CHP'den "tek tip askerlik sistemi" önerisi

CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek'ten TSK ihtiyacını etkin şekilde karşılayacak "tek tip askerlik sistemi" önerisi geldi. Meclise sunulan öneride, temel askerlik hizmetinin yaz tatilinde 10 haftalık eğitim şeklinde olacağı belirtildi.

CHP'den "tek tip askerlik sistemi" önerisi
03 Mart 2016 Perşembe 14:40

CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) ihtiyacını etkin şekilde karşılayacak "tek tip askerlik sistemi" önerisini meclise önerdiklerini ifade etti. Kamu vicdanında "sadece fakir çocukları askerlik yapıyor, şehit ve gazi oluyor" eleştirilerininde önüne geçeceğini ifade eden Çiçek, bu sistemin gerçekleşmesi gerektiğini belirtti.

Dursun Çiçek, TSK ihtiyacının etkin bir şekilde karşılayacağını söylediği öneriyi geçtiğimiz hafta TBMM Milli Savunma Komisyonunda değerlendirdiklerini kaydetti. 

Yaz tatilinde 10 haftalık temel eğitim

Zorunlu Askerliğin yaz tatillerinde gerçekleştirilmesi öngörülen sistemde adil ve eşit bir şekilde vatan hizmetinin yapılması planlanıyor. Dursun Çiçek, tek tip askerlik sisteminde, gerekli olan 10 hafta temel askerlik ve ihtisas eğitimi verilmesinin esas alındığını söyledi. Eğitim sonrası askerlik görevine devam etmek isteyen Mehmetçiklere asgari ücret seviyesinde maaş ödenmesinin ve sigortalarının yatırılmasınında öngörüldüğünü bildirdi. Dursun Çiçek," Bugün verilen aylık 75 TL'lik harçlık yerine, asgari  bin 300 TL aylık ödeme yapılacaktır. Göreve devam eden askerlerin sigorta primleri dahil her türlü gideri devlet tarafından karşılanacaktır. Özel ihtiyaçları gereği eğitimini tamamlayan ve askerliğe devam etmek istemeyen Mehmetçiklerden en az asgari ücret seviyesinde aylık ödeme yapmasını öngören tek tip askerlik sistemin daha adil olacağı ve TSK’nın uzmanlaşma hedefine hizmet edeceği ortaya çıkmıştır.  Yunanistan, Norveç, İsrail ve Finlandiya dahil bir çok ülkede uygulandığı gibi kadınlara gönüllü olarak askerlik yapma hak ve özgürlüğü verilecektir.  Geçerli vicdani red nedenlerle silahlı askerlik yapmak istemeyenlere 10 haftalık silahsız temel askerlik eğitiminden sonra sivil kamu hizmeti yapma seçeneği verilecektir. Vatan borcunu tamamlayan ve 12 aylık askerlik hizmeti sonrasında göreve devam etmek isteyen Mehmetçiklere ise asgari ücretin en az iki katı tutarında, yani 2 bin 600 TL aylık ödenmesi uzmanlaşmış ordu için önemli bir kaynak ve adım olacaktır." dedi.

"Gençler kariyer planlamasında ve iş bulmada önemli sorunlar yaşamaktadır"

Gençlerden ve ailelerinden bedelli askerlik talepleri aldıklarını, Meclisin bu çağrılarına ve sorunlarına çözüm bulmak zorunda olduğunubelirten Dursun Çiçek, "Mevcut sistemin adil olmaması ve kamu vicdanını sızlatması nedeniyle çeşitli istisnalar getirilmiştir. Bir milyon 800 bin üniversite öğrencisi ile birlikte 38 yaşına kadar askerlik görevi tecil edilen milyonlarca genç, kariyer planlamasında ve iş bulmada önemli sorunlar yaşamaktadır. Tek tip askerlik sistemi ile bu sorunların büyük oranda çözülmesi ve kamu vicdanında kabul gören bir askerlik sistemine geçilmesi amaçlanmaktadır" şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.