Bakan'dan İstanbul'a deprem uyarısı

​Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, bilim adamlarının anlattığı İstanbul depremi hakkında açıklamalarda bulundu. Ayrıca Özhaseki, İstanbulluların binalarını ölçtürmesi içinde uyardı.

Bakan'dan İstanbul'a deprem uyarısı
06 Kasım 2016 Pazar 09:24

​Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Karabük Saframbolu'daki gazetecilere İstanbul depremi ve teröristler tarafından evleri yıkılan vatandaşlara ev verilmesi hakkında detaylı açıklamalarda bulundu. 

Terör örgütü ile yoğun mücadelenin yaşandığı Doğu ile Güneydoğu bölgelerinde PKK'lı teröristler tarafından evleri kulanılmaz hale getirilen vatandaşlar için şunları söyledi:

"Teröristler buralarda çukurlar kazmışlar. İnsanların evlerini boşaltmışlar, siper haline getirmişler. Evlerden, her bir eve bomba düzeneği yerleştirerek ayrılmışlar. O kadar çok öyle olay yaşadık ki, mesela bir eve güvenlik güçlerimiz, polis çocuklarımız gidiyorlar. Yerde bakıyorlar ki Kur'an-ı Kerim. Şimdi herkes yerde Kur'an-ı Kerim görse ne yapar? Koşar yerden alır, öper. Yukarı bir yere koyar saygı icabı. İnananımız da böyle yapar, inanmayanımız da böyle yapar. İşte o polis çocuk koştuğunda içinde bomba düzeneği var. Kur'an-ı Kerim ile patlayarak şehit oluyor. Bütün bu pislikleri ve kötülükleri hep yaşattılar bu teröristler."

Onların hepsi restore edilecek

Sur içinde bin 200 civarında çoğu kamu yapısı olan, tescilli eser, hanlar, hamam, cami, kilise ve havralar var. Onun dışında sivil mimarlık örneği olan güzel Diyarbakır evleri var. Onların hepsini restore etmek şeklinde adımlar attık.

3 ay ile 12 ay arasında tüm evler verilecek

"Evleri yıkılan vatandaşlara 3 ay sonra yeni ev verebilecek durumda inşaatlarımız bitmek üzere. Vatandaş diyorsa ki, 'benim evim yıkıldı bana ev verin' metrekaresine metrekare ne kadar yıkılmışsa o kadar ev veriyoruz. Kendi aramızda prensip kararı aldık ve evlerimiz de bitmek üzere. Orada hızlı davrandık. Geleneksel klasik Diyarbakır evlerinin yapılması biraz zaman alacak o malum. Onun dışındaki bütün ilçelerimizde konut inşaatlarımıza başladık. 6 ilçemiz için de söylüyorum. Hepsinde 3 ay ile en geç 1 sene içinde bütün vatandaşların evlerini verebilecek durumdayız. Onların daha çok isteklerine uygun evler yapıyoruz. Nusaybin, Silopi, Cizre sıralaması, eski İpek Yolu üzerinde biraz sıcak iklime sahip damlarda yatma adeti var. Onların balkonlarını geniş yaparak, damda yatma adetini balkonda sağlasınlar diye yapıyoruz. Taziye evi gelenekleri var. Onları ihya ediyoruz. Onların geleneksel salça ve şepit yufka yapacakları ocaklar yapmaya çalışıyoruz. Yani vatandaşın da klasik, geleneksel, kendine has yaşam tarzını, kültürünü yaşatmaya çalışıyoruz."

Bilim adamların dediği olursa felaket olabilir

"Mesela İstanbul için söylüyorum. 15 milyon nüfus yaşıyor. Ekonomi İstanbul'a bağlı ve Allah korusun İstanbul'da bir sıkıntı olduğunda bir sürü insan toprak altında kaldığı gibi, ekonomi de çöker. Anadolu'da menzil olarak depremler olduğunda gidip hep beraber yaralarını sarabiliriz. Bunu Erzincan ve Adapazarı'nda yaşadık. Koştuk, dertlerine derman olduk devlet olarak, ama İstanbul'da Allah korusun, bilim adamlarının dediği gibi gerçekleşecek olursa bir felaket senaryosu var. Onların söylediğinden ben özetle şunu çıkardım; 10 sene içinde bir deprem var en geç. Bu yarın sabah da olabilir, 9,5 sene sonra da olabilir. Onların söylediğinden bir başka sonuç daha çıkardım; en az 7 şiddetinde gözüküyor. Böyle olduğu zaman binlerce yapı bir anda yerle bir olacak. Türkiye'de 20 milyon civarında yapı stokumuz var."

İstanbullular lütfen binalarını ölçtürsün

"Ama öncesinde yapılanların en az yüzde 50’si risk taşıyor. 7,5 milyon Türkiye'de şu anda riskli yapı vaziyetinde. Burada her şeyi devletten beklememek icap ediyor. Gücü yeten insanlar lütfen binalarını ölçtürsünler. İçlerinde canları ve malları var."

Yeni yasalar 2017'de gelecek

"Bunu çok daha hızlandıracağız. Yasalar inşallah 2017 içinde gelecek. Biz bununla 2023'e kadar, 100'üncü yılımıza kadar sağlıksız, kimliksiz yapı kalmasın diye çırpınacağız. İnşallah önümüzdeki yıla kadar bunu yapacağız."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ali - 7 yıl önce
Daha şiddet ile büyüklüğü bilmeyen bir ülkeyiz. Neyin tedbiri alınacak? Kader diyip geçeriz.