Bakan Fikri Işık terörle mücadeleye ilişkin yenilikleri açıkladı

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, terörle mücadelede güvenlik güçlerine yeni yetkiler getirileceğini kaydetti. İşte detaylar...

Bakan Fikri Işık terörle mücadeleye ilişkin yenilikleri açıkladı
11 Haziran 2016 Cumartesi 11:40

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, terörle mücadelede güvenlik güçlerine yeni yetkiler verilmesini öngören tasarı hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Işık yeni hazırlanan kanun tasarısının, terörle mücadelede yerel planlamanın yetersiz kaldığı ve Genelkurmay Başkanlığının merkezi planlamasına ihtiyaç duyulduğu hallerde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin görevlendirilmesinin hukuki alt yapısını oluşturmak amacıyla hazırlandığını belirtti.

Milli Savunma Komisyonu, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısını görüşmek üzere toplandı. Kanun Tasarısına ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Işık, 17 maddeden oluşan tasarının terörle mücadelede yerel planlamanın yetersiz kaldığı ve Genelkurmay Başkanlığının merkezi planlamasına ihtiyaç duyulduğu hallerde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin görevlendirilmesinin hukuki alt yapısını oluşturmak amacıyla hazırlandığını belirtti. Uluslararası destek alan terör örgütlerine karşı tedbirlerin devlet tarafından her zaman alınabileceğine dikkat çeken Bakan Işık açıklamasında,

"Bu kapsamda zaman zaman, ulusal ve uluslararası bağlantılarını kullanarak organize şekilde hareket edebilen bir terör örgütüyle, bir ilin sınırlarıyla bağlı kalmaksızın merkezi planlama ile mücadele edilmesi gerekebilmektedir. Tasarı ile genel kolluk kuvvetlerinin imkan ve kabiliyetlerini aşan durumlarda terörle mücadele için gerekli olması veya terör eylemlerinin kamu düzenini ciddi şekilde bozması hallerinde, Bakanlar Kurulu tarafından, terörle mücadele faaliyetlerinde genel kolluk kuvvetlerine destek sağlanması maksadıyla Türk Silahlı Kuvvetlerinin görevlendirilmesine imkan tanınmaktadır" ifadelerine yer verdi.

"İllerde icra edilecek görevler kapsamında, askeri birlikler ile genel kolluk kuvvetleri ve ilgili kamu kurum ve kuruluşları arasındaki işbirliği, koordinasyon ve gözetim valiler tarafından yerine getirilecektir. Görevlendirilen Türk Silahlı Kuvvetleri birlikleri ve personeli, kendi komutanının sorumluluğu altında ve onun emir ve talimatlarına göre, Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununda belirtilen yetkiler ile kolluk kuvvetlerinin genel güvenliği sağlamada sahip olduğu yetkileri kullanarak görev yapacak; askeri birliklerin belirli görevleri genel kolluk kuvvetleriyle birlikte yapması halinde komuta, sevk ve idare askeri birliklerin en kıdemli komutanı tarafından üstlenilecektir" şeklinde konuşan Bakan Işık, görevlendirilecek Türk Silahlı Kuvvetleri birliklerinin çapının, teşkilatının, konuşlandırılacağı yerlerin, emir komuta ilişkileri kuvvet kaydırılmasının ve bu kapsamda gerekli görülen diğer hususların belirlenmesinin Genelkurmay Başkanlığınca belirleneceğini söyledi.

Kapalı alanlara girilmesinin şartları düzenlendi!

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık açıklamasında, "Tasarı ile ayrıca, terörist takibi sırasında kapalı alanlara girilmesinin şartları ve sınırları, 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunun 20 nci maddesi doğrultusunda açık bir şekilde düzenlenmiştir" ifadelerini kaydetti ve "Bu çerçevede, terör örgütlerine karşı icra edilen operasyonlarda gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, elinden kaçmakta olan kişileri izlerken, can veya mal güvenliğinin sağlanması ya da kişinin yakalanması amacıyla sınırlı olmak üzere, yetkili birlik komutanının yazılı emriyle konuta, işyerine veya kamuya açık olmayan kapalı alanlar ile bunların eklentilerine girme imkanı tanınmıştır. Bu emrin 24 saat içerisinde hakim onayına sunulması zorunludur. Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin bu madde kapsamındaki faaliyetleri, 5442 sayılı Kanunun 11/D maddesinde düzenlendiği gibi askerlik hizmet ve görevlerinden; işledikleri suçlar ise askeri suç sayılmıştır. Öte yandan, terörle mücadelede görevlendirilen diğer kamu görevlileri hakkında bu faaliyetler sebebiyle işledikleri iddia edilen suçlarla ilgili olarak 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun hükümlerinin uygulanması benimsenmiştir" şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.