Kredi kartı bilgileri satışa çıkarıldı!

Milyonlarca kişinin kimlik bilgilerinin sızdırılmasının ardından şimdide kredi kartı bilgileri satışa çıkarıldı. Kartlarındaki kart numarası, son kullanım tarihi, kartın arkasındaki güvenlik kodu ve kişisel bilgilerde satışa çıkarıldı.

Kredi kartı bilgileri satışa çıkarıldı!
26 Mayıs 2016 Perşembe 09:51

Milyonlarca kişinin kimlik bilgilerinin sızdırılmasının ardından şimdide kredi kartı bilgileri satışa çıkarıldı. Kartlarındaki kart numarası, son kullanım tarihi, kartın arkasındaki güvenlik kodu ve kişisel bilgilerde satışa çıkarıldı.

Sosyal medya çağrı merkezi olarak tanıtıyorlar

Yaşanılan çağrı merkezi skandalında, kendilerini sosyal medyada çağrı merkezi çalışanı olarak tanıtan kişiler, buradan milyonlarca kişinin kredi kartı bilgilerini satmaya başladı. Bu çalışana 16 haneli kredi kart numarası, kartın son kullanım tarihi ve arkadaki güvenlik numarasını paylaşarak tek kullanımlık alışveriş imkanı da tanınan kişilerin bilgilerini çalıyor.

Bilgilerini paylaşan kişiler daha çok sosyal medyada kurdukları ‘Çağrı merkezi data paylaşım’ sayfalarında iletişim kururarak yapılan paylaşımlarda en pahalı listelerin ise ‘2016 güncel kart bilgileri’ olduğu gözlemlendi.

Bugün kayıtlı ve resmi olarak 100 bine yakın kişi çağrı merkezlerinde istihdam etmesinin yanı sıra merdiven altı çalışan şirketler bulunuyor. Merdiven altı çalışanları daha çok telefonla yaptığı satışlarda sağlık sigortasından dini ürünlere, cinsel gücü arttırıcı ilaçlardan akıllı telefonlara, tatil paketlerinden zayıflatıcı ilaçlara kadar birçok farklı alanda ürün satışına yer veriyor.

İletişim kurduğunuz çalışana kredi kartı bilgilerini veren bazı kişiler dolandırılarak tüm kart bilgileri kayıt altına alınıyor. Bunların yanı sıra sosyal medya hesaplarında kendilerini banka ve GSM şirketlerinde çağrı merkezi çalışanı olarak tanıtan kişiler de yer alıyor. Bu kişiler en güncel kart bilgilerini sattıklarını iddia ediyor. Oluşturulan listelerin milyonlarca kartı kapsadığı belirtiliyor.

1000 kişilik listeyi 500 liraya satıyorlar

Gerçek kişilerin telefon numaları ve kart numaralarının bulunduğu 1000 kişilik liste internet üzerinden 500 liraya satılıyor. Tek kullanımlık satışlarda ise daha çok cep telefonu gibi pahalı ürünler talep ediliyor. Konuyla ilgili uzmanlar, bu kart bilgilerinin yüzde 90 güncel olduğunu belirtiyor. Sosyal medyada demo olarak yer alan listelerden ulaştığımız bir kişi de kart bilgilerinin doğru olduğunu ve başından kredi kartı dolandırıcılığının geçtiğini anlattı. Listede adı yer alan kişi, “Bir kaç ay önce beni bankadan aradılar. ‘Bir internet sitesinden alışveriş yaptınız, işlemi onaylıyor musunuz’ diye sordular. Kabul etmedim. Hâlâ internette bazı yerlerde cep telefonum olduğu belirtiliyor” dedi.

Denetim yetersiz kalıyor

Çağrı merkezlerinin sayısının hızla arttığı Türkiye’de uzmanlar bu alanda denetimlerin yetersiz kaldığını dile getiriyor. İstanbul başta olmak üzere Anadolu’da da sayıları hızla artan merdiven altı çalışan çağrı merkezlerinin kişilerin bilgilerini toplayıp 3’üncü kişilere sattığını iddia ediliyor. Bu alanda yapılan takip ve incelemelerin sonucunda da yasal yaptırımların yetersiz olduğunu savunan uzmanlar, “Milyonlarca kişinin bilgileri internette satılıyor. Bu işi yapan kişiler milyonlar kazanıyor” dedi.

Güvenli alışveriş için öneriler

İnternette kart bilgileri yer alan kişiler daha çok ‘çağrı merkezleri’ aracılığıyla yapılan satışlarda bilgilerini kaptırıyor. Ancak internetten alışveriş yaparken de dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar da bulunuyor. Bu maddeler ise şöyle sıralanıyor: 

* Künyesinde ticari unvanı bulunan siteler alışverişte öne çıkıyor. 
* Uzun yıllardır e-ticaret alınında hizmet veren siteleri tercih edin. 
* Bir internet sitesi alışveriş sırasında “anne kızlık soyadı” gibi ekstra bilgi talep ediyorsa, bu siteden uzak durun. 
* Ödeme sayfalarındaki güvenlik ambemleri de çok önemli.
* Ödeme sayfalarında güvenlik kilidi olmasına dikkat edilmeli.
* Sipariş sonrası gelen telefonda ve ekstra bilgi talep ediliyorsa kesinlikle paylaşmayın.

Kaynak: Hürriyet

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.