Annelere Müjde! Anneye 4 bin 500 lira devlet yardımı

Çocuk sahibi olan annelere devlet destekleri sürüyor. Son yapılan düzenlemelerle birlikte çocuk sahibi olan ve gerekli şartları yerine getiren annelere devlet doğum yardımı, süt ve rapor parası olarak 4 bin 521 lira ödüyor.

Annelere Müjde! Anneye 4 bin 500 lira devlet yardımı
08 Eylül 2016 Perşembe 15:54

Devlet doğum yapan annelere karşılıksız yardım yapıyor. Bu yardım tek çocuk için 4. 521 lirayı üç cocuk için ise 14 bin lirayı buluyor. Meclis'te kabul edilen Torba yasayla, 15 Mayıs 2015 tarihi ve sonrasında doğan çocuklar için anneye doğum yardımı ödemesi yapılıyor.

Buna göre; tüm annelere şartsız olarak ilk çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 ve üçüncü çocuk için 600 lira ödeniyor. Doğum yardımı ödemeleri yurtdışındaki Türk vatandaşlarına da ödeniyor. Doğum parasını almak için özellikle belirtilen bir başvuru süresi yok. Başvurudan sonra 2 ay içinde başvuru yapan kişinin telefonuna onay mesajı geliyor. Mesaj geldikten sonra anne PTT'ye gidip parasını alıyor.

Doğum yardımı 15 Mayıs 2015 tarihi ve sonrasında doğan çocuklar için yapılıyor. Doğum yardımı canlı doğan her çocuk için 'bir defaya mahsus' ödeniyor. Doğum yapan kadınlara doğum yardımının yanında 'emzirme ödeneği' ya da 'süt parası' adıyla ayrıca bir ödeme daha yapılıyor. Doğum yardımı almak, süt parası almaya engel teşkil etmiyor. 

Ayrıca 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren geçerli olan süt parası da bu annelere ödeniyor. Süt parasının miktarı '122 Lira' olarak belirlenmişti.  Süt parası için doğum yapan kişinin kendisinin veya eşinin SSK veya Bağ-Kur'lu olması ve en az 120 gün prim ödemesi olması gerekiyor. Emzirme ödeneğinde zaman aşımı süresi, hakkın doğduğu tarihten itibaren 5 yıl. Süt parası için SGK il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine yazılı olarak başvurmak gerekiyor. 5 yıl içinde başvuru yapılmazsa para SGK'ya kalıyor.

Doğum yapan kadınlara sağlanan haklardan bir tanesi de "Geçici İş Görememezlik Ödeneği"  halk arasında bilinen adıyla rapor parası, rapor parası almak isteyen kişinin çalışmasın engel hastalık, kaza ya da hamilelik durumlarına sahip olması gerekiyor.

Doğumdan önce 8 hafta (çoğul gebelikte 10 hafta), doğum sonrasında 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta veya 112 gün (çoğul gebelikte 18 hafta) izin veriliyor. Geçici iş görememezlik raporu almak isteyen annelerin bir önceki sene en az 90 günlük sigorta prim ödemesini gerçekleştirmiş olması gerekiyor.  Şartları yerine getiren annelere 4099 TL iş görememezlik ödeneği veriliyor. Ödemeler Ziraat Bankası ve PTT şubelerinden yapılıyor. Tüm ödemeleri alan annelerin aldığı miktar 4 bin 521 liraya ulaşırken, 3 çocuğu olan annenin desteği 14 bin lirayı geçiyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.