Suriyeli öğretmenden anne çocuklar için anlamlı mücadele

Hem annelik hem öğretmenlik yapan Suriyeli öğretmen Hene İbo, "Eğitimin yanı sıra Suriyeli yetim çocukların erzak, giysi, kırtasiye malzemeleri gibi ihtiyaçlarını karşılamak için mücadele veriyorum. En büyük hedefim yetimler ve şehit çocuklarına güzel bir eğitim vermek." dedi.

Suriyeli öğretmenden anne çocuklar için anlamlı mücadele
08 Mart 2018 Perşembe 14:54

Suriyeli 4 çocuk annesi öğretmen Hene İbo, İstanbul'daki Suriyeli yetim çocuklara hem annelik hem öğretmenlik yapıyor.

Suriye'de 13 yıl Fransızca öğretmenliği yapan 41 yaşındaki İbo, eşinin terzilik kendisinin de öğretmenlik yaparak huzurlu bir hayat sürdüğü ülkesinde çıkan iç savaşın ardından, eşi ve 3 çocuğuyla 2012 yılında Türkiye'ye sığındı.

Türkiye'ye gelişi sonrası bir süre Osmaniye'de çadırkentte kalan İbo, daha sonra gittiği Kahramanmaraş'ta da 1,5 yıl yaşadı ve 4. çocuğunu burada dünyaya getirdi.

Çadırkentten çıkmaya karar verdikten sonra 2013 yılında İstanbul'a yerleşen İbo ve eşi, bir dönem terzilik yaparak geçimlerini sağladı.

Daha sonra Suriyeli yetimler ve iç savaş mağduru çocuklar için bir şeyler yapmak isteyen İbo, Umut Derneği'nde ailelerini kaybetmiş 7 çocuğa verdiği eğitimle çıktığı yola, İskenderpaşa İlkokulu Geçici Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı olarak devam ediyor.

"Hem annelik hem öğretmenlik yapıyorum"

AA muhabirine açıklama yapan Hene İbo, Suriye'de çıkan iç savaşın hayatlarını kararttığını belirterek, o dönem yaşadıkları zorlukları anlattı.

Osmaniye ve Kahramanmaraş'ta bir süre yaşadıktan sonra geldiği İstanbul'da sokaklarda çalıştırılan Suriyeli çocukları gördüğünü ve çok üzüldüğünü dile getiren İbo, bu çocuklar için bir şey yapma düşüncesiyle yola çıktığını ifade etti.

Hene İbo, bu çocukların bazılarının yetim olduğunu, bazılarının da kimsesi bulunmadığını söyleyerek, "Daha sonra babaları kayıp, ailelerini kaybetmiş ve kimsesi olmayan 7 çocuğa eğitim vermek istedim. Bu çocukları topladım. Fatih'te Umut Derneği'nde onlara eğitim ve rehberlik hizmeti vermeye başladım." dedi.

Bu şekilde çıktığı yola, şu an İskenderpaşa İlkokulu Geçici Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı olarak devam ettiğini kaydeden İbo, İstanbul'daki iç savaş mağduru Suriyeli çocuklara hem annelik hem de öğretmenlik yaptığını aktardı.

"Elimden geldiğince yardım edeceğim"

İbo, yetim çocukların en büyük probleminin eğitim olduğunu belirterek, "Eğitimin yanı sıra Suriyeli yetim çocukların ihtiyaçlarını tespit edip, erzak, giysi, kırtasiye malzemeleri gibi ihtiyaçlarını karşılamak için mücadele veriyorum. Artık Suriyeli yetim ve küçük çocukların çalışmasını ve sokaklara dönmesini istemiyorum. Yetim çocuklar için sponsor buluyorum ve bağışlarla onların ihtiyaçlarını karşılamaya ve eğitim vermeye çalışıyoruz. Şu an Umut Derneği'nin yardım ettiği kayıtlı 120 yetim çocuğa yardım elimizi uzatıyoruz. Yetim çocukları takip ediyoruz ve okullarına gitmelerini de sağlıyoruz. Dernekte de İngilizce, Fransızca ve küçük çocuklar için Arapça eğitimi veriyoruz." diye konuştu.

Eğitim verdikleri çocukların hayalleri olduğunu söyleyen İbo, "Çocuklara ne olmak istediklerini sorduğumda çoğu mühendis olup Suriye'yi yeniden inşa etmek istediklerini söylüyor. Elimden geldiğince onlara yardım edeceğim. Asıl amacım, sponsorlar bularak yetim okulu sayılarını arttırmak. En büyük hedefim de yetim ve şehit çocuklarına güzel bir eğitim için, yetim okulu açılmasını sağlamak." ifadelerini kullandı.

"Kadınlar Kulübü kurduk"

Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayan İbo, İstanbul'da Suriyeli kadınlara yardım için "Kadınlar Kulübü" kurduklarına işaret etti.

İbo, şu an 5 kişiden oluşan kulüplerinin Suriyeli kadınlar için eğitim ve rehberlik hizmeti verdiğine dikkati çekerek, "Suriyeli kadınlarımız daha güçlü ve kuvvetli olsunlar. Biz size çok güveniyoruz. Allah bizi bırakmayacak. Türkiye'deki kadınlar ve Suriyeli kadınlarımız, çok daha güçlü ve kuvvetli olmalı. Çünkü görevimiz büyük. Savaşta en büyük bedeli kadınlar ödüyor. Kadınlar sadece anne değil her şey oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

Suriye'nin sağ, Türkiye'nin ise sol gözü olduğunu dile getiren İbo, "Maalesef sağ gözüm acıyor, sol gözüm açık. Türkiye'ye teşekkür ediyoruz. Biz sizlerden güç aldık. İnsan bir gözünden de vazgeçebilir mi? Vazgeçmem. Türkiye'ye çok bağlandım. Suriye'de korkunç bir hayat yaşadım, Türkiye'de ise huzurlu bir hayat yaşadım." şeklinde konuştu.


Kaynak: AA
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Yavuz - 6 yıl önce
İnşAllah yakında Suriye'de savaş biter ve tüm kardeşlerimiz topraklarına kavuşur.