Doğum sonrası 'rapor parası'

Kadınlar, doğum öncesi ve sonrasında toplam 112 gün izin kullanabilirler. Çalışmadıkları sürenin parasını, yani "rapor parası"nı alma hakkına sahipler.

Doğum sonrası 'rapor parası'
23 Mayıs 2016 Pazartesi 11:25

Doğum yapan kadınlara yönelik uygulamalar kapsamında çeşitli ödemeler mevcut. Doğan çocuk başına bir seferlik alınan yardımın yanı sıra, emzirme ödeneği, rapor parası şeklinde çeşitli ödemeler var.

'Rapor parası', doğum öncesi ve sonrası toplam 112 gün izin kullanan kadınların, çalışmadıkları süre için alıkları paraya deniyor.

Doğum yapan kadınların yararlanabileceği birçok hakkı bulunuyor. Çocuk başına bir seferlik alınan yardımdan tutun da emzirme ödeneğine kadar çeşitli ödemeler mevcut. Ancak bunlardan bir tanesi var ki, aileyi ekonomik açıdan epey rahatlatıyor. Bu ödemeye, 'rapor parası', 'iş göremezlik ödeneği' veya 'doğum parası' da deniyor. Çoğu anne bu ödemenin farkında değil. Farkında olanlar da paranın nereden ne zaman alınacağından haberdar değil.

Ödemeler 112 gün üzerinden yapılıyor

Rapor parasının amacı, kadının çalışmasına engel bir hastalık, kaza veya hamilelik gibi bir durumda bu süre için belirli oranda gelir güvencesi sağlamak. Doğumdan önce 8 hafta (çoğul gebelikte 10 hafta), doğum sonrasında 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta veya 112 gün izin veriliyor.

Doğum yardımı ve süt parası konusunda bilgi almak isteyenler, '144' ve '183' no'lu telefon numaralarını ücretsiz arayarak detaylı bilgiye ulaşabilirler.

Rapor parası için 90 gün sigorta primi ödenmeli

İsteyen kadın, doktor raporuyla doğuma 3 hafta kalana kadar çalışabilir. Bu durumda 5 haftalık izni, doğum sonrası iznine eklenir. Doğum sonrasında 13 hafta izin kullanır.

Bu durumdaki kadınlar, izin süresi için geçici iş göremezlik ödeneği alır. Geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) için doğumdan önceki bir yıl içinde en az '90 gün sigorta primi' ödenmiş olmalı. Bu şartı karşılayan kadınlar ödeme alabilir.

Ödemeler PTT ve Ziraat Bankası aracılığıyla yapılıyor

Asgari ücretle çalışırken hamilelik ve doğum nedeniyle bu yıl 16 hafta izin kullanan sigortalı kadın 4099 lira iş göremezlik ödeneği alacak. Ödeme son üç ayda alman 'brüt ücret'e göre yapılıyor. Tabloda bordroda yazan brüt ücrete göre alınabilecek rapor paralarına yer verilmiştir. Ödemeler PTT ve Ziraat Bankası aracılığıyla yapılıyor. Doğum izni bitenler TC kimlik numarasıyla 'turkiye.gov.tr'ye girerek SSK doğum parası sorgulaması yapabilir.


Etiketler; #doğum parası
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.