cezai yaptırım uygulanabilir.

Ayrıca Kaçakçılık durumu kişininmhem can hem mal güvenliğini zedeliyor büyük tehdit saçmaktadır.

Tüketiciler usulsüz doğal gaz kullanımı ile suçlanmamak için, bu duruma dair şüphelerini dağıtım şirketlerine iletebilir ve böylelikle olası cezaları önleyebilirler.

Hangi Durumlar Usulsüz Kullanım Sayılmaktadır?

Madde 53 Örnek Durum
A.Dağıtım şirketinin yazılı onayı oladan doğal gaz kullanımı Kişinin doğal gaz kullanım sözleşmesi oluşturulmadan doğal gaz kullanması.
B.Dağıtım şirketinin yazılı onayı olmaksızın başka bir bağımsız bölüme sayaç üzerinden doğal gaz bağlantısı kurulması Ayrı proje ve tesisat onayı gerektiren durumların önemsenmemesi sayaçtan başka bir yere gaz akımı yapılması.
C.Kendi adına sözleşme yapılmadan daha önce aynı adresteki müşteri adına doğal gaz açtırılması Kişinin yeni taşındığı  yere kendi adına sözleşme olmadan evde önceki abonenin faturalarını ödeyerek doğal gaz kullanımı sağlaması

D.İç tesisatta onaysız tadilat yapılarak (kombi yeri kombi değişimi)doğal gaz kullanması

Doğal gaz iç tesisatı bütünlük içeren hayati bir öneme sahiptir ve uzman kişilerin onayına tabi tutularak projelendirilmiştir. Sonradan yapılacak tadilat için izin ve onay alınmadan müdahale yapılması.


Kaynak: Kamu Saati Özel
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.