Fethullah Gülen kaçış arayışında mı?

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ABD 'de gazetecilerin FETÖ Lideri Gülen'inin iadesine dair sorularını cevaplandırdı. Bozdağ “Fetullah Gülen'in bir kaçış arayışı içinde olduğuna dair istihbari bilgiler elimize ulaşmıştır” ifadelerini kullandı.

Fethullah Gülen kaçış arayışında mı?
23 Eylül 2016 Cuma 14:27

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, BM Genel Kurulu görüşmeleri ve temaslarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a eşlik etmek üzere bulunduğu New York’ta basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki gün ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile yaptığı görüşmede en uzun konuşulan konunun Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iadesi konusu olduğunu belirten Bozdağ, Erdoğan’ın bu konuda Türkiye’nin taleplerini, beklentilerini ve hassasiyetlerini ifade ettiğini belirtti.

Bozdağ gazetecilerin FETÖ Lideri Gülen'inin iadesine dair sorularını cevaplandırdı. Bozdağ “Fetullah Gülen'in bir kaçış arayışı içinde olduğuna dair istihbari bilgiler elimize ulaşmıştır” ifadelerini kullandı.

FETÖ elebaşının iade edilmemesi durumunda iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da bozulacağını kaydeden Bozdağ, şu açıklamalarda bulundu;

''Sayın Cumhurbaşkanımız, Biden ile görüşmesinde özellikle FETÖ elebaşının iadesi konusunda Türkiye'nin talep, hassasiyet ve beklentilerini ifade etti. Fetullah Gülen'in iadesine ilişkin daha önce Türkiye'nin ABD'ye 4 dosya göndermişti. Geçici tutuklama talebi ise 10 Eylül'de iletilmişti.

Türkiye'nin beklentisi Gülen'in iadesidir. İade anlaşmasının uygulanmasını talep ettik, anlaşma uyarınca mahkeme kararı çıkıncaya kadar kişinin tutuklanması gerekiyor. Birtakım eksik belgeler, bilgiler varsa bunlar da istenebilir. Bu, tutuklamaya engel bir durum da oluşturmaz.  

Anlaşmanın 10'uncu maddesi  geçici tutuklama talebini içerdiğine göre  taraf ülkelerden birinin suç işleyen kişinin bulunduğu ülkeden iade dosyası ulaşıncaya kadar geçici tutuklama talep edebilir.

Biz Türkiye olarak 15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsü nedeniyle bunu gerçekleştiren Fetullahçı Terör Örgütü'nün sevk ve idarecisi Fetullah Gülen'in geçici tutuklanmasını talep ettik. Çünkü Fetullah Gülen, 15 Temmuz 2016'da darbe teşebbüsünün talimatını veren ve bunu Pensilvanya'dan sevk ve idare eden bir teröristtir. Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki Fetullahçı Terör Örgütü'ne mensup askerlerle bunlara eklenen diğer bazı askerler, müştereken darbe teşebbüsünde bulunmuşlardır. Bu çok net şekilde ortadadır.

Fetullah Gülen, örgütü ABD'den yönetmeyi sürdürüyor. Hiçbir hukuk devleti, bir terör örgütünün devletin gözetimi altında sevk ve idaresine izin vermez. O nedenle öncelikle 9'uncu maddenin işletilerek tutuklanması ve ayrıca darbe teşebbüsü nedeniyle de aramızdaki anlaşmanın 10'uncu maddesinin işletilerek geçici tutuklanmasını talep ettik.

Ben, Türkiye'nin kaygılarını anladıklarını düşünüyorum. Ayrıca bizim gönderdiğimiz dosyalarda da Fetullah Gülen'in bu darbe teşebbüsünü gerçekleştiren örgütün elebaşı ve bu darbe teşebbüsünün sevk ve idarecisi olduğunu gösteren yeteri kadar bilgi, belge ve delil de mevcuttur. Yani afaki bir talep değil, somut delillerle donatılmış bir talebi biz ABD yetkili makamlarına ilettik. Sayın Cumhurbaşkanımız, Türkiye'nin bu konudaki beklentilerini ifade ettiler. Terörist Fetullah Gülen'in terör örgütünün sevk ve idaresine engel olmak için geçici tutuklanmasının, iade maksadıyla tutuklanmasının son derece önemli olduğunun altını çizdiler. Sayın Biden da somut deliller geldiğini kabul etti, ifade etti. Biz artık bundan sonra ikinci önemli adımın atılmasını bekliyoruz; o da geçici tutuklamanın yapılmasıdır. Umarız ki bu daha fazla ertelenmez, kısa sürede gerçekleştirilir. Fetullah Gülen'in iade edilmemesi, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri olumsuz etkilemeye devam etmesini sağlar.

Türkiye'de şu anda Amerikan karşıtlığında artış var. Bunun en önemli nedenlerinden birinin Fetullah Gülen'in ABD'de yaşaması, Türkiye'nin iade talebine rağmen sürecin henüz Adalet Bakanlığından mahkemelere gönderilmemesidir. Bu durum, sanki ABD'de bu işle ilgili adımların gerekli hızla atılmadığı kanaatini uyandırıyor. Biz Türkiye'nin oyalanacak bir ülke olmadığını biliyoruz ve bunu ifade ediyoruz.  FETÖ elebaşının iade edilmemes iki ülke arasında ilişkilerin daha da bozulmasına yol açacaktır. Biz sözlerimize, anlaşmalarımıza sadığız. Gereğini yaptık. Mahkemeler kararlarını verdi. ABD de bu kararı vermedi. Bu dosya, iade dosyaları içinde sağlamlık sırasına konulsun. ABD'nin şimdiye kadar başka ülkelerden istediği dosyaların tamamından daha sağlam bir dosyadır. Türkiye'nin bugüne kadar gönderdiği dosyaların tamamından daha sağlam, daha donanımlı dosyalardır; hem delil hem de hukuka ve sözleşmeye uygunluk bakımından. Eğer bu kadar net ve açık olan bir dosyada iade kararı verilmeyecekse o zaman hangi dosyada verilir, onu da anlamak mümkün değil.

Benim Washington'a bir ziyaretim olacak. Henüz ABD Adalet Bakanlığından bir randevu talebimiz olmadı ama dönüşte, önümüzdeki hafta randevu talebemizi ABD yetkili makamlarına ileteceğiz. Bizim geçici tutuklama talebimiz de var; iade üzerine. Biz orada da acil tutuklama talep etmiştik. Aynı şekilde orada da bunları çok açık şekilde ifade ettik. Fetullah Gülen'in bir kaçış arayışı içinde olduğuna dair istihbari bilgiler elimize ulaşmıştır. Bazı ülkelerde Fetullahçı Terör Örgütü mensupları uygun yerler arayışı içindeler. Buna dair bilgiler alıyoruz. Biz bunları ABD'li yetkili makamlara da ilettik. Onun için de tutuklanmasını talep ettik; kaçışı önlemek için.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Selim - 8 yıl önce
Ben kaçacağına inanıyorum.