Kim ne kadar vergi iadesi alacak

Mülk sahini işyerini kiraya verildiğinde, işletmenin ödediği verginin yükünü mülk sahibi hissetmez. Mülk sahibi mahsup sonucu ya daha düşük vergi ya da vergi iadesi alır. Peki ne kadar iade alabilirsiniz?

Kim ne kadar vergi iadesi alacak
05 Mart 2016 Cumartesi 08:55

İşyerini kiraya veren mülk sahibi için alacağı net para önemlidir. Kiracı işletme ise; mülk sahibine her ay ödediği net kiranın yanı sıra Maliye'ye de (mülk sahibinin adına) yüzde 20 stopaj (vergi) öder. Bu sistemde mülk sahibi, işletmenin ödediği verginin yükünü hissetmez, üstüne bir de kiracı işletmenin ödediği stopajları beyannamesindeki hesaplanan vergiden mahsup eder. Mülk sahibi, mahsup sonucu ya vergi iadesi alır, ya da daha düşük vergi öder. İşyeri sahibi olmanın cazibesi de burada. Konut kira gelirinde stopaj olmadığından vergi iadesi de olamıyor.

KİM İADE ALABİLİR

Tabloda detayları yer alıyor. Yıllık net 101.244 TL'ye (Aylık net 8.437 TL) kadar işyeri kira geliri olanlar vergi iadesi alabiliyor. Misal; 2015'de yıllık net 24.000 TL (aylık net 2.000 TL) kira elde eden bir mülk sahibi, beyanname verecek ama vergi ödemeyecek ve 2.100 TL'de vergi iadesi alacak.Vergi iadesi alacaklardan sonra şimdi madde madde işyeri kirasının vergilendirmesindeki detaylara göz atalım...

İşyeri kiralarında beyanname verme zorunluluğu

2015'de elde edilen işyeri kira geliri net 23.200 TL'yi (brüt:stopaj dahil 29.000 TL'yi) aşanlar beyanname verecek. (Eğer işyeri; basit usuldeki bir mükellefe kiraya verilmişse beyanname verme sınırı 1.500 TL.)

Gerçek gider mi, götürü gider mi?

İşyeri kira geliri elde edenler de aynı konut gelirlerinde olduğu gibi ister 'belgesiz götürü gideri' ister 'belgeli gerçek gideri' tercih edebilirler. Hangisinin daha avantajlı olduğu belgeli gerçek giderin büyüklüğüne bağlı. Yüzde 25 götürü gidere göre, daha fazla gerçek gideri olanlar 'gerçek gider' yöntemini tercih edebilirler. Beyannameye dahil olan gerçek gidere ilişkin belgelerin; olası denetimde ibraz edilmek üzere 2020'nin sonuna kadar saklanması gerekecek.

Aile üyelerinden kira alınmadığında yine de vergi var mı?

Konutunu, kira almadan annesi, babası, kardeş veya çocuğunun kullanımına bırakan için vergi yokken, işyerini aynı kişilere tahsis eden için bedelsiz kullanımda olsa vergi var. Emsal kira bedeli (emlak vergi değerinin yüzde 5'i) üzerinden mülk sahibinin vergi ödemesi gerekiyor. Amca, dayı, teyze, hala, kuzen, yeğen içinde (konut veya işyeri) bedel alınmasa dahi emsal kira bedeli üzerinden vergi hesaplanması gerekiyor.

Hem işyeri hem konut kirası elde edenlerde vergi hesabı

Aynı dönemde; hem işyeri hem konut kirası elde edenler, konut kira vergisinin hesabında 3.600 TL'yi düşebiliyor. Sonrasında götürü/gerçek gideri düşüp vergi hesaplanıyor. Hesaplanan vergiden (işyeri kiracısının ödediği) stopajlarda beyannamede mahsup ediliyor.

* Verginin ödeme zamanı: Mart ve temmuz aylarında iki eşit taksitte gelir vergisi ödenebiliyor.

Ödemezseniz ne kadar ceza var?

1. Kira bankadan ödenmezse cezası nedir?

Maliye, 2008'de 'tüm işyeri kiralarının' ve '500 TL üstü konut kiralarının' bankadan veya PTT'den ödenmesini zorunlu kıldı. Bu kurala uymayanlara; kira bedelinin yüzde 5'i kadar (her bir işlem için) ceza öngörülmekte. (ceza, özel usulsüzlük cezasından düşük olamıyor.) Ceza; konut kiralarında yalnız mülk sahibine, işyeri kiralarında ise hem mülk sahibine hem kiracıya öngörülmekte.

2. Beyanname verilmezse vergi cezası?

Kira gelirleri beyan edilmez veya eksik beyan edilirse; konut kira gelirleri için 3.600 lira olan istisna hakkı kaybolur. Beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen gelir tutarı üzerinden gelir vergisi hesaplanır ve verginin bir katı tutarında vergi ziyaı cezası kesilir. Aylık yüzde 1,40 gecikme faizi hesaplanır. Vergi Usul Kanunu'nda beyanname vermeyenler için iki kat 1. derece usulsüzlük cezası da öngörülmektedir.


Kaynak: Hürriyet

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.