İstifa edenler de kıdem tazminatı alabilecek

Kıdem tazminatında yeni modelin şekilleri netleşti. Buna göre artık bir gün çalışanlarda kıdem tazminatı alabilecek, istifa edenlerde...

İstifa edenler de kıdem tazminatı alabilecek
15 Haziran 2016 Çarşamba 08:59

Milyonlarca çalışanın heyecanla beklediği kıdem tazminatında yeni model netleşti. Buna göre artık çalışan mağduriyeti ortadan kalkacak.

Hazırlanan yeni kıdem tazminatı modelinde amaç 'sıfır mağduriyet'. Bugün çalışanların yüzde 8-10'u kıdem tazminatı alırken, bu oranın yüzde 100'e çıkarılması hedefleniyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, kıdem tazminatı düzenlemesinde teknik çalışmaların tamamlandığını açıklamıştı. Netleşen şekliyle işte yeni kıdem tazminatı modeli:

Hazırlanan yeni taslakta Türk modeli kıdem tazminatı oluşturuldu. Bu kapsamda, öncelikle Kıdem Tazminat Fonu kurulacak. Tamamen gelir endeksli bir fon olacak. Bir gün bile çalışanın hakkı Fon'a yatırılacak. Hiçbir şekilde hak kaybına izin verilmeyecek.​ Böylece, hem çalışan herkes kıdem tazminatı alma hakkına sahip olacak, hem de sosyal taraflarla uzlaşılarak bireysel hesaba dayanan sisteme geçilecek. İşini devredenin sorumluluğu devam edecek. İflas etse bile çalışan kıdem tazminatını alabilecek. İşçinin kıdem alabilmesi için istifasını haklı bir nedene dayandırması zorunlu olmayacak. İşte detaylar:

30 Gün esası korunacak: Kıdemde 30 günü muhafaza eden katsayı oluşturulacak. 1 yıl çalışmaya karşılık 30 gün brüt ücret tutarındaki tazminat miktarının fonla birlikte azalmaması sağlanacak.

Gelir endeksli bir fon sistemi kuruluyor: Kıdem Tazminat Fonu kurulacak. Tamamen gelir endeksli bir fon olacak. 1 gün bile çalışanın hakkı Fon'a yatırılacak. Fon sisteminde bütün çalışanların kıdemi olacak.

Kıdemler Fon'a devredilecek: Mevcut kıdemler de Fon'a devredilecek.

Kazanımlar Korunacak: Fon sistemi ile çalışanların hem kazanılan hem de gelecek hakları korunacak.

Eski çalışanlar için gönüllülük esas alınacak: Yeni işe girenlerde Fon'a katılım zorunlu, eski çalışanlarda isteğe bağlı olacak. Çalışan ve işverenin uzlaşması durumunda yeni sisteme geçiş de mümkün olacak. İşten ayrılma gibi bir durumda aynı hesap üzerinden kıdem hakkı sürecek.

Birikimler isteğe bağlı altın veya dövizde değerlendirilebilecek: Çalışanlar birikimlerini tahvil, döviz, hisse senedi, altın gibi yatırım araçlarında değerlendirebilecek. Çalışan bir tercih yapmazsa bir bölümü kamu borçlanma araçları ile değerlendirilecek.

Devlet güvencesi sağlanacak: Çalışanların düşük kıdemle işten çıkarılması önlenecek. Kıdem tazminatını kaybetme korkusu ortadan kalkınca başka işlere geçiş de kolaylaşacak.

Biraysel hesap olacak: Her çalışanın bireysel hesabı olacak. İşveren hesaba her ay bu hesaba prim yatıracak.

Sözleşmesi biten de kıdem alabilecek: Kıdem kazanmadan sözleşmesi sona erenlerin paraları da birikmiş sayılacak.

Devlet desteği olacak: İşveren çalıştırdığı her bir işçi için prim ödemek zorunda olacak, buna devlet desteği de eklenecek.

Sosyal taraflar da kıdem fonunda olacak: Fon yönetimine sosyal taraflar da dahil edilecek, denetimde de görev alabilecekler. Takvim'in haberine göre, bireysel emeklilikşirketleri de kıdem tazminat hesabını yönetmek için Hazine'den yetki alabilecek.

Kıdem yatırmayan işverene teşvik verilmeyecek: Bireysel kıdem tazminatı hesabına primi düzenli yatırmayan işverene vergi desteği başta olmak üzere teşvik kapıları kapanacak.

Hesaplar aylık takip edilecek: Her ay sonunda hesabın hangi noktada olduğu ve neması takip edilebilecek.

İstifa eden de kıdem alacak: İstifa eden de kıdemini alabilecek. İşçinin istifasını haklı bir nedene dayandırması zorunlu olmayacak. İşini devredenin sorumluluğu devam edecek. İşveren iflas etse bile çalışan tazminatını alabilecek.

Kıdem Fonu'na belli bir süre dokunulamayacak: Kıdem Fonu'na belli bir süre dokunulamayacak. Ancak sınırlı özel durumlarda erken.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.