FED kritik faiz kararını açıkladı, dolar kaç TL?

ABD Merkez Bankası (Fed) piyasalarda merakla beklenen politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 1-1,25 aralığına çıkarma kararı aldı.

FED kritik faiz kararını açıkladı, dolar kaç TL?
14 Haziran 2017 Çarşamba 21:22

Piyasaların bugün gözü kulağı ABD Merkez Bankası'nın (FED) Haziran ayı faiz kararındaydı. FED beklenen açıklamayı yaptı ve faizi beklendiği gibi 25 baz puan yükseltti.

Fed Haziran ayı toplantısında faiz oranlarını 25 baz puan yükselterek yüzde 1 - 1,25 aralığına çekti.  Banka son olarak Mart ayında politika faizini 25 baz puanlık artışla yüzde 0,75-1,00 aralığına yükseltmişti. 

DOLARIN FED KARARINA TEPKİSİ

ABD'de enflasyon ve perakende satışlar verilerinin beklentilerin altında gelmesinin etkisiyle 3,50'nin altına gerileyen dolar/TL saat 15.45 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 0,86 azalışla 3,4890 seviyesinden işlem görüyor.

ABD'de enflasyon Mayıs'ta yüzde 1,9 ile piyasa beklentisi olan yüzde 2'nin gerisinde kalırken, bu veri Kasım 2016'dan bu yana en düşük seviyeye işaret etti. Piyasa tarafından mayısta değişmesi beklenmeyen perakende satışlar verisi ise yüzde 0,3 azadı.

Veri öncesinde 3,5125 seviyesinde bulunan dolar/TL, açıklanan verilerden sonra 3,4880 ile 16 Aralık 2016'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Dolar/TL bugün en düşük 3.4811 ve en yüksek 3.5230’u gördü. Euro ise en düşük 3.9252’yi en yüksek ise 3.9540 seviyesine çıktı.

FED, MAYIS AYINDA FAİZLERİ SABİT TUTMUŞTU

Bugün yapılan 25 baz puanlık faiz artışı, bu yıl Mart ayında yapılan artışla beraber ikinci faiz artışı olarak kabul ediliyor. Fed Mayıs ayında faizlerde herhangi bir oynama yapmamış, Haziran ayı için sinyal vermişti.

O dönemden bu yana işsizlik oranı yüzde 4.3 ile son 16 yılın en düşük seviyesine gerilerken, ekonomik büyüme de zayıf birinci çeyrek performansının ardından yeniden hızlandı. Fakat ekonominin diğer göstergeleri biraz daha karışık bir resim ortaya koyuyor. Fed'in takip etmeyi tercih ettiği enflasyon göstergesi 2017'nin başlarında yüzde 1.8 iken daha sonra yüzde 1.5'e geriledi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim kampanyası sırasında verdiği vergi reformu, finansal düzenleme ve denetimlerin azaltılması ve altyapı yatırımları gibi sözler ya Kongre'de engellerle karşı karşıya ya da hâlâ hazırlık aşamasındayken, Trump hükümetinin ABD ekonomisine sağlayacağı mali teşvikin boyutu ve kapsamı hakkında da artan şüpheler var. 


Etiketler; #fed #faiz
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.