Yeni 4 çeşit tahıl toprakla buluşacak

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilerek 3 arpa ve 1 yulaf tohumu bu yıl ilk defa üreticilerle buluşacak.

Yeni 4 çeşit tahıl toprakla buluşacak
14 Eylül 2016 Çarşamba 12:16

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Arpa Şube Şefi Ziraat Mühendisi Aydın İmamoğlu, 1963 yılında kurulan enstitüde tohum ıslah çalışmalarına başlandığını, arpada ilk olarak 1977 yılında "Kaya" isimli çeşidin tescil edildiğini açıkladı.

Bunu izleyen yıllarda tohum ıslahı ve tescil çalışmalarının devam ettiğini, şimdiye kadar arpada 9 çeşidinin tescil edildiğini aktaran İmamoğlu, "Çalışmalarımız uzun yıllardan beri devam ediyor 2000'li yıllarda yaptığımız melezlerin sonucunda 2014 yılında 3 çeşidin daha tescillenmesi için müracaat ettik. Bunlar, tescildeki sürelerini doldurdular, bu aşamada üretim izinlerini aldığımız 'Troya', 'Artemis' ve 'Bürküt' isimli arpa çeşitlerimizin tohumlarını bu yıl ilk kez ürettik ve çiftçilerimizle buluşacaklar." şeklinde konuştu.

İmamoğlu, Türkiye şartlarına özel çeşitler geliştirmeye odaklandıklarını, üreticiden aldıkları geri dönüşler ve teknolojik gelişmeleri çalışmalara hızla yansıttıklarını ifade etti.

Bu yıl üreticilerle buluşacak olan 3 arpa çeşidinin dayanıklılıkları ve verimlerinin yüksek olduğunu dile getiren İmamoğlu, "Bürküt' çeşidimiz mutlak yazlık bir çeşit, kuraklığa dayanıklı, özellikle sahil kesimi ve Güneydoğu bölgelerimiz için uygun. 'Troya' çeşidimiz biraz daha alternatif ve güçlü geçit kuşağı tabir ettiğimiz Çanakkale, Bursa, Balıkesir ve biraz daha yüksek kesimlere uygun olabilecek bir çeşit. Yine 'Artemis' çeşidimiz yazlık bir çeşit, bu çeşitlerimizin verim potansiyelleri yüksek, çiftçilerimiz bunları tercih etsin diyoruz çünkü sertifikalı çeşitler bu tohumları kullandıkları zaman çiftçilerin verimlerini artıracaktır." dedi.

İmamoğlu, arpada en önemli sorunun "yatma" olduğunu, yeni çeşitlerde yatma, başakta kırılma ve tane kaybı yaşanmadığını belirterek, erken hasat imkanı sayesinde ikinci ürün içinde avantaj sağladığını ifade etti.

Aydın İmamoğlu, yaptıkları çalışmalar sonrasında 2015 yılında "Haskara" isimli yulaf çeşidinin tescilini aldıklarını söyledi.

Kavuzsuz bir yulaf türü olan 'Haskara'nın insan beslenmesine yönelik alternatif ürün olarak değerlendirilebileceğini söyleyen İmamoğlu, bu türün bisküvi ve pasta yapımına uygun olduğunu aktardı.

İmamoğlu konuşmasını;

"Haskara' çeşidimiz şu anda TÜBİTAK ile yürüttüğümüz insan beslenmesine uygun yulaf çeşitlerinin geliştirilmesi projesi kapsamında da ana materyallerden birini oluşturmaktadır. Yaptığımız çalışmalar çok geniş bir alana hitap etmektedir. Bizim geliştirdiğimiz çeşitleri başta TİGEM olmak üzere çeşitli firmalara vermekteyiz, bu firmaların ürettiği sertifikalı tohumlarda çiftçilerimizle buluşmakta. Sertifikalı tohum kullanımıyla çiftçilerin tarlalardan kaldıracağı ürünlerde en az yüzde 15-20 oranında artacaktır. Bu da milli ekonomiye ve çiftçiye katkı sağlayacaktır."şeklinde sonlandırdı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.