Yurtdışı Borçlanması Nedir?, Yurtdışı Borçlanması Nasıl Hesaplanır?, Yurtdışı Borçlanma İçin Hangi Şartlar Nelerdir?, SGK Yurtdışı Borçlanma Başvurusu Nasıl Yapılır?, 2022 Yurtdışı Borçlanma Primi Günlük Ne Kadar?, Yurtdışı Borçlanması ile Ne Kadar Emekli Maaşı Alınabilir?,Yurtdışı Borçlanması Primleri Nasıl Ödenir? gibi tüm soruların cevabı burada...
Yurtdışı borçlanmasına başvuru ve hesaplama işlemleri brüt asgari ücrete göre belirlenir. Yurtdışı borçlanması başvurusu yapılan aya göre belirlenen prim ödemelerini tamamlayan yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye’den emeklilik hakkı elde edebilmektedir. 2022 yılı itibari ile ödenecek günlük prim tutarlarının değişmesi ile yurtdışı borçlanması hesaplaması değişmiş olup asgari ücret zammı sonrası güncel tutarlara göre yapılacak hesaplama detayları ve yurtdışı emeklilik hakkı hakkında merak edilenleri yazımızdan sizler için derledik.
Yurtdışı Borçlanması Nedir?
Yurt dışı borçlanması Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için getirilen ve yurtdışında geçirilen belgelendirilebilir süreler için isteğe bağlı Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) ödenen primlerdir. Bu süreçte Türk vatandaşlarının yurtdışında geçirdikleri sürede SGK anlaşması olan ve uzun vade sigorta kolu statüsünde yer alan ülkelerde bulunmalıdırlar.
Bahsi geçen ülkeler aşağıda sıralamaktadır:
- Almanya
- Arnavutluk
- Avusturya
- Azerbaycan
- Belçika
- Bosna Hersek
- Çek Cumhuriyeti
- Danimarka
- Güney Kore
- Gürcistan
- Hırvatistan
- Hollanda
- Fransa
- İngiltere
- İsveç
- İsviçre
- İtalya
- Kanada
- Karadağ
- Kebek
- K.K.T.C.
- Libya
- Lüksemburg
- Makedonya
- Norveç
- Romanya
- Sırbistan
- Slovakya
Yurtdışı Borçlanması Nasıl Hesaplanır?
Yurtdışı borçlanma primlerinin hesaplaması belirlenen alt ve üst prime esas günlük kazanç yöntemi ile gerçekleştirilir. Borçlanma hakkından yararlanmak isteyen sigortalılar, kendilerinin belirlediği günlük kazancın %32’si üzerinden günlük prim ödeyebilir. Belirlenen bu primin ise alt ve üst sınırlar içerisinde kalması esastır. Yurtdışı borçlanma prim taban ve tabanları ise brüt asgari ücrete göre belirlenmektedir.
Başvuru yapılacak yıla göre belirlenen alt limit, brüt asgari ücrete göre belirlenir. Yurtdışı borçlanma için günlük ödenecek minimum prim 97,07 TL’dir.
Yurtdışında yaşayan bir Türk vatandaşları, günlük en az 97,07 TL ödemek koşulu ile SGK’dan emeklilik hakkı kazanabilmektedir.
2022 Temmuz – Aralık yurtdışı borçlanma tablosu;
Yurtdışı Borçlanma İçin Hangi Şartlar Nelerdir?
Yurtdışı borçlanmasında istenen şartlar şu şekildedir:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- SGK ile anlaşmalı olan ülkelerde ikamet ediyor ya da çalışıyor olmak,
- SGK’ya istenen belgeler ile müracaat etmek.
SGK Yurtdışı Borçlanma Başvurusu Nasıl Yapılır?
SGK’ya yurtdışı borçlanma başvuruları yapılırken doğru işlem sıralamasının takip edilmesi önemlidir. Yurtdışı hizmet borçlanması yapacak bireyler başvuru dilekçesi ile başlayan süreçte sırası ile aşağıdaki işlemleri takip ederek başvurularını iletebilirler:
- Yurtdışı Borçlanma Talep Dilekçesini Doldurun
Yurtdışı hizmet borçlanması talep dilekçesi ilk olarak doldurulması gereken başvuru evrakıdır. Sosyal Güvenlik Müdürlüklerinden ya da SGK web sitesinden talep dilekçesi temin edilebilir. Dilekçede, yurt dışında geçirilen sürelere ilişkin bilgilerin yer alması gereklidir. İstenen bilgileri doldurmanın sonrası başvurunun sıradaki aşamasına geçebilirsiniz.
- Yurtdışı Hizmet Borçlanması Başvurusunda İstenen Belgeleri Toplayın
Yurtdışı borçlanma başvurusunda gerekli evraklar eksiksiz olarak toplanmalıdır. Talep dilekçesi ile başlayan başvuru evraklarında, yurtdışında geçirilen sürelerin ispatına ilişkin evraklar gereklidir. Çalışma süreleri ve işsizlik maaşı süreleri için onaylı hizmet belgesi, kimlik fotokopisi ve ev hanımları için belediye ya da benzer resmi kurumdan alınan ikametgah belgesi, başvurular esnasında hazır bulunmalıdır.
- SGK’ya Başvurunuzu İletin
SGK’ya yurtdışı borçlanma başvurusu şahsen yapılmaktadır. Daha önce SGK kaydı olan adaylar, kayıt oldukları müdürlük üzerinden başvurularını tamamlayabilirler. SGK kayıtları yoksa herhangi bir SGK müdürlüğü aracılığı ile yurtdışı borçlanması başvurusu sürecini tamamlayabilirler.
2022 Yurtdışı Borçlanma Primi Günlük Ne Kadar?
2022 Yılında yurtdışı borçlanması günlük prim tutarı asgari ücrete gelen temmuz zammu ile birlikte yükseldi. 2022 yılında yurtdışı borçlanması için günlük prim tutarı 97,07 TL’dir. 1 aylık borçlanma için ödenecek prim 2.911,95 TL ilen 1 yıl için 34.943,40 TL olarak hesaplanmaktadır.
Yurtdışında Geçirilen Sürenin Ne Kadar Borçlanılabilir?
Yurtdışında geçirilen borçlanılabilecek süreler için uygulanan kıstaslar şu şekilde paylaşılabilir:
- Yurtdışında geçen sigortalılık süresi
- Sigortalılık süreleri arasındaki ya da sonundaki her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri
- Sadece ev hanımlarına geçerli olmak üzere medeni durumuna bakılmaksızın sigortalılık süreleri haricinde yurtdışında geçirilen süreler.
Yurtdışı Borçlanması ile Ne Kadar Emekli Maaşı Alınabilir?
Yurtdışı emeklilik borçlanma ile alınabilecek emekli aylığı borçlanma dönemine göre değişmektedir. Yurtdışı hizmet borçlanmasından yararlanan vatandaşlarımız, 3.500 TL ile 4.000 TL aralığında emekli maaşı alır. Maaş aralıkları ise şu şekilde belirlenir:
- Eğer hizmetlerinizin/borçlanma sürelerinin tamamı 2000 yılından önce ise ortalama 3500-4000 TL arasında,
- Eğer hizmetin/borçlanma sürelerinin bir kısmı 2000 yılından önce bir kısmı da 2000-2008 arası ise ortalama 3500 TL
- Eğer hizmetin/borçlanma sürelerinin bir kısmı 2000 yılından önce, bir kısmı 2000-2008 arası ve bir kısmı da 2008 sonrası ise en düşük 3500 TL olacaktır.
- Hizmetlerin/borçlanma sürelerinin tamamı 2000 yılından sonra ise yine son düzenleme ile en düşük 3500 lira olacaktır.
Yurtdışı Borçlanması Primleri Nasıl Ödenir?
Yurtdışı borçlanma primlerinin ödemeleri peşin olarak yapılır. Borçlanma tutarının tebliğ edildiği tarihi takiben en geç 3 ay içinde tüm primlerin tek seferde SGK’ya ödenmesi gerekmektedir. Primler için taksitlendirme yapılmaz.
3 ay içinde primler peşin olarak ödenmediğinde ise işlem iptal edilmekte ve yeniden başvuru yapılması gerekmektedir. Yeni başvuruda ise prim hesaplaması yeniden yapılmakta ve güncel hesaplamaya göre ulaşılan tutarın ödemesinin yapılması gerekmektedir.
Yurtdışı Borçlanması İçin Ödenen Primler Geri Alınabilir Mi?
Ödenen yurtdışı borçlanma primlerinin geri alınması mümkün değildir. SGK, prim iadesi yapmamaktadır. Bu nedenle borçlanma başvurusu yapmadan önce durumun iyi tartılması, prim hesaplamasının önceden yapılarak başvurunun her şeyden emin olunması ardından yapılması önemlidir.
Yurtdışı Süresinin Bir Kısmı İçin Borçlanılabilir Mi?
Yurtdışında geçirilen sürenin bir kısmı için borçlanmak mümkündür. Yaşlılık aylığı ya da eksik kalan primlerin tamamlanması gibi nedenlerle başvuru sahipleri, yurtdışında geçirdikleri sürenin tamamı yerine bir kısmı için borçlanma başvurusunda bulunarak, daha düşük prim ödemesi ile emeklilik hakkı elde edebilmektedirler.
Hem Yurtdışında Hem Türkiye’de Emeklilik Mümkün Mü?
Yurtdışı ve Türkiye’de aynı anda emeklilik mümkündür. SGK ile sözleşmeli olan ülkeler arasındaki ikili anlaşmalar, bu hakkı tanımaktadır. Bulunduğu ülke mevzuatına göre yaşlılık aylığı hakkı kazanan Türk vatandaşları, gerekli şartları yerine getirerek Türkiye’den de emekli olabilmektedirler.
Bu konunun istisnası malulen ya da erken emekli olan vatandaşlardır. Bazı istisnalar dışında bu grupta yer alan vatandaşlarımız, normal aylığa dönene kadar Türkiye’den emekli olma hakkı elde edememektedirler.
Yurtdışı Borçlanma Başvuru Takibi Nasıl Yapılır?
Yurtdışı borçlanma başvurusunun takibi için doğrudan tanımlanmış bir online işlem kanalı bulunmamaktadır. Bu süreç için SGK iletişim kanalları üzerinden irtibata geçilerek bilgilendirme alınabilir. Ayrıca başvuru sahipleri, sürece ilişkin bilgi almak adına e-Devlet Kapısı üzerinden farklı sorgulamalar aracılığı ile dolaylı olarak başvurunun ne şekilde sonuçlandığı bilgisine ulaşabilirler.
e-Devlet’ten başvuru takibi için emekli aylık bilgisi menüsü kullanılmalıdır. Emekli aylık bilgisine ulaşıldığında sürecin tamamlandığı bilgisine ulaşılabilir. Ek olarak yurtdışı borçlanması başvurusu takibi için “Evrak Takibi” adresi üzerinden ulaşılabilen “Sosyal Güvenlik Kurumu DYS Evrak Takip” hizmetini kullanabilirsiniz.
Yurtdışında Geçen Hangi Süreler Borçlandırılır?
Yurtdışında borçlandırılma kapsamında olan süreler; yurtdışında geçen sigortalılık süreleri, bu süreler arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri ile ev kadını olarak geçen sürelerdir.
“Sigortalılık süresi” deyiminden, borçlanma kapsamındaki sürenin bulunduğu ülke mevzuatına göre ikamet süreleri hariç, çalışılmış ya da çalışılmış süre olarak kabul edilen süreler anlaşılmalıdır. Çalışılmış olarak kabul edilen süreler, ilgili ülke mevzuatına göre fiilen çalışılmadığı halde çalışmaya eşdeğer süre olarak kabul edilip, aylığa hak kazanmada ve aylık hesabında değerlendirilen sürelerdir.
“İşsizlik süresi” ibaresi, ilgili ülke mevzuatına göre çalışma süreleri ile bu çalışma sürelerine eş değer süreler haricinde o ülkede geçen süreyi ifade eder. İşsizlik sürelerinin tamamının borçlanma kapsamında değerlendirilmesine imkân bulunmadığından sigortalılık süreleri arasında veya sonunda her birinde olmak kaydıyla bir yıla kadar olan yurtdışında geçen işsizlik süreleri borçlandırılır. İkamet süreleri ve boşta geçen süreler de bu kapsamda değerlendirilir.
Yurtdışında “ev kadını olarak geçen süreler”, medeni durumlarına bakılmaksızın kadınların, sigortalılık süreleri haricinde yurtdışında bulundukları süreleri ifade eder. Ev kadınlığı sürelerinin borçlanmasında Türkiye’de geçirilen süreler dikkate alınmaz.
Yurtdışında Geçen Hangi Süreler Borçlandırılmaz?
Yurtdışında borçlandırılma kapsamında olmayan süreler; 18 yaşın doldurulmasından önce, Türk vatandaşlığının kazanılmasından önce veya Türk vatandaşlığının kaybedilmesinden sonra geçen sigortalılık, işsizlik ve ev kadını olarak geçen süreler borçlanma kapsamında değildir.
Ayrıca, ülkemizdeki sosyal güvenlik kanunlarına göre malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları kapsamında geçen sürelerle çakışan yurtdışı süreleri ile ikili sosyal güvenlik sözleşmelerine göre kendilerine kısmi aylık bağlanmış olanların yurtdışında geçen sigortalılık süreleri arasında ve bu sürelerin bitim tarihinden sonraki işsizlik süreleri ile ev kadını olarak geçen sürelerin de 3201 sayılı Kanuna göre borçlandırılmasına imkan bulunmamaktadır.