“Bu millet, daha önce apolet gördüğü zaman selam duranlar gibi olmadı''

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mesleğe kabul edilen hâkim ve Cumhuriyet savcısı adaylarının görev yerlerinin belirleneceği kura törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen törende hâkim ve savcı adaylarına hitaben bir konuşma yaptı.

“Bu millet, daha önce apolet gördüğü zaman selam duranlar gibi olmadı''
12 Ekim 2016 Çarşamba 16:33

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mesleğe kabul edilen hâkim ve Cumhuriyet savcısı adaylarının görev yerlerinin belirleneceği kura törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen törende hâkim ve savcı adaylarına hitaben bir konuşma yaptı.

Kura töreni ile görev yerleri belli olacak hâkim ve savcı adaylarını kutlayıp çalışmalarında başarılar dileyerek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, adayların Türkiye’nin tarihî günler yaşadığı bir dönemde hayati bir görev üstlendiklerini belirtti.

“BU MİLLET, DAHA ÖNCE APOLET GÖRDÜĞÜ ZAMAN SELAM DURANLAR GİBİ DURMADI”

Fetullahçı Terör Örgütü’nün 15 Temmuz’dan önce 17-25 Aralık 2013’te de yargı ve emniyet teşkilatları içindeki elemanları aracılığıyla darbe teşebbüsünde bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, “Tıpkı 15 Temmuz’da olduğu gibi, 17-25 Aralık’ta da, milletimizden aldığımız güçle, ülkemizin maruz kaldığı darbe girişimini başarısızlığa uğrattık” dedi.

Milletin vergileri, alın teri ve gayretleriyle alınan uçaklar, helikopterler, tanklar, toplar ve silahlarla yine milletin evlatlarına bomba yağdırılıp kurşun sıkıldığı için üzgün olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sevinçliyim; bu millet ne bu F16’lara, ne bu helikopterlere, ne bu tanklara toplara silahlara, hiçbir şeye, daha önce apolet görüldüğü zaman selam duranlar gibi durmadı, bütün yargı mensupları, bütün bu camia o akşam mesajlarını yayınlamak suretiyle ‘yaptığınız bu eylem hukuka aykırıdır, anayasaya aykırıdır, yargıya aykırıdır’ demek suretiyle anında tutuklama operasyonlarını kolluk kuvvetleriyle başlattı. İşte mesele budur, millî iradenin tecellisi budur” diye ekledi.

Bu tecellinin ayakları olarak yasama, yürütme ve yargının o gece birleştiğini dile getirerek, “İşte demokrasi budur, işte onurlu mücadele budur, işte İkinci Kurtuluş Mücadelesi budur” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yargı mensuplarına hitaben, “Siz bu mücadelenin yargı ayağını haysiyetli bir şekilde orada temsil ettiniz. Onun için sizleri tebrik ediyorum, ayrıca kutluyorum” ifadelerini kullandı.

“15 TEMMUZ’UN RENGİ ÇOK DAHA FARKLI OLABİLİRDİ”

Türkiye’nin, 15 Temmuz gecesinin ardından bir kaos yaşamamasının, 17-25 Aralık darbe girişiminin önüne de geçilmesine bağlı olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şayet 17-25 Aralık girişiminin ardından yargıda ve emniyet teşkilatında gerekli operasyonları yapmamış, gerekli tedbirleri almamış olsaydık, 15 Temmuz’un rengi çok daha farklı olabilirdi. Milletimiz elbette bu ihanet çetesine teslim olmazdı. Ama darbenin bastırılması da bu kadar hızlı ve etkili gerçekleşmeyebilirdi. Hamdolsun, Rabbimin yardımı, milletimizin cesareti ve dirayeti sayesinde Türkiye, ikinci bir Kurtuluş Savaşı olarak gördüğümüz bu mücadeleden galip çıktı” diye konuştu.

17-25 Aralık’ta ihanetin kaynağı olan yargı ve emniyetin, 15 Temmuz’da, milletle birlikte darbenin önüne geçilmesinde en çok hizmeti geçen kurumlar olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Darbe girişiminin ardından devletten FETÖ terör örgütü mensuplarının temizlenmesi çalışmalarında da, en hazırlıklı yerin adalet teşkilatımız olduğunu gördük. Şu ana kadar örgütle iltisaklı 3 bin 456 hâkim-savcı ile yüksek yargı organı üyesi meslekten çıkartılmıştır. Bunların dışında, meslekten uzaklaştırılan, ancak yapılan inceleme neticesinde haklarındaki iddiaların mesnetsiz olduğu anlaşılan 198 hâkim-savcı da görevlerine iade edilmiştir. Bu vesileyle, 15 Temmuz gecesinden beri büyük bir fedakârlıkla, gece-gündüz demeden çalışan, darbe girişiminin hesabının hukuk devleti ilkesinden taviz verilmeden sorulmasını temin eden tüm savcılarımıza, hâkimlerimize, adalet teşkilatı mensuplarımıza, şahsım ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum.”

“KARARLARINIZI ANAYASA, KANUN VE HUKUK SINIRLARI İÇİNDE VERMELİSİNİZ”

Hâkim ve savcı adaylarına atanacakları illerde bu kutlu mücadelede görev alacaklarını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendilerinden beklentisinin, FETÖ başta olmak üzere, milletimizin adalet beklediği her hususta, hukuk çerçevesinde, sadece vicdanlarının sesini dinleyerek karar vermeleri olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, hâkim ve savcı adaylarına, hâkimlerin görevlerinde bağımsız olduklarının, Anayasaya, kanuna ve bunlara uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm vereceklerinin belirtildiği Anayasanın 138. maddesini hatırlattı ve “Şahsi inancınız, ideolojiniz, bağlılığınız ne olursa olsun, kararlarınızı anayasa, kanun ve hukuk sınırları içinde vicdani kanaatinize göre vermeniz gerekiyor” şeklinde konuştu.



Törende konuşan Adalet Bakanı  Bekir Bozdağ ise yargıya güven konusuna değindi. Bozdağ, şu şekilde konuştu;

“Yargıya güven konusunda da ciddi eleştiriler alıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanım Özellikle yargıya memnuniyet konusundaki eleştiriler işin doğasını bilmemekten  kaynaklandığına inanıyorum.

Çünkü yargıya işi düşenlerin yüzde 50 si kaybediyor, yüzde 50 si kazanıyor. Kazananda istediği gibi kazanamıyor. Davalı , davacı kaybetti, kaybeden zaten memnun değil. Kazanan istediği gibi kazanamadı, o da memnun değil dolayısıyla buradaki memnuniyeti sağlıkta veya diğer alanlardaki memnuniyet le değerlendirirsek o zaman büyük bir haksızlık yapılmış olur.

Yargıya bu anlamda memnuniyet konusunu değerlendirmelerde bir haksızlık yapıldığına ben HSYK Başkanı Adalet Bakanı olarak inanıyorum. Buna rağmen 2002 de % 45,2 olan yargıdan memnuniyet, 2015 yılı itibariyle %50,7 e gelmiştir ki bu da iyi bir rakamdır. Ama daha iyi yapmak elbete ki bu salondakilerin görevidir. Yargıya güven konusunda çok ciddi tartışmalarımız Türkiye'de halen yürüyor. Bu yürüyecektir de. Onu yok edecek şey sadece yasalarımızın hukuk devleti ilkelerine uygun olması değil aynı zamanda görev yapan hakim ve savcılarımızın hukuk devletimize uygun doğru ve adil kararlar vermeleri ile ancak tesis edilebilir. Çünkü yargıya güven yargının doğru işlediği ve yargının doğru karar verdiğine dair, yargıya işi düşsün düşmesin vatandaşımızda olan bir algıyı ifade etmektedir. Bu algı ancak değerli hakim ve savcılarımızın verecekleri adil kararlar ile düzeltilir ve inşa edilir. Ben mesleklerine yeni başlayacak hakim ve savcılarımızın bu algıyı yargının ve adaletin lehine değiştirme konusunda büyük fedakarlık yapacaklarına yürekten inanıyorum.

 FETÖ İLE MÜCADELE

Sayın Cumhurbaşkanım Yargının içerisinde meslekte kalmaları uygun görülmeyen bazı hakim ve savcıların HSYK tarafından oy birliği ile meslekte kalmaları uygun olmadığına karar verildi. Bu konuyu bazı çevreler eleştirdi. Özellikle uluslararası alanda eleştiriler yapılıyor. Buradan Sayın Cumhurbaşkanım çok net bir şekilde ifade etmek isterim ki, esasında bu yargıya olan güveni tesis bakımından son derece önemli ve tarihi bir adımdır. Anayasamızın maddesi çok açık: Yargılama yetkisi Türk  Milleti adına bağımsız Mahkemelere verilmekte ve hakimler Anayasa, yasa ve hukuka bağlı vicdan ile karar vermektedirler.Eğer yargı içerisinde FETÖ adına veya başka bir terör örgütü adına veya başka bir ideoloji adına yargı yetkisi kullananan birisi olursa ve bunu da bir hukuk devleti tespit eder ve buna göz yumarsa işte o zaman yargı bağımsızlığına yargının tarafsızlığına hukuk devletine gölge düşürmüş ve müdahale edilmesine izin vermiş olur bugüne kadar Türk yargısına dönük eleştirilere baktığımızda Fetullahçı terör örgütünün yargı içerisinde kendisine bağladığı örgüt üyeleri marifetiyle pek çok olayı örgütün talimatlarına göre çözdüğü aşikardır.

Yargıya müdahale var, kim yapıyor bir terör örgütü yapıyor. HSYK yapmıyor bunu, HSYK terör örgütünün yaptığı müdaheleye şerh koyuyor ve bu müdahaleyi engelliyor. Bu noktada HSYK’nın takdir edilmesi gerekiyor. Yargının bağımsızlığına tarafsızlığına gölge düşüren müdahale eden yapıyı yargı üzerine sinmiş olan Fetullahçı terör örgütünün gölgesini ortadan kaldırmak için atılan yargıya güveni yeniden inşaa etmek için atılan adımı demokrasiye ve hukuk devletine inanan herkesin takdir etmesi lazım gelirken, maalesef sayın Cumhurbaşkanına büyük bir eleştiri yapılıyor ama gerçekten yapılan doğru bir iş hukuk devletinin ruhuyla kendiyle kavga edenlere karşı hukuk devletinin kendini korumasıdır bu açıdan da son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Esasında Türk yargısı rehin alınmaktan rehin edilmekten  kurtarılmıştır bu açıdanda özgürleştirilmiştir. Torbalar dolusu dosya önüne gelen hakim torbanın mühürlü olan ağzını açmadan yüz milyarlarca cirosu olan şirketlerin mal varlığına el koyma kararını verip bunun HSYK veya hukuk devletine inanan kişilerde buna karşı işlem yapmazsa işte o zaman biz anayasaya da hukuka da ihanet etmiş oluruz. Yapılan şey doğru olanı yapmak ve gerekli olanı yapmaktır. Bu açıdan da ben HSYK ‘ımızı verdiği kararlardan dolayı kutluyorum. Ben inanıyorum ki tarih bu yapılan işleri Türk yargısına Türk adaletine milletimizin hukukuna sahip çıkma adına takdirle yad edilecektir.

15 TEMMUZDA YARGI GEREĞİNİ YAPTI

Sayın Cumhurbaşkanım yargı ile ilgili bir husus daha ifade edip huzurlarınızdan ayrılmak istiyorum. Pek çok darbe teşebbüsü Türkiye’de yaşandı, darbe teşebbüslerinin öncesinde Türk yargısının ve hukukçularının darbe öncesi darbecilerin akıl yaverliğini yaptığı gibi, darbe teşebbüsü sırasında da darbecilere ilk biat eden olmuştur. Darbeden sonrada onların kitlenen yollarını açan anahtarları olmuştur. Tıpkı sizin ilk defa cumhurbaşkanı olarak milli iradeye yapılan saldırıya ölümüne meydan okuduğunuz gibi Türk yargısı da ilk defa darbecilere biat etmemiş ölüme meydan okumuştur. Sayın Cumhurbaşkanım o gece Ankara’da, İstanbul’da ve diğer illerimizde ilçelerimizde cumhuriyet savcılarımız silahları bellerinde ve herkes görevinin başında gelecekleri varsa görecekleri de var diyen bir anlayış içerisindeydi. Anayasa mahkemesi üyesi, danıştay üyesi, HSYK üyesi, Yargıtay üyesi ve pek çok başka hakim ve savcılarla darbe teşebbüsüne karışan askerlerle ilgili o gece daha darbenin akıbetinin ne olacağı belli olmadığı vakitte, saat 23.00’ten itibaren göz altı ve tutuklama kararları vermeye başladı ve devlet Ankara’da işinin başında duruma vaziyet ediyor. Yargıda, kollukta gereğini yapıyor, kolluk elma armut gibi bunları toplamaya başladı ve darbenin başarısızlığında darbenin kollukla yaptığı bu iş birliğinin çok büyük önemi olduğuna yürekten inanıyorum. Ben o nedenle demokrasimize, hukuk devletimize, milli irademize, seçilmiş cumhurbaşkanına, hükümetine, meclisine, anayasasına sahip çıkan yargımıza da buradan şükranlarımı arz ediyorum. Yeni göreve başlayacak hakim ve savcılarımızın her birine meslek hayatlarında meslek hayatlarında kolaylıklar diliyorum. Allah yar ve yardımcıları olsun diyor hepinizi saygıyla Allah’a emanet ediyorum.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.