İsmail Kahraman Laiklik yeni anayasada olmamalıdır

İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’nde, gerçekleştirilen İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliğince (AYBİR) düzenlenen "Yeni Türkiye ve Yeni Anayasa" başlıklı konferansta konuşan Kahraman, "Laiklik yeni anayasada olmamalıdır" dedi.

İsmail Kahraman Laiklik yeni anayasada olmamalıdır
26 Nisan 2016 Salı 08:12

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman anayasanın değişmesi gerektiğini ve yeni anayasada Laiklik olmaması gerektiğini dile getirdi.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman yeni anayasa ile ilgili çeşitli açıklamalarda bulundu. Mevcut anayasanın değişmesi gerektiğini vurgulayan Kahraman, anayasanın lisanının iyi olmadığını söyledi. Kahraman, "Bir başlangıç kısmı var, üzüyor beni. 34 tane 've', 22 tane 'virgül', 7 tane 'noktalı virgül, '7 'paragraf' ve bir 'nokta'. 2 sayfa süren bir başlangıç kısmı. Dünya anayasalarında böyle bir başlangıç yok. Lisanı da güzel değil. Birinci kısmında hüviyeti verir, maddenin hemen ikinci kısmında, ancak, şu kadar ki, fakat ki der hüviyeti geri alır. Niye, çünkü bir darbe anayasasıdır." dedi.

82 Anayasası Darbe Anayasasıdır

82 Anayasasının darbe anayasası olduğunu söyleyen Kahraman 61 Anayasasının da darbe anayasası olduğunu belirtti. 82 anayasasının bütününü kaybeden bir anayasa olduğunu ifade eden  Kahraman, 1982 Anayasası'na geliyoruz. 113 maddesi değiştirilmiş. 177'de 113 değişirse yüzde kaç değişir, yüzde 63.6 değişir. Yüzde 63.6'sı değişmiş bir anayasa. Yamalı bir bohça, uymuyor. Bütününü kaybeden bir anayasayla karşı karşıyayız" şeklinde konuştu

Laiklik Anayasada olmamalı

Yapılacak yeni Anayasa ile ilgili konuşan Kahraman, içerisinde Laiklik tarifinin yeniden yapılması, laikliğin anayasada olmaması gerektiğini dile getirdi. Eski anayasalarda Allah lafzının olmadığını belirten Kahraman, , "Dediğimiz gibi bu anayasanın herhangi bir yerinde Allah lafzına rastlanmıyor ama anayasalar inanca göre tasnif edildiğinde bu 1982 Anayasası da 1961 Anayasası da dindar anayasalardandır. Neden mi? Diyanet İşleri Başkanlığı idare içerisinde vardır. Resmi tatiller, Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı, din dersi zorunludur ve inanca dayalı bir yapısı vardır. Yani seküler değildir, dindar anayasadır. Laiklik tarifi de ona göre olmalıdır. Laiklik zaten yeni anayasada olmamalıdır." dedi.

Dünya'da sadece 3 ülkede Laiklik ibaresi var

Dünyada Fransa, İrlanda ve Türkiye'nin anayasasında laiklik olduğunu belirten TBMM Meclis Başkanı  İsmail Kahraman, laikliğin Fransa ve İrlanda'da tarifi olmadığını dile getirdi. Herkesin dini inancında ve yaşamasında hür olması gerektiğine vurgu yaparak, Türkiye'de İslama göre doğup, İsviçre Medeni Kanunu'na göre yaşayıp, Alman Ticaret Kanunu'na göre ticaret yapıp, İtalya Ceza Kanunu'na tabi olup, ölüm olduğunda ise yeniden musallaya konulup, İslami kurallara dönüldüğünü ifade etti. 

 


Etiketler; #İsmail Kahraman
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.