İstifa eden kıdem tazminatı alabilir mi?

Milyonlarca çalışanın merak ettiği konulardan biri de kıdem tazminatı konusudur. Kıdem tazminatı hangi şartlarda alınır? İstifa edenin kıdem tazminatı alma hakkı var mı? İşte detaylar...

İstifa eden kıdem tazminatı alabilir mi?
10 Ekim 2017 Salı 15:10

Kıdem tazminatı'nın şartları neler? Hangi koşullarda kıdem tazminatı alınır? İstifa eden kıdem tazminatı alabilir mi? İstifa eden çalışan hangi şartlarda kıdem tazminatı alabilir? İşte kıdem tazminatı ile ilgili merak edilenler...

Genel olarak bilindiği çerçevede bir çalışanın kıdem tazminatı alabilmesi için kendi isteği dışından işten ayrılması gerekiyor. Yani kıdem tazminatı işten atılanlara veriliyor. Ama istifa edenin de tazminat hakkı bulunuyor. 

Kıdem tazminatı, işçinin çeşitli sebeplerle işyerinden ayrılırken aldığı paradır. İşverenin, iş kanunu gereğince işten ayrılan çalışanına verdiği tazminat şeklidi. Kıdem tazminatı aynı zamanda işçinin sigortası niteliğinde. Kendi isteğiyle işten ayrılan işçinin da bazı şartlarda kıdem tazminatı alma hakları bulunuyor. 

ASKERLİK, EVLİLİK

Gereken koşullar neler? 

Kıdem için bir işçinin aynı işyerinde en az 1 yıl çalışması ve isteği dışında işten ayrılması gerekiyor. Ayrıca, askere gidecek olan, evlendikten sonra 1 yıl içinde işinden ayrılan kadın, 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olan ve 15 yıl 3600 gün sigortalılık süresini dolduran, emekliliği gelen işçi istifa edince kıdem tazminatı alabiliyor. İşçi, vefat ederse yasal varisleri kıdem tazminatını isteyebilir.

Nasıl hesaplanır? 

Her 1 yıllık çalışma karşılığında 1 aylık brüt ücret tutarında tazminat alınıyor. Bir yıldan artan sürelerde oranlanarak hesaplamaya dahil ediliyor. Tazminat hesaplanırken ücretin yanısıra, düzenli olarak sağlanan tüm para ve para ile ölçülebilen menfaatler (yol parası, yemek parası, düzenli ikramiye ödemeleri gibi) dikkate alınıyor.

İŞ YERİNİN TAŞINMASI HALİNDE

İşyeri devredilirse alınır mı? 

Hayır. İşyerinin tamamı veya bir bölümü hukuki bir işleme dayanılarak bir başka işverene devredildiğinde, mevcut iş sözleşmeleri tüm hak ve borçları ile birlikte devralana geçer. Dolayısıyla devri gerekçe göstererek hizmet akdinizi feshedemez ve kıdem tazminatı talep edemezsiniz.

İşyeri taşınırsa alınabilir mi? 

Çalışmakta olduğu işyeri, bir belediye (büyükşehirlerde büyükşehir belediye) sınırını aşacak şekilde taşınırsa, işçi ile işveren arasında var olan hizmet sözleşmesinde aksi yazmıyorsa işçi yeni adrese gitmek zorunda değil. Bu durumda da hizmet sözleşmesinin esaslı unsurlarından biri değiştirildiği için işveren, işçilerine kıdem tazminatı ödemek zorunda. Başvuru 6 işgünü içinde yapılmalı.

ZAM YAPILMAZSA

Ücreti artırılmayan işçi ayrılırsa kıdem alır mı? 

İş sözleşmesinde herhangi bir hüküm bulunmamasına karşın, ücret artışlarındaki anlaşmazlık nedeni ile işten ayrılan işçi istifa etmiş sayılacağından, herhangi bir tazminat hakkı oluşmaz.

HAMİLELİK DURUMUNDA

Hamilelik veya doğum nedeniyle ayrılan hak kazanır mı? 

İşten kendi isteğiyle istifa eden işçinin tazminat hakkı yok. Yasal düzenleme açısından hamilelik veya doğum nedenine dayalı işten ayrılmalar istifa olarak değerlendirildiğinden, bu nedenlerle işten ayrılan işçi tazminat haklarından vazgeçmiş sayılıyor.

Malullük aylığı nedeniyle ayrılan hak kazanır mı? 

Hak kazanır. Çünkü, malullük aylığı almak amacıyla işten ayrılma kıdem tazminatına hak kazanılan hallerden sayılıyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.