Dünya'da FETÖ bağlantılı kaç okul ve üniversite var?

Gülen cemaatinin dünyada kaç tane üniversite ve okulla bağlantısı olduğu ortaya çıktı. Dünya'da FETÖ bağlantılı kaç okul ve üniversite var? Ülke ülke okul sayıları ve kapatılma ya da açık olma durumu...

Dünya'da FETÖ bağlantılı kaç okul ve üniversite var?
23 Eylül 2016 Cuma 13:10

Fetullah Gülen'in cemaatinin dünyada kaç tane üniversite ve okullarının olduğu tespit edildi. FETÖ bağlantısı olan Dünya'da kaç okul ve üniversite var? İşte ülke ülke sayıları ve son durumları...

Türkiye genelinde 1032 okul ve 15 üniversite ile bağlantısı olan FETÖ'nün Türkiye haricinde dünya genelindeki okul sayısının 208 üniversite sayısının ise 1 olduğu tespit edildi. Birçok ülkede eğitime devm eden bu okullarda kendilerini laik, hoşgörü ve dinler arası diyalogu teşvik eden kurum olarak tanıtan FETÖ, Türkiye'de  ilk, orta ve lise düzeyindeki okullarda 135 bin öğrenciye eğitim verirken busayı üniversitede 65 bin öğrenciyi buluyor.

Türkiye'deki bu eğitim veren okul ve üniversiteler kapatılırken kapatılan okul ve üniversitelerde bulunan öğrenciler başka eğitim kurumlarına yerleştirildi. FETÖ bağlantısı olduğu gerekçesiyle kapatılan üniversitedeki öğrencilerin başka üniversiteye yerleştirme sonuçları ise bugün açıklandı.

BBC Türkçe tarafından derlenen bilgilere göre ülke ülke FETÖ bağlantılı okullar ve son durumları:

HOLLANDA

Hollanda’da Cemaat bağlantılı 11 okul bulunuyor. Darbe girişimi sonrasında cemaatin kirli oyunları ortaya çıkarılmasına rağmen halen hiçbiri kapatılmadı.

ALMANYA

Cemaat ile bağlantılı 11 okulu bulunan Almanya bu okulları kapatmadı. Türk yetkililer okulların incelenme yapılmasını talep etti.

NİJERYA

FETÖ'nün Türkiye haricindeki dünya genelinde tek bağlantılı olduğu üniversite Nijerya’da buunuyor. 17 okullada bağlantılı olan cemaat üniversitede yüzde 17’si burslu 4 bin 700 öğrenci okutuluyor.

Okullar Türkiye’nin talebine rağmen okulların tamamı açık bulundurmasının yanı sıra okullar isimlerindeki Türkiye atıflarını kaldırdı.

TANZANYA

Tanzanya’da 10 okul bulunurken, okulların kapatılıp kapatılmadığıyla ilgili bir bilgi bulunmuyor.

KENYA

Kenya’da Cemaat’le ilişkili yedi okulda 2 bin öğrenci okuyor. Türkiye kapatılmaları çağrısı yapmasına karşın okulların tamamı açık.

SOMALİ

Somali’deki üç okulda 1000 öğrenci bulunuyordu ancak okulların tamamı kapatıldı ve Türk öğretmenler geri gönderildi. Şimdi okulların yeni bir yönetim altında Somalili öğretmenlerle eğitime devam ettikleri belirtildi.

KÜRDİSTAN

Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde aralarında ilk ve orta dereceli okullarla bir üniversitenin de bulunduğu toplam 37 eğitim kurumunda 40 bin öğrenci eğitim görüyor. Türkiye’nin talebi üzerine okulların yönetimlerinin tamamı değiştirildi.

AZERBAYCAN

Azerbaycan’da Cemaat bağlantılı 11 okul, bir de üniversite bulunuyor. Ancak okullar 2014’te milli eğitim bakanlığının kontrolüne geçmişti. Kapatılan üniversite de temmuz ayında yeni bir yönetim altında yeniden faaliyete başladı.

KIRGIZİSTAN

Kırgızistan’da bulunan 21 okulda 12 bin 500 öğrenci eğitim görüyor. Kırgızistan hükümeti Türkiye’nin okulların kapatılması talebini reddetti.

TACİKİSTAN

Tacikistan’da bulunan altı okul hükümet tarafından devralındı ve isimleri değiştirildi.

AFGANİSTAN

Afganistan’da bulunan 20 okulda yüzde 30’u burslu 8 bin öğrenci eğitim görüyor. Ancak okullar hala açık.

PAKİSTAN

Pakistan’daki 28 okulda yüzde 25’i burslu 11 bin öğrenci eğitim görüyor. Türkiye’nin okulların kapatılması çağrısının ardından 23 Türk öğretmen görevlerinden alındı.

KAMBOÇYA

Kamboçya’da bulunan üç okul ve bir üniversite Türkiye’nin talebine karşın açık.

TAYLAND

Tayland’da Cemaat bağlantılı dört okulda 2 bin öğrenci eğitim görüyor. Okullar açık.

ENDONEZYA

Endonezya’daki dokuz okulda 2 bin öğrenci bulunuyor. Türkiye’nin kapatılmaları çağrısına karşın okullar hala açık.

RUSYA

Rusya’da Gülen Cemaati bağlantılı yedi okul bulunuyor. Tataristan’daki okullar Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteriyor. Ülke genelinde 43 okul 2008’de kapatıldı.
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.