Hamsi stokları tehlike altında-Denizlerin 'Indiana Jones'u da artık koruma altında

İÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Karakulak, "Şimdi hamsinin avcılığı maksimum 2 ayda bitiyor. Bu da hamsi stoklarımızda ciddi problem olduğunu gösteriyor." dedi.

Hamsi stokları tehlike altında-Denizlerin 'Indiana Jones'u da artık koruma altında
04 Ekim 2016 Salı 15:29

İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saadet Karakulak, maksimum düzeyde yapılan balıkçılığın gelecek açısından büyük tehlike olduğunu belirterek, "Gelecek yıllarda hep balık azalacağı için kayıplar yaşanacak. Sürdürülebilir balıkçılıkta olmazsa olmaz kota sistemi vardır. Balık stoklarını korumak için buna ihtiyacımız var. Fakat bunu gerçekleştiremiyoruz. Japonya gibi ülkeler ise anı zamanda bölgesel balıkçılık yapıyor. Hangi bölgelerde hangi teknelerin avcılık yapacağını belirlemişlerdir. Bizde her ikisi de yok. Amerika ve Avrupa kota sistemini, Japonya bölgesel balıkçılığı uyguluyor. Türkiye'de Karadeniz'de bulunan bir tekne buradaki avından sonra Marmara'ya sonrasında da Ege'ye geçebiliyor." diye konuştu.

Karakulak, Türkiye'nin denizlerindeki türlerin azalmasına ilişkin ise;

"Bizim için hamsi önemli. Hamsinin eskiden kasım ayında avcılığı başlar nisan ayına kadar devam ederdi. Şimdi hamsinin avcılığı maksimum 2 ayda bitiyor. Bu da hamsi stoklarımızda ciddi problem olduğunu gösteriyor. Nesli azalan ve kırmızı listeye giren türler var. Mersin balığı kırmızı listeye girdi. İstanbul olarak uskumruyu kaybettik. Marmara'da kılıç balığını kaybettik. Orkinos, dil balıkları kaybolma riski altında." değerlendirmelerinde bulundu.


Denizlerin 'Indiana Jones'u artık koruma altında

Kamçıya benzeyen kuyruğu nedeniyle "Indiana Jones" olarak da adlandırılan sapan balıkları, koruma altına alınan deniz canlıları arasına girdi.
Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES) Genel Sekreterliğinin Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde düzenlediği "Dünya Vahşi Yaşam Konferansı"nda, bir köpek balığı türü olan ve aşırı avlanma nedeniyle nesli tükenme riske altındaki sapan balıklarının koruma altına alınması kararlaştırıldı. 

Konferansta, 7 diğer köpek balığı türünün korunması için de ek önlemler alınmasına karar verildi. Bu türler arasında deniz şeytanı ve ipeksi köpek balığı da bulunuyor. 

Vahşi hayat uzmanları, denizlerin "Indiana Jones"u olarak bilinen sapan balığının kamçıya benzeyen uzun kuyrukları sayesinde kolayca ayırt edilip avlandığına dikkati çekiyor.

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) de "savunmasız" olarak nitelendirdiği sapan balığını, nesli tükenmek üzere olan açık deniz köpek balıkları arasında gösteriyor. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.