2017 Ramazan İftar Menüleri 4. Gün - İftarda ne pişirsem? Su böreği, Kalbura bastı tarifi

Ramazan ayı geldi. 'İftarda ne pişirsem' sorusu gün boyu akıllarda yer ediyor. Size iftarda ne pişirebileceğinize yönelik örnek ramazan menüleri hazırladık. Ezogelin çorbası nasıl yapılır, Kalbura bastı tarifi ve daha fazlasını sizler için hazırladık. Örnek menülere ve tariflerine bakarak 'İftarda ne pişirsem' sorusuna cevap bulabilirsiniz. Ramazan ayı boyunca haberimizden örnek iftar menülerini takip edebilirsiniz...

2017 Ramazan İftar Menüleri 4. Gün - İftarda ne pişirsem? Su böreği, Kalbura bastı tarifi
30 Mayıs 2017 Salı 09:09

Ramazan ayı gelmesiyle iftarda ne pişirsem sorusu akıllara geliyor. Hem seveceğiniz lezzetli yemeklerden hem de siz ne pişirsem derdinden kurtaracak örnek yemek listeleri hazırladık. İftarda ne pişirsem? En güzel Kalbura bastı ev hanımları tarafından araştırılıyor. Ramazanın 4. Gününde iftar sofrasına lezzet katacak olan Ezogelin Çorbası, Etli yaprak sarma ve su böreği tarifine Kamu Saati sayfamızdan ulaşabilirsiniz.  

Ramazan ayının her gününe özel resimli iftar menüleri oluşturduk. Bu mübarek ay boyunca bizi takip ederek iftar menülerine haberimizden ulaşabilirsiniz.

4. Gün Örnek İftar Menüsü

Ezogelin Çorbası nasıl yapılır?

Malzemeler:

1 su bardağı kırmızı mercimek,

1 buçuk yemek kaşığı bulgur,

1 buçuk yemek kaşığı pirinç,

1 adet soğan,

2-3 diş sarımsak,

4-5 yemek kaşığı sıvı yağ,

1 yemek kaşığı domates salçası,

8 su bardağı su veya tavuk suyu (kullanılan su bardağı ölçüsü: 200 ml.),

Tuz, Pul biber, Kekik, Nane,

Yarım limon suyu.

Yapılışı: Lokanta usulü ezogelin çorbası yapmak için öncelikle 1 buçuk yemek kaşığı bulgur ve 1 buçuk yemek kaşığı pirinç yıkanıp tencereye koyulur. Üzerine 2 su bardağı su ilave edilir ve ocağın üzerinde kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca ocağın altı kısılır ve kısık ateşte yumuşayıncaya kadar haşlanıp, süzgeç yardımı ile süzülür.

1 adet kuru soğan ve sarımsak minik minik doğranır ve derin bir tencere içerisine koyulur. Üzerine 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ ilave edilip yumuşayıncaya kadar kavrulur.

Soğan yumuşayınca üzerine 1 yemek kaşığı salça ilave edilip, karıştırılır ve üzerine 8 su bardağı su (veya tavuk suyu) eklenip kaynamaya bırakılır. Çorbanın suyu kaynamaya başlayınca içerine yıkanmış olan mercimekler ile haşlanıp süzülmüş olan bulgur ve pirinçler ilave edilir.

Son olarak çorbanın tuzu ayarlanır ve kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte pişmeye bırakılır.

Lokanta usulü ezogelin çorbası 10 dakika kadar pişirildikten sonra üzerine baharatlar ilave edilip karıştırılır. Hazırlanan çorba, içerisindeki malzemelerin parçalanmasını sağlamak için ara ara tel çırpıcı ile karıştırarak 20-25 dakika pişirilir. Pişirilen çorba ocaktan alınır ve üzerine yarım limon suyu ilave edilip karıştırılır.

Etli Yaprak Sarması nasıl yapılır?

Malzemeler:

250 gr taze yaprak,

300 gr kıyma,

2 adet orta boy kuru soğan,

1 çay bardağı pirinç,

1 karışık (domates biber karışık) salça

Yarım demet maydanoz

1 çay kaşığı karabiber

2-3 yemek kaşığı sıvıyağ

Tuz

Sosu için:

1 adet domates rendesi, 

Yarım çay bardağı sıvıyağ, 

Tuz, 

2 su bardağı su

Yapılışı: Taze yaprakları kaynattığınız suya 4-5 dk. yatırın, rengi hafifçe değişen yaprakları süzgece alarak süzün.  Pirinci sıcak suda ıslattın ve 30 dakika kadar bekledikten sonra süzün.

Soğanı ve maydanozu yemeklik doğrayın. Pirinç, kıyma, soğan, salça, tuz ve baharatları geniş ve derin bir kaba alın ve yoğurun. Asma yaprağını avuç içinize alın (mat ve damarlı kısmı size doğru bakmalı), içine bir tatlı kaşığı kıymalı harçtan koyarak sarın.

Domateslerin kabuklarını soyun. Yağda soteleyin, suyunu, tuzunu ekleyerek karıştırın ve 2-3 dakika daha pişirerek ocaktan alın. Sarmaları boşluk bırakmadan tencereye dizin. Domatesli sosu üzerine dökün. Pişme esnasında yaprakların açılmaması için üzerine porselen bir tabağı ters çevirerek kapatın. Orta ateşte suyunu çekip pirinçler şişinceye kadar kapağı kapalı olarak pişirin.

Su böreği nasıl yapılır?

Malzemeler:

1 kilo un

150 gram tereyağı

1 bardak sıvı yağ

5 yumurta

Yarım kilo beyaz peynir

Yarım demet maydanoz

Tuz

Su

Yapılışı: Bir kaba aldığınız unun ortasını havuz gibi açın. Yumurtayı ortasına kırın, tuzunu atın, azar azar su ilave ederek yoğurmaya başlayın. Sert kıvamda bir hamur elde etmelisiniz. 10 dakika ara verip tekrar yoğurun. Bir 10 dakika daha yoğurduktan sonra hamuru 12 eşit parçaya ayırın.

Bu sırada içini hazırlayın. Peyniri rendeleyip ince ince kıydığınız maydanozla karıştırın.

Bütün bezeleri teker teker tepsinin büyüklüğünde açın. İlk yufkayı tepsiye serin. Bir tencereye su doldurup bir tatlı kaşığı tuz ilavesiyle kaynatın. Başka bir kaba da soğuk su koyun. Bir tavada tereyağını eritip sıvı yağ ile karıştırın.

Açtığınız yufkaları teker teker önce sıcak suda bir dakika haşlayın, sonra soğuk suya atın. Hemen bir süzgeçle çıkarıp tepsiye serin. Yağladıktan sonra ikinci yufkaya geçin. Orta katına peyniri serpiştirin. En son yufkayı haşlamadan serin, üzerini kalan yağla yağlayın.

Tepsiyi ocağa alıp kısık ateşte çevirerek pişirin. Altının piştiğinden emin olun. Üzerine başka bir tepsi kapatarak alt üst ettikten sonra diğer tarafını da kısık ateşte pişirin.

Yoğurtlu Semizotu nasıl yapılır?

Malzemeler:

1 çay bardağı zeytinyağı (azaltılabilir yada koyulmayabilir)

1,5 tatlı kaşığı tuz

2 su bardağı yoğurt

1 demet semizotu

2 diş sarımsak

Yapılışı: Semizotunu ince ince kıyın. Sarımsakları havanelinde dövün. Yoğurt, sarımsak, tuz ve zeytinyağını semizotuna ekleyip karıştırın.

Kalbura bastı nasıl yapılır?

Malzemeler

1,5 çay bardağı eritilmiş tereyağı

1 çay bardağı zeytinyağı

1 çay bardağı yoğurt

2 yumurta

1 silme çay kaşığı tuz

1 çay bardağı irmik

1 çay kaşığı karbonat

1 çay kaşığı kabartma tozu (Kaşıklar silme olacak)

4 su bardağı un

Şerbeti İçin:

3 su bardağı şeker

3,5 su bardağı su

1 dilim limon

Bir fiske tuz

Yapılışı: Önce şerbeti hazırlayarak başlayalım. Şeker, su ve limon dilimini tencereye koyup 20 dk kadar kaynatın. Şurup orta kıvamda olmalı. Ocaktan alıp soğumaya bırakın.

Hamur içinse zeytinyağı ve eritilmiş tereyağını karıştırma kabına alın. Yoğurt ve yumurtayı ekleyip çırpıcıyla çırpın. Tuz, irmik, kabartma tozu, karbonat ve unu yavaş yavaş ekleyip yumuşak kıvamda bir hamur elde edin. Hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın. Rendenin ince tarafına koyup, el ayanızla aşağı doğru bastırarak hamuru açın.

İçine bir kaç parça ceviz koyup yavaşça hamuru katlayın ve üst kısmına dokunmadan yanlardan tutarak hamuru tepsiye dizin. Kalan hamura da aynı işlemi uygulayın.

190 derecelik önceden ısınmış fırında nar gibi kızarana kadar pişirin. Fırından alır almaz üzerine şerbeti dökün.  Tatlı sıcak, şerbet soğuk olması gerekiyor.

Yeniden fırının içine koyun. Şerbet hemen soğumasın fakat tatlı hamur da olmasın diye fırın kapağını kapatmayın.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.