Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan Meral Akşener'e tepki

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, gündemin önemli konuları arasında yer alan bedelli askerlik, İran, KHK ve OHAL'in uzatılmasına yönelik konulara açıklık getirdi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan Meral Akşener'e tepki
04 Ocak 2018 Perşembe 14:36

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Fransa ziyareti öncesi düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Gündeme yönelik önemli açıklamalarda bulunan Kalın, Meral Akşener'in açıklamasına yönelik "Bir partinin genel başkanının yaptığı silahlı kamplar iddiası da spekülatif bir açıklamadır. Türkiye bir hukuk devletidir, vatandaşların can ve mal güvenliğini kimlerin sağlayacağı açıkça ifade edilmiştir. " diye konuştu.

Kalın'ın Macron'un basın özgürlüğü ile ilgili yaptığı "Türkiye'de hala, aralarında Avrupalıların da bulunduğu tutuklu gazeteciler var. Bu konuyu Türk makamlarının gündemine getirmeye devam edeceğim, inandığımız değerler böyle gerektiriyor" açıklamasına verdiği yanıt şöyle:

"İkili ilişkilerin yanında bölgesel konular da ele alınacak yarın Elysee'de yapılacak görüşmelerde. Suriye, Irak, terörle mücadele ve Türkiye-AB ilişkileri de yer alacak konular arasında. Macron'un Türkiye ile ilgili açıklaması ile ilgili birkaç hususu dile getirmek istiyorum. Türkiye'de basın özgürlüğüne ilişkin değerlendirmeleri bilgi eksikliğinden kaynaklanıyor, tabii ön yargılı hususlar değilse. Türkiye'nin karşı karşıya bulunduğu terör tehditlerini dikkate aldığımız zaman, zaman zaman Avrupalı dostlarımızın bunun ciddiyetini kavrayamadıklarını gözlemliyoruz. Türkiye, 3 terör örgütüne karşı mücadele etmelidir.

Biz yarın belgeleri ile birlikte sayın Macron'a iletecektir. Fransa'da Paris ve Nice saldırılarından sonra Fransa'nın ne tür uygulamalar yaptığını hepimiz biliyoruz. Sosyal medyadan saldırıları hafife alan kişilerin nasıl tutuklandığını biliyoruz. İngiltere örneğinden de hareket edebiliriz. Terörü övmek dahi bir suçtur. Burada ifade özgürlüğü söylemi üzerinden Türkiye'nin terörle mücadelesine gölge düşürmeye çalışan çevrelerin Türkiye'nin gerçeklerini daha fazla dikkate almaları gerektiğini ifade etmek istiyorum."

Mehmet Hakan Atilla davası

Bu skandal davanın skandal kararıdır. Baştan beri bu davanın iç işlerine müdahale olduğu çok açıktır. Hukuk adına utanç verici bir senaryo hayata geçiriliyor. ABD, FETÖ'nün ABD hukuk sistemini kurduğu bağlantılar üzerinden istismar etmesine daha ne kadar müsaade edeceğini merak ediyoruz. Bu davaya bakan hakim 2-3 yıl önce FETÖ'cü bir kurum tarafından Türkiye'ye getiriliyor, ağırlanıyor. Bu kişi bu skandal davaya hakim olarak bakıyor. Türkiye'nin iç siyasetini karıştırmaya dönük kumpas olduğu ortadadır. Hakan Atilla'nın avukatları savunmalarını yapacaklar. Biz de bu konuyu takip etmeye devam edeceğiz. Utanç verici bir siyasi operasyon olduğunu ifade etmemiz gerekiyor. Bu tür operasyonlarla Türkiye'ye zarar vermeyi düşünenler varsa, söz konusu olmadı bugüne kadar, olmayacak. Milletimiz oynanan oyunu görmektedir. 

Kabine değişikliği iddiaları

Birileri toto-loto yapıyor. Şu anda böyle bir şey gündemimizde yok.

KHK, vatandaşa, millete dönük değil

Şu ana kadar OHAL çerçevesinde çıkarılan bütün KHK'lar devletin kendi işleyişi ile ilgilidir. Vatandaşa, millete dönük değil. Öncelikli hedefi bu. Neden? Süreç hızlı ilerlesin. Elbette bu kanunlar sonunda Meclis'e gelecek. Bundan sonra çıkacak KHK'lar da önünde sonunda Meclis'e gelecek. OHAL'in süresi ne kadar uzatılır? Bu değerlendirilir. Hem Bakanlar Kurulu hem MGK'da bu konu istişare edildikten sonra karara bağlanmaktadır. 

OHAL'in uzatılması

Mor Beyin meselesinden önce de bir mekanizma vardı. Bir komisyon var, KHK'larla işinden atılan kişilerin komisyona başvurabiliyorlardı. İadeler de bir KHK çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Bunlarla ilgili de gerekli düzenlemeler yapılacaktır.(Mor Beyin mağdurlarının sayısı) Bu bir yönü ile yargıyı da ilgilendirdiği için beni bir rakam vermem söz konusu değil. 

Önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu var, orada değerlendirilir, kararı alınınca sizinle paylaşırız. 

BACAK KIRMA TALİMATI

(Soylu'nun polislere 'ayakları kırın' talimatı sorusu üzerine) Terörle mücadele ve uyuşturucu mücadele ile çerçevesindedir. Hukukun dışında çıkan bir açıklama değil. O bir kararlılık ifadesidir. Buna 'sert' dersiniz bilemem ama… Bunu emniyet görevlilerine söyledi. Bunu başka yerlere çekmek, her önüne gelene infaz yetkisi veriliyor gibi bir noktaya çekmek kötü niyetle izah edilebilir.

Bedelli Askerlik

Bedelli askerlik gündemimizde yok.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.