Meslek liseliler artık teknisyen olarak mezun olacak

Millî Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, "Meslek okullarını cazip hale getirmek için bundan sonra meslek lisesi öğrencileri teknisyen olarak mezun olacak." dedi.

Meslek liseliler artık teknisyen olarak mezun olacak
07 Mart 2017 Salı 14:05

Millî Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, "Meslek okullarını cazip hale getirmek için bundan sonra meslek lisesi öğrencileri teknisyen olarak mezun olacak." dedi.

Gülay ayrıca, ''40 günlük stajın sonuna sektörle birlikte ortak bir komisyonun yapılacağı bir sınav şartı koyduk. Öğrencinin bilgi kazanımını ölçeceğiz, stajyerliğini kaldıracağız ve diplomasını vereceğiz, yoksa yok. Bundan sonra hiçbir öğrencimiz, atölyede, laboratuvarda işletme eğitimi yapmayacak, sektörün bizatihi içinde yapacak.'' şeklinde yenilikler hakkında bilgileri aktardı.

Gülay, Antalya´da düzenlenen, "Meslekî ve Teknik Eğitim- Sektör İşbirliği Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, meslek okullarında son sınıfa gelen öğrencilerin haftada 3 gün, yılda ise 4 ay boyunca işletme eğitimi aldığını ifade etti. İşletme eğitimlerinin atölyelerde, okul laboratuvarında yapıldığını ancak bunun nitelikli iş gücü yetişmesi anlamında yeterli olmadığını vurgulayan Gülay, "Bizim, okullarımızın atölyesini devlet imkânlarıyla yenilememiz mümkün değil. Sürekli bilgi değişiyor, sistem değişiyor ve yeni teknolojiler ortaya çıkıyor. Atölye ve laboratuvarları biz yeniliyoruz ama bizim esas işimiz özel sektörün kaynaklarını birlikte kullanmak." dedi.
 
Gülay, öğrencilerin okullarda kurulan mini cihazlarda şekil ve kullanım olarak bilgi alması gerektiğini, öğrencilerin esas olarak üretimde öğreneceği uygulamanın işletmeler olduğunu vurguladı. İşletmelerin meslek okulları için büyük bir öneme sahip olduğunun altını çizen Gülay, "Biz işletmelerin emrindeyiz, işletmeler yoksa meslekî eğitimler de yoktur. İşletmeler varsa meslekî eğitim de var. Onların istediği nitelikli iş gücünü birlikte yetiştireceğiz." diye konuştu. Meslekî okullar ve işletmeler arasında iş birliği yenilikleri yaptıklarını belirten Gülay, Millî Eğitim Bakanlığı olarak meslekî eğitimlere 280 lira katkı sağladıklarını belirtti. 
 
"Bundan sonra hiçbir öğrencimiz, atölyede, laboratuvarda işletme eğitimi yapmayacak, sektörün bizatihi içinde yapacak"

Diğer taraftan Anadolu Teknik Sigortalarının devlet tarafından yapılacağını anlatan Gülay, şunları kaydetti: "Anadolu teknikteki çocuklarımız 40 gün staj yapıyor. Staj şöyleydi, öğrenci tanıdık birini buluyordu, belgeyi imzalatıyordu ve stajını yapmış oluyordu. Özellikle biz 40 günlük stajın sonuna sektörle birlikte ortak bir komisyonun yapılacağı bir sınav şartı koyduk. Öğrencinin bilgi kazanımını ölçeceğiz, stajyerliğini kaldıracağız ve diplomasını vereceğiz, yoksa yok. Bundan sonra hiçbir öğrencimiz, atölyede, laboratuvarda işletme eğitimi yapmayacak, sektörün bizatihi içinde yapacak. Hatta ilk atanan öğretmenlerimize talimatımızı gönderdik, 6 ayın 1 ayını sektörde iş başında ilgisini, sektördeki bilgisini geliştirecek, yani sektörün içinde bulunacağız."
 
Öğrencilerin maaşlarının verileceğini, sigortalarının devlet tarafından yapılacağını ve sektörle ortak hareket edileceğini dile getiren Gülay, "Meslek okullarını cazip hale getirmek için bundan sonra meslek lisesi öğrencileri ´Teknisyen´ olarak mezun olacak. Diplomasında elektrik teknisyeni, mobilya dekorasyon teknisyeni, giyim teknisyeni gibi unvanlar yazacak ki cazip hale gelsin." dedi.

Mesleki eğitimi yeniden yapılandırıyoruz

Gülay konuşmasına şu şekilde devam etti; “2023 vizyonu ile ulusal hedefler, sektörel talepler ve pedagojik ihtiyaçlar doğrultusunda Sayın Bakanımız ve Müsteşarımızın liderliğinde mesleki eğitimi yeniden yapılandırıyoruz. Mesleki eğitimi önceliğine alan ve sektörün arzuladığı nitelikli iş gücünü yetiştirmeyi hedefleyen Bakanlığımız, yol haritası niteliğindeki Mesleki ve Teknik Eğitim eylem planını uygulamaya koymuştur. Organize sanayi bölgeleri (OSB) içinde ve dışında açılan özel meslek liselerine devlet desteği vererek sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü yetiştirmek için çalışıyoruz bu doğrultuda, mesleki ve teknik eğitimin sorunları ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla düzenli olarak çalıştaylar ve sektör istişaresi toplantıları yaparak, meslek liselerinde açılacak alan ve dalları yerel ve ulusal ihtiyaçlara göre sektörle birlikte belirliyoruz.

Öğrencilerimizin akademik başarılarının yanı sıra sektörel alanda kendilerini geliştirmesi ve başarıya daha çabuk ulaşabilmeleri açısından çıraklık eğitimini zorunlu eğitim kapsamına aldık. Çırak öğrencilerimizin yetenekleri doğrultusunda güvenilir ortamlarda iş imkanına kavuşmasını sağlayacağız, öğrencilerimiz hem öğrenecek hem de para kazanacak.

Çırak öğrencilerimize, asgari ücretin yüzde otuzundan az olmamak  kaydıyla ücret ödeyeceğiz, onları meslek öğrenmeleri için daha çok teşvik edeceğiz ödenecek ücretin üçte ikisini devletimiz karşılayacak, böylece esnaf ve sanatkârlarımızın yükünü hafifleterek istihdamı artırmayı hedeflemekteyiz.

''Çırak öğrencilerimiz mezun olduktan sonra ustalık ve iş yeri açma belgesi alacak''

Çırak öğrencilerimiz mezun olduktan sonra ustalık ve iş yeri açma belgesi alacak ve kendi iş yerlerini açarak hayallerini gerçekleştirebileceklerdir. Öğrencilerimiz isterlerse fark derslerini tamamlayarak meslek lisesi diploması alacak ve  üniversite sınavlarına girebileceklerdir.

Meslek lisesi öğrencilerimizin de atölyede eğitim aldığı 10, 11 ve 12. Sınıflarda iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigorta yaparak öğrencilerimizi güvence altına alacağız, mezun olan bütün öğrencilerimize teknisyenlik unvanı vereceğiz.

Öğretim Programlarımızı sektör, üniversite ve MEB işbirliği ile sürekli olarak güncellenmekteyiz. Bu kapsamda 54 alana ait öğretim programlarının tamamı 2016 yılında revize edilmiştir. Çıraklık programını da mesleklerin özelliklerine göre yeniden düzenleme çalışmalarına başlanmıştır.

''Meslek Ahlakı ve Ahilik Modülü eklenmiştir''

Bakanlığımız bireysel öğrenme materyallerine değerler eğitimi konuları eklendi. Mesleki gelişim dersine 15 Temmuz Şehitlerinin de yer aldığı Meslek Ahlakı ve Ahilik Modülü eklenmiştir.

''Özel sektörümüz, organize sanayi bölgesi dışında da özel meslek lisesi açabilecek''

Özel sektörümüz, organize sanayi bölgesi dışında da özel meslek lisesi açabilecek ve OSB dışındaki özel meslek liselerine 18 alanda  4.270 TL ile 6.675 TL devlet teşviki uygulaması başlatılmıştır. Bu uygulama ile özel sektör hem devletten teşvik olacak, hem de kendi iş gücünü kendisi yetiştirebileceklerdir. Sektörden gelen talepleri bakanlığımız olarak dikkate almakta ve mesleki eğitimi bu doğrultuda şekillendirmeye çalışmaktayız.” dedi.

Gülay, katılımcıların görüş ve önerilerini dinledi, meslek eğitimi ve sektör ile ilgili soruları yanıtladı. Toplantıya, çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile işletme sahibi katıldı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.