Avrasya Tüneli'nde sona gelindi-İlk geçiş yarın yapılacak

Avrupa ve Anadolu yakalarını denizin 106 metre altından birbirine bağlayacak dev projede sona yaklaşılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asfaltlama çalışmaları tamamlanan tünelden yarın makam aracıyla ilk geçişi yapacak. Projenin 20 Aralık’ta halkın kullanımına açılması bekleniyor.

Avrasya Tüneli'nde sona gelindi-İlk geçiş yarın yapılacak
07 Ekim 2016 Cuma 17:19

Göztepe-Kazlıçeşme arasında süreyi 100 dakikadan 15 dakikaya indirecek Avrasya Tüneli'nden ilk geçiş yarın yapılacak. İlk geçişi Avrupa kıtasından, Asya Kıtasına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan makam otomobili ile gerçekleştireceği öğrenildi. 
Proje kapsamında tünelin tamamlandığı ve ulaşıma hazır hale getirildiği belirtildi.

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi Türkiye'nin dev projelerini sekteye uğratamadı. Yavuz Sultan Selim Köprüsü 26 Ağustos'ta hizmete açılırken, Boğaz'ın iki yakasını bu kez yer altında birleştiren Avrasya Tüneli'nin çalışmalarında da sona gelindi. Yap-işlet-devret modeliyle Türk- Kore Ortak Girişimi ATAŞ sorumluluğunda, otomobiller için İstanbul Boğazı'nın altına yapılan 14.6 kilometrelik Avrasya Tüneli Projesi'nde çalışmalar 7/24 devam ediyor.

2011 yılında başlanan, 1 milyar 250 milyon dolarlık yatırımla İstanbul Boğazı'nın 106 metre altında yapılan Avrasya Tüneli'nden günde 100 bin aracın geçeceği öngörülüyor. Avrasya Tüneli'nde Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde uygulanan Serbest Geçiş Sistemi yerine hali hazırda Boğaz Köprüsü'nde uygulanan şeritler arası ada barındıran gişe yapıları yapılacak. Ücret toplama sadece otomatik sistemler üzerinden yapılacak olup trafik sıkışıklığına yol açabilecek nakit toplama olmayacak. Buna karşın OGS ve HGS kullanıcıları için farklı şeritler olmayacak, tüm şeritlerden geçiş yapılabilecek.Tünelden araç geçiş ücretleri açılış yılında tek yönde otomobiller için 4 Dolar artı KDV, Minibüsler için ise 6 dolar artı KDV olacak. Sadece araç geçiş ücreti alınacak olan Avrasya Tüneli’nde yolucular için ödeme yapılmayacak.

Tünelde operasyon merkezi 24 saat boyunca tünelin güvenli çalışması, trafiğin kesintiye uğramadan akması için çalışacak. Her 600 metrede bir konumlanan emniyet şeritleri, alt ve üst katlar arasında geçişi sağlayan ve tünel boyunca uzanan acil tahliye sistemi ile güvenli bekleme alanları, anlık bilgi akışı için genel anons sistemi bulunacak. Ayrıca tünelde her noktasından erişilebilen haberleşme ve ihbar sistemi, tünelin her noktasının 7x24 izlendiği kapalı devre televizyon sistemi ve olay algılama sistemleri, yangına dayanıklı yüzey kaplaması, tünelin her noktasından rahatça erişilen özel yangın söndürme sistemleri bulunuyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.