Fırat Kalkanı Hareketı nedir? Son durum ne?

Cerablus Harekatı olarak da bilinen Fırat Kalkanı Harekatı Irak ve Şam İslam Devleti ile yürütülen mücadelede Türkiye tarafından eğitilmiş 1500 kadar Özgür Suriye Ordusu mensubu ile birlikte Türk Silahlı Kuvvetlerinin başlattığı operasyon da şimdiye kadar 400 km2'lik alan terörist unsurlardan temizlenmiştir.

Fırat Kalkanı Hareketı nedir? Son durum ne?
29 Ağustos 2016 Pazartesi 18:30

FIRAT KALKANI OPERASYONU 

24 Ağustos 2016, saat 04.00'de Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı'ndan, "Türk Silahlı Kuvvetleri, koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesine terör örgütü IŞİD'ten temizlenmesi amacıyla askeri harekat başlatılmıştır." açıklaması yapıldı. Bu açıklama sonrası TSK Cerablus'u ağır bombardıman ateşine tutarken, Türk Hava Kuvvetleri 11 adet hedefi bombaladı. Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 294 tane topçu atışı yapıldı ve 81 hedef etkisiz hale getirildi. Birkaç saat sonra Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı tanklar Fırat'ı geçerek yüzlerce Özgür Suriye Ordusu mensubu Türkmen ve Arapla bir araya geldi. Amerika Birleşik Devletleri'de operasyonlara havadan destek vereceğini açıklamıştır. ÖSO Keklice ve Kıvırcık köylerini ele geçirdi. Operasyon sırasında Arap birlikler kırmızı, Türkmen birlikler ise Turkuaz kol bandı takarak taraflarını belli etmektedirler. İlk belirlemelere göre 46 IŞİD'li öldürüldü.

25 Ağustos'ta Cerablus'a hareket ettiği belirlenen YPG'li bir grup Karkamış'ta bulunan Fırtına obüsleriyle vuruldu. 26 Ağustos günü, saat 00:20'de TSK tarafından yapılan basın açıklamasında, "Fırat Kalkanı Harekatının devam ettiği, bölgede yaşayan sivil halkın zarar görmemesi için her türlü tedbirin alındığı ve bu konuda azami hassasiyet gösterildiği" belirtildi.

27 Ağustos'ta YPG'li bir gurubun Türk tanklarına yaptığı roketli saldırı sonucu bir tank hafif diğeri ağır olmak suretiyle iki tank zarar görmüştür. Ayrıca Türk ordusundan 3 asker yaralanmış 1 asker de hayatını kaybetmiştir.

Fırat kalkanı operasyonunun başlangıcından bu yana 400 km2'lik alan terörist unsurlardan temizlenmiştir.




 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.