İBB'de toplu sözleşmelerin ikincisi bugün gerçekleşti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve iştirakleri arasında dün 14 bin 200 kişiyi kapsayan toplu iş sözleşmesinin ardından, bugün de İSKİ ve İGDAŞ'ta görev yapan 6 bin 200 işçiyi kapsayan toplu sözleşme imzalandı.

İBB'de toplu sözleşmelerin ikincisi bugün gerçekleşti
21 Ekim 2016 Cuma 17:04

İstanbul Büyükşehi̇r Beledi̇ye Başkanı Kadi̇r Topbaş, İBB Başkanlık Bi̇nasında düzenlenen ve İSKİ ile İGDAŞ çalışanlarından 6 bin 200 kişiyi kapsayan toplu i̇ş sözleşmesi̇ni i̇mzaladı.

Saraçhane’de bulunan Başkanlık Sarayı’nda düzenlenen törene İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Eyyüp Karahan, İGDAŞ Genel Müdürü Mehmet Çevik, İSKİ Genel Müdürü Fatih Turan, TÜRK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Ergün Atalay, TES-İŞ Sendikası Genel Başkanı Mustafa Şahin ve şube başkanları ile işçiler katıldı.

1 Mart 2016-28 Şubat 2018 tarihleri arasında geçerli olacak ve 6 bin 200 işçiyi ilgilendiren toplu sözleşmeye göre işçilerin çıplak ücretlerinde sözleşmenin birinci yılında yüzde 11 oranda zam yapılmış oldu. İkinci yılda ise ücretlere birinci yılında gerçekleşen enflasyon oranında zam yapılacağını kaydeden Başkan Kadir Topbaş, dün de İETT, İSBAK, İSTON, İSPARK, İSFALT, Kültür AŞ, Halk Ekmek, Hamidiye, Ağaç AŞ'deki toplam 14 bin 200 çalışanı kapsayan toplu iş sözleşmesini imzaladıklarını hatırlattı.

Toplu sözleşmenin tüm çalışanlara hayır getirmesini dileyen Başkan Topbaş, İşçilerin zamdan kaynaklanan maaş farklarının bir an önce ödenmesi talimatını verdi. Başkan Kadir Topbaş konuşması sırasında İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı Başkan Topbaş’ın kulağına eğilerek, Maaş farklarının bugün çalışanların hesabına yatırılacağı bilgisini verdi. Topbaş konuşması sırasında verilen bilgi üzerine "bugün yatırıyorlar" şeklindeki müjdesi salonda alkışlarla karşılandı.

-İGDAŞ'ı Asla Özelleştirmeyi Düşünmedim-
Göreve geldikleri günden bu güne yaptıkları yatırımla İstanbul’un çehresini değiştirdiklerini ve hız kesmeden de yatırımlarına devam edeceklerini kaydeden Başkan Topbaş konuşmasını şöyle sürdü: 

“Şu anda Ulaştırma Bakanlığı'nın verilerine göre, İstanbul'da günde 28.5 milyon insan hareketi var. Türkiye'de 1 Mart 2004 yılından itibaren, gerçekleşen enflasyon yüzde 185. Benim göreve geldiğimden beri, bizim ücretlere yaptığımız artış yüzde 304. Toplamda yüzde 42 bir iyileştirme oluyor. İmkan olsa yüzde 100 yapsak. Bu sözleşme 1 Mart 2016 yılından, 28 Şubat 2018 yılına kadar, 2 yıllık bir sözleşme, yıllık TEFE ve TÜFE yüzde 8.78 olmasına rağmen, yüzde 11'de anlaşıldı. Bundan dolayı teşekür ediyorum. Çıplak ücret dışındaki sosyal ödemelerde aynı oranda artacak.  İşçimizi enflasyon üzerinde ücret artışı sağladık. Yılda 4 ikramiye zaten var. Farkların ödenmesini de, 'Sayın Başkanım'  tedarik edin ve farkları ödeyin, sonraya kalmasın. Geçmişte bu farklarla denildi ki, 'Aylara bölünecek'. Hayır hemen ödeyin. Herkes işini gücünü bilsin ve parasını cebine koysun. Kış hazırlığına ona göre yapsın.”

İGDAŞ'ın özelleştirilmesi konusundan da bahseden  Başkan Topbaş, "İGDAŞ'ı asla özelleştirmeyi düşünmedim. Halka açmayı düşündüm. Sendika temsilcimiz de, dert yanıyordu. 'Satmayın etmeyin' diye. İGDAŞ'ın halka açılmasını doğru gördük ve yaparsak halka açacağız. Asla blok satışını düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

Sendikaların iş dünyasındaki önemine de vurgu yapan Başkan Topbaş, “Gururla ifade etmek isterim ki artık sendikalarımızla, ideolojik sendikacılığı bir tarafa bıraktılar” dedi. Bunun çok önemli bir gelişme olduğunu ifade eden Başkan Topbaş, “Sendikalara artık ülkem ve geleceğim diye düşünebiliyor. Bu doğru bir şey. Sendikalara ihtiyacımız var, olması lazım. Ama ideolojik değil, politize olmuş değil, ülkesi ve geleceğini düşünen bir sendika yapısına ihtiyaç vardı. İş veren olarak bizler ve diğer taraftan çalışanlar hep beraberce kaderlerimizi hazırlıyoruz. Geleceği hazırlıyoruz” şeklinde konuştu.

TÜRK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Ergün Atalay da konuşması sırasında işçi ücretlerinde yaşanan bir sıkıntıyı aktardı. Ocak ayında alınan ücretleri vergi nedeniyle yıl sonunda yüzde 9 oranında az aldıklarını söyleyen Atalay, "Ocak ayında 2 bin 500 lira alan biri yıl sonunda 2 bin 200 lira alıyor. Bu şehrin patronu sizsiniz. Bununla ilgili olarak İBB'nin yasal olarak yapacağı bir şey yok ama önümüzdeki süreçte bu konuda bir şey yaparsak mutlu oluruz" dedi.

Topbaş konunun merkezi hükümet ve parlamentonun vereceği bir karar olduğunu vurgulayarak "hayırlı olur inşallah" yanıtını verdi.

Konuşmaların ardından geçilen imza töreninde İstanbul Büyükşehi̇r Beledi̇yesi (İBB) ile İSKİ ve İGDAŞ çalışanlarından 6 bin 200 kişiyi kapsayan toplu i̇ş sözleşmesi̇ Başkan Topbaş ve TÜRK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Ergün Atalay tarafından imzalandı.

İmza töreninin ardından sendika temsilcileri Topbaş'a hediye ve çiçek takdim etti.


Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.