Hayvancılıkta 'küpe sorunu' ortadan kalkıyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarım ve hayvancılıkta yapılan düzenlemelerle ilgili açıklamalarda bulunurken hayvanlarda yaşanan küpe sorunun ise tamamen ortadan kaldırılacağını söyledi.

Hayvancılıkta 'küpe sorunu' ortadan kalkıyor
06 Temmuz 2016 Çarşamba 21:51

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesindeki bayramlaşma töreninde yapılan yeni düzenlemeler hakkında açıklamalarda buludu.

Daha çok ürün ekip tarımdaki 150 milyarlık hasılanın 450 milyar liraya çıkarılmasının hedeflendiğini dile getiren Çelik, bunun içince toprakların tamamının tarıma kazandırılmasının planlandığı ve en öneli meselelerden biri olan su sorunun da çözülmesi içn çalışmalar yaptıklarını belirtti.

En önemli meselelerden biri olan su meselesinin bir iki yıl içerisinde tamamen çözüleceğini söyleyen Bakan Çelik,
 "Çiftçimizi elektrikli sulamaya mahkum eden anlayıştan kurtaracağız. Bir taraftan sulama kanalları ve toplulaştırma birlikte bittiği zaman verimde de büyük artış olacak ama sulamaları bizim Harran Ovası'nda olduğu gibi 'ver gitsin' şeklinde değil, bilinçli tarım yapacağız. Damlama sulama olacak. Suda tasarruf yapacağız, toprağımızı bereketlendireceğiz verimi, arttıracağız. Odalar, birlikler ve bakanlık bütün imkanlarını bilinçli tarım için seferber edecek." dedi.

Yılda bir müracaat iki tarımsal destek

Tarımda verilen destekte alınan yeni kararları açıklayan Çelik, "Artık yılda bir müracaat, iki tarımsal destek olacak. Önümüzdeki yıldan itibaren ekim ve hasat döneminde iki destek olacak. Bunun dışındaki destekleri bu iki destek etrafındatoparlayacağız. Böylece çiftçi kardeşimiz, ne aldığını bilecek. Kooperatif borçları var. Onlarla ilgili yapılandırma çalışmalarımız var. Bunlarla ilgili çalışmalarımızı son aşamaya getirdik." ifadesinde bulunurken sulamadaki dağınıklılık meselesi içinse  "Sulamayı da derli toplu bir hale geleceğiz. En önemli adımlardan birtanesi de ürün borsası dediğimiz ürün senedi. Ürettiklerinizi inşallah lisanslıdepoya yerleştireceğiz. Çiftçiye fiyat ne zaman işinize geliyorsa o zaman ürünlerinisatma imkanı vereceğiz. 10 yıl sonra fiyatlar güzel, o zamansatacaksınız. Fiyatlar iyi değilse, imkanları varsa, bir ay sonra daha iyiyse o zaman ürünlerini satma imkanına kavuşacaklar. Bunu senetlerin ürün piyasasına çıkmasıyla gerçekleştirmiş olacağız." diye konuştu.

Küpe sorunu ortadan kalkacak

Çelik hayvancılıkta yapılan yeni düzenlemerde ise hayvanlardaki küpe sorunu için yapılan çalışmalar sonucunda tamamen ortadan kaldırılacağını şu sözlerle dile getirdi:

"Hayvancılık yapan kardeşlerimiz ve işletmeleri olan kardeşlerimizle ilgili de yeni düzenlemelerimiz var. Küpe sorununu ortadan kaldırıyoruz, küpeyle ilgili ciddi oluşmuş cezalar var, bunların hepsini affediyoruz, her hayvan kayıtlı hale getirilecek. Hayvancılıklailgili bir tesis yapacaksınız ama mevcut mevzuat inşaat harçlarını çıkarıyor,bu harçları da ortadan kaldırıyoruz. Hayvancılığı geliştirmek için inşaatruhsat harçlarının ödenmeyeceği yasal düzenlemeyi Meclis'e göndermişbulunmaktayız. GAP, Türkiye'nin tahıl ambarı, bunu geliştirecek düzenlemeleriyapmaya devam edeceğiz."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.