CHP'den sert tepki: Müftüler nikah kıyamaz

CHP İl Kadın Kolları başkanlıklarınca yapılan toplantılarda nüfus kanundaki değişiklikle müftülerin nikah kıyılmasına izin verilmesine sert tepki gösterildi.

CHP'den sert tepki: Müftüler nikah kıyamaz
31 Temmuz 2017 Pazartesi 15:53

CHP İl Kadın Kolları başkanlıklarınca 81 ilde basın açıklaması yapıldı. Partinin Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse'nin müftülere gönderdiği nikah kıyma yetkisi vermeyi öngören yasa tasarısı başkanlar tarafından okundu. CHP Ankara Kadın Kolları Eğitim Sekreteri Sema Akaslan da partisinin il binasında, Köse'nin metnini paylaştı.

Türkiye'de nikah memuru sayısında bir sorun yaşanmadığının belirtildiği metinde, "Buna rağmen müftülüklere de bu yetkinin verilmesi sosyal hayata dini tahakkümün dayatılması içindir. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Kadınlar evlenirken Medeni Kanun'la hakları güvence altına alınmıştır. Evlilik akdinin müftülerce yapılmasının önünün açılması din ve devlet işlerinin birbirine karıştırılmasıdır. Bu da laiklik ilkesine aykırıdır." denildi. 

Laiklik ilkesinin bir arada yaşamayı kolaylaştırdığı belirtilen metinde şu görüşlere yer verildi: "Biliyoruz ki bu düzenlemeyi getirenlerin en büyük korkusu direnen ve mücadele eden kadınlardır. Türkiye'de kadınların sosyal statüsü 1926 Medeni Kanunu ile resmen tanımlanmıştır. Bizlere düşen, bu kanunu daha ileriye taşımaktır. Biz Atatürk devrimlerinin uygulayıcısı kadınlar olarak, kadını toplumdan dışlayan her tür uygulamanın karşısında olduğumuzu ve mücadelemize devam edeceğimizi bir kez daha duyuruyoruz."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.