Polislere verilen disiplin cezalarının dayanağı iptal edildi!

Anayasa Mahkemesi, polislere verilecek cezaların tüzükle değil, kanunla belirlenmesi gerektiğini belirtti. Verilecek cezaların tüzükle belirlenmesini öngören kanun hükmünü iptal etti.

Polislere verilen disiplin cezalarının dayanağı iptal edildi!
29 Ocak 2016 Cuma 10:33

Emniyet Teşkilatı Disiplin Tüzüğü, Emniyet personeline verilecek disiplin cezalarının dayanağıdır. Anayasa Mahkemesi (AYM) açılan bir dava neticesinde polislere tüzüğe dayandırılan kararlarla ceza verilemeyeceğini, verilecek cezaların kanuna dayandırılması gerektiğini belirtti. Disiplin cezalarının tüzükle belirlenmesine olanak sağlayan hükmü iptal ettiğini bildirdi.

Emniyet Teşkilatı Disiplin Tüzüğü'ne dayanan mevzuat 3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanunu'nun 83. maddesi şu şekildedir:

"Madde 83- Gerek inzibat komisyonları tarafından ve gerek salahiyet dairesinde re 'sen verilecek inzibat cezalarını icap ettiren fiil ve hareketlerin ne olduğunu ve cezaların derece ve miktarı, polis mesleğinin haiz olduğu hususiyet ve ehemmiyet gözetilerek tanzim edilecek nizamnamede tayin olunur. Memuriyette ihraç cezası müstesnadır. "

Anayasa Mahkemesi, açılan bir davada, disiplin cezalarının kanunla belirlenmesi gerektiğini belirterek, disiplin cezalarının tüzükle belirlenmesine imkan veren bu hükmünün birinci cümlesini iptal etti.

AYM iptal kararının 1 yıl sonra yürürlüğe girmesini uygun gördü.

Buna göre, 29/01/2017 tarihine kadar, emniyet personeline verilecek disiplin cezalarına dair bir kanun çıkarılması gerekmektedir. Bu tarihe kadar bir kanun çıkarılmazsa, 29/01/2017'den sonra verilecek tüm cezalar yok hükmünde olacaktır.




Kaynak: memurlar.net

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.