FETÖ'nün adası artık devletin

FETÖ soruşturması kapsamınca kayyum atanan dev şirket Fi Yapı'ya ait İzmir Dikili'ye 4 kilometre yakın mesafedeki Garip Ada, Sulh Ceza Hakimliği'nin kararıyla devletin oldu. Şirket, Garip Ada'yı 6 yıl önce 32 milyon dolara satın almıştı.

FETÖ'nün adası artık devletin
29 Eylül 2016 Perşembe 13:53

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü FETÖ soruşturması kapsamında Fi Yapı’ya ait iki şirkete de (Fi Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ, Fİ Yönetim ve Hizmeti İşletmeleri AŞ) önceki gün kayyum atandı. Sulh ceza hâkimliğinin kararı ile birlikte, TMSF yetkilileri, şirketlere kayyum olarak atanacak.

İstanbul Anadolu Sulh Ceza Hakimliği’nin verdiği kararın ardından, bir dönem inşaat sektörünün devleri arasında sayılan Fİ Yapı da TMSF bünyesine geçti. Fİ Yapı’ya ait varlıklar arasında ise önemli bir gayrimenkul yer alıyor. İzmir Dikili’ye 4 kilometre yakın bir mesafede bulunan Garip Ada da, sulh ceza hakimliğinin kararı ile devlete geçmiş oldu. Adanın piyasa değeri 35 milyon dolar olarak hesaplanıyor.

32 MİLYON DOLARA ALDI
Dört yıl önce iflas erteleme başvurusu yapan Fi Yapı bünyesindeki en değerli varlık İzmir’de bulunan Garip Ada. Fi Yapı'nın, 6 yıl önce 32 milyon dolara aldığı belirtilen ada 358 bin metrekare. Garip Ada, Dikili'nin 4 km, Çandarlı'nın 10 km, Bergama'nın da 19 km uzaklığında yer alıyor.

Yunanistan'ın Midilli Adası'na bu adanın uzaklığı sadece 13 deniz mili. Hiçbir inşaatın olmadığı adanın yüzeyi genel olarak düz ve pürüzsüz. Yer yer çam ve zeytin ağaçları ile kaplı olan adanın güney sahili boyunca uzanan yaklaşık 500m uzunluğundaki kum bandının genişliği 100-200 m.

350 MİLYON DOLARLIK YATIRIM PLANI
FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanan Fi Yapı’nın sahibi Fikret İnan, adayı satın aldığı süreçte yapmayı planladıkları proje ile ilgili de bilgi vermişti. İnan, ada üzerinde 5 yıldızlı otel ve villalar inşa edeceklerini, ada üzerinde yapacakları yatırımın tutarının 350 milyon dolar olacağını açıklamıştı.

ADAYI ALDI MALİ SIKINTIYA GİRDİ
Ancak, şirket adayı satın aldıktan 1 yıl kadar sonra mali sıkıntı yaşamaya başladı. Adanın eski sahibi Dartar Ailesi, alacaklarını tahsil edemedikleri için, Fi Yapı aleyhine icra takibi başlatmıştı. Şirket, içinde bulunduğu mali sıkıntıyı aşmak için de adanın satışını düşünmeye başlamıştı. Ancak, bir çoğu yabancı olan yatırımcılar ile yapılan görüşmelerde olumlu bir sonuç elde edilemedi. Şirkete yakın kimi kaynaklar, Fi Yapı’nın mali dengesinin bozulmasının en büyük nedenlerinden birinin satın alınan Garip Ada olduğunu belirtiyor.

ÜZERİNDE HACİZLER BULUNUYOR
Hala şirket kayıtlarında görünen Garip Ada üzerinde, SGK ve bazı vergi dairelerinin haciz kararları bulunuyor. Ayrıca, Fi Yapı, bir süreden beri yarım kalan konutları ile de gündemde. Şirketin, İstanbul Esenyurt ve Kırıkkale’de teslim edilmesi gereken 5 bin kadar konutu var.



Kaynak: Hürriyet

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.