FETÖ'nün yurtdışı okullarının devir çalışmaları başladı

Fethullahçı Terör Örgütü bağlantılı toplam 688 okulun bulunduğu 113 ülkeden 11'indeki okulların devri için anlaşmaya varıldı. Cerablus'ta açılan 3 yeni Türk okulunda eğitime başlandı.

FETÖ'nün yurtdışı okullarının devir çalışmaları başladı
12 Şubat 2017 Pazar 12:41

Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye Maarif Vakfı, ülkenin eğitim alanında saygın, güvenilir ve yüksek kalitede uluslararası yüzü olması amacı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından çıkarılan özel bir yasa ile kuruldu.

DEVİR ÇALIŞMALARINA BAŞLANDI

Vakıf, özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra FETÖ/PDY'nin etkin olduğu ülkelerde eğitim alanında bu örgütün okullarını devralmak suretiyle mücadele veriyor. Dışişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, kamu kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve siyasi erkten gelen öncelikli bilgilerin toplanması sonucu Türkiye Maarif Vakfı, devir çalışmalarını başlattı.

YILDA 20 ÜLKEDE EĞİTİM KURUMU AÇILACAK

Cumhurbaşkan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile Türkiye Maarif Vakfı'nın yürüttüğü çalışmalarla, yılda ortalama 20 ülkede eğitim kurumu açılacak. FETÖ/PDY ile iltisaklı tüm okulların Türkiye Maarif Vakfı veya ilgili ev sahibi ülkeye devri konusunda kararlılıkla mücadele edilecek.

Türkiye Maarif Vakfı okullarında eğitim gören başarılı öğrencilerin Türkiye'de staj, hizmet içi eğitim, yüksek lisans ve doktora eğitimleri desteklenecek. Türkiye Maarif Vakfı okullarında görev yapan ilgili ülke vatandaşı idareci ve öğretmenlerin, vakıfla bağlarını ve uyumunu sağlamak ve güçlendirmek amacıyla her yıl Türkiye'de hizmet içi eğitime alınması planlanıyor.

113 ÜLKEDE 688 OKUL

Türk öğrencilerinin yoğun olarak gittiği ülkelerde yükseköğretim kız ve erkek öğrenci yurtları açılacak. Yurtdışında yaşayan vatandaşların çocukları için eğitim ve rehabilitasyon programları uygulanacak.

Son verilere göre, Avustralya kıtasında FETÖ'ye ait 15, Amerika kıtasında 9 ülkede 150, Afrika kıtasında 36 ülkede 106, Avrupa'da 35 ülkede 175, Asya'da 32 ülkede 242 olmak üzere toplam 113 ülkede toplam 688 okul bulunuyor.

YAKIN MARKAJDAKİ ÜLKELER

Türkiye Maarif Vakfının Ekim-Aralık 2016 yurt dışı faaliyet raporuna göre, vakıf, Gine, Somali ve Nijer'de FETÖ ile irtibatlı okulların devrini tamamladı, ayrıca vakıf tarafından Suriye Cerablus'ta 3 yeni Türk okulu açıldı. Vakfın mutabakat sağladığı 8 ülke ise Senegal, Moritanya, Çad, Gabon, Sao Tome, Burkina Faso, Pakistan ve Afganistan oldu.

Vakıf, Bosna Hersek, Hindistan, Arnavutluk, Tayland, Kamboçya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Avustralya, Danimarka, Kuzey Irak, Moldova, Suudi Arabistan, Singapur, Malezya, Fransa, Almanya, Romanya, Sudan olmak üzere toplam 17 ülke ile görüşmelerini devam ettiriyor.

Maarif Vakfının yakın gelecekte ziyaret etmeyi planladığı 20 ülke ise şunlar: "Angola, Azerbaycan, Benin, Cibuti, Ekvator Ginesi, Fas, Gambia, Gürcistan, Japonya, Kamerun, Karadağ, Lübnan, Mali, Moğolistan, Ruanda, Sudan, Tanzanya, Tunus, Uganda ve Ürdün."

Vakıf, öncelik verilecek bu ülkelerin ardından FETÖ'nün kurduğu başka ülkelerdeki okulların devir işlemleri için girişimlerini de sürdürecek.

"EN KALİTELİ EĞİTİMİ VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Türkiye Maarif Vakfınca mutabakata varılıp eğitime başlanan ülkelerin Gine, Somali, Nijer ile Suriye Cerablus bölgesi olduğunu bildiren Bakan Yılmaz, "Senegal, Moritanya, Çad, Gabon, Sao Tome, Burkina Faso, Pakistan, Afganistan ile de mutabakat sağlandı. Bu ülkeler, 'Evet kendi ülkemizdeki okulları size devredeceğiz.' dediler." bilgisini paylaştı. Balkanlar, Afrika ve Asya'da görüşmelerin devam ettiği ülkeler bulunduğunu aktaran Yılmaz, bu ülkeler arasına Etiyopya'nın da katıldığını ifade etti.

Türkiye Maarif Vakfının uluslararası eğitimde bir marka haline gelmesini istediklerinin altını çizen Yılmaz, bunun için vakfa hükümet olarak her türlü desteği vereceklerini vurguladı. Vakfın faaliyet göstereceği ülkeler için öğretmen ve yönetici kaynağını oluşturduğunu bildiren Yılmaz, "Dolayısıyla öğretmen ve yönetici kaynağı oluştukça dünyadaki bütün ülkelerde marka halinde en kaliteli eğitimi vermeye devam edeceğiz." dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.