Memur emeklilerine ek ikramiye 2017 Ocak'ta

Yeni çıkacak yasa ile 30 yıldan fazla hizmeti olan memur emeklilerine, çalıştıkları her fazla yıl için ikramiye ödenecek.

Memur emeklilerine ek ikramiye 2017 Ocak'ta
22 Aralık 2016 Perşembe 13:44


Yeni çıkacak yasa ile 30 yıldan fazla hizmeti olan memur emeklilerine, çalıştıkları her fazla yıl için ikramiye ödenecek.

Ek ikramiyenin 7 bin 500 liraya kadar olan kısmı, yasanın çıkması halinde ocak ayından itibaren 3 ay içinde, kalanı ise 2018'de ödenecek. En düşük memur emeklisi 10 bin liradan fazla ikramiye alabilecek.

2015'in başında ise Anayasa Mahkemesi, kanunda yazan, 'emekli ikramiyesinin hesabında 30 fiili hizmet yılından fazla süreler dikkate alınmaz' maddesini iptal etti. Böylece yıllardır süren haksız uygulama son buldu. Bu tarihten sonra emekli olanlar, kaç yıl çalıştılarsa o süre üzerinden ikramiye aldılar. 

Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), mahkeme kararının geçmişe yönelik uygulanamayacağını gerekçe göstererek, 2015 öncesi emekli olanların, ikramiye farkı için yaptığı başvuruları geri çevirdi. Hal böyle olunca da emekliler birer birer dava açmaya başladı.

ÖDEMELER 2017'NİN OCAK AYINDA

Gelişmeler üzerine hem mahkemelerde yaşanan sorunların çözümü hem de geçmişte emekli olanların hak kayıplarının telafisi için hükümet harekete geçti. Önümüzdeki günlerde çıkması beklenen torba yasa ile 30 yıldan fazla hizmeti olan memur emeklilerine, çalıştıkları her yıl için emekli ikramiyesi ödenecek. Yasanın yıl sonuna yetişmesi halinde, emeklilere 2017'nin Ocak ayında ikramiyeleri ödenmeye başlanacak.

Bu haktan en düşük kademedeki memurdan en yüksek makamdaki memura kadar tüm emekliler yararlanacak. Yasa ile çıkacak düzenlemenin ise yaklaşık 150 bin memur emeklisini ilgilendireceği tahmin ediliyor.
Emekli memurlar, ikramiye farklarını, emekli oldukları yıldaki maaş katsayısı üzerinden alacaklar.

35 yıllık memuriyeti olan ve 2010 yılında emekli olan kişinin maaşı o tarihte, 1200 liraysa alacağı ikramiye farkı 6 bin liraya yakın olacak.

ÖDEMELER İKİ YILDA TAMAMLANACAK

Yasa çıktıktan sonra, 1 yıl içinde başvuran emeklilere, alacakları ek ikramiyenin 7500 liraya kadar olan kısmı, başvuru tarihinden itibaren 3 ay içinde ödenecek.

Kalan kısım ise, ertesi yılın aynı ayı içinde yasal faiziyle birlikte ödenecek.

13 bin liralık ek ikramiye alacak emekliye 2017'nin Ocak ayında başvurması halinde meblağın 7500 lirasını SGK üç ay içinde ödeyecek.
Emekli memur kalan 5500 lirasını da yasal faiziyle birlikte 2018'in Ocak-Mart döneminde alacak.

40 yıllık hizmetiyle 2000 yılında emekli olan memur yeni düzenleme çerçevesinde, 2000 yılındaki maaşı baz alınarak hesaplanan emekli ikramiyesine göre 10 yıllık daha ikramiye alabilecek.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.