Eğitim kalitesi AB ile uyumlu hâle geliyor

Eğitim Sisteminin AB ile uyumlu hale getirilmesi için yapılan Türkiye Yeterlilik Çerçevesi, Avrupa Yeterlilik Çerçevesi Referanslama çalışma toplantısı Belçika’nın başkenti Brüksel’de gerçekleştirildi.

Eğitim kalitesi AB ile uyumlu hâle geliyor
11 Nisan 2017 Salı 19:48

Eğitim Sisteminin Avrupa Birliği ülkeleri ile uyumlu hale getirilmesi için yapılan Türkiye Yeterlilik Çerçevesi, Avrupa Yeterlilik Çerçevesi Referanslama çalışma toplantısına Millî Eğitim Bakanlığını Temsilen Hayat Boyu Öğrenme Genel Ali Rıza Altunel’in de katıldığı toplantı Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapıldı.

Avrupa Düzeyindeki Eğitim ve İsdihdama Daha Kolay Erişilecek
 
Ülkemiz eğitim ve öğretim sisteminde düzenlenen diploma, sertifika ve mesleki yeterlilik belgelerinin Avrupa Birliği (AB) ülkelerince daha anlaşılır, güvenilir ve geçerli olması yönünde büyük bir adım atıldı.

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) sorumluluğunda geliştirilen Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ), Avrupa düzeyinde eğitim ve yeterlilik sistemlerinin karşılaştırılmasında kullanılan Avrupa Yeterlilikler Çerçevesine (AYÇ) referanslandı. Böylece, vatandaşların Avrupa düzeyindeki eğitim ve istihdam fırsatlarına erişimi kolaylaşacak ve artacak.

Türkiye Yeterlilik Çerçevesi’nin 2015 yılında Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle referanslama çalışmaları başlatıldı. Çalışmalar, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı başta olmak üzere bakanlıklar, kamu kurumları, meslek kuruluşları, işçi ve işveren sendikaları, öğrenci konseyleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla aktif iş birliği ve iletişim içerisinde yürütüldü.

Kurumların Birlikte Çalışmaları Ses Getirdi

Türkiye Yeterlilik Çerçevesi Avrupa Yeterlilik Çerçevesine uyumluluğunu gösteren Türkiye Referanslama Raporu, Avrupa Yeterlilik Çalışma Ulusal Koordinasyon Noktası olan Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından 2016 yılı sonunda Avrupa Komisyonuna iletildi. Referanslama raporları, Avrupa Komisyonunun yetkili organı olan Avrupa Yeterlilik Çerçevesi  Danışma Grubu tarafından müzakere edilerek ve referanslamaya dair kararlar alınıyor.
 
Türkiye’den Uzman Bir Heyet Belçika’ya Çıkarma Yaptı

Türkiye Referanslama Raporu, 29-30 Mart 2017’de Brüksel’de gerçekleştirilen Avrupa Yeterlilik Çerçevesi toplantılarının 40.sında Türk delegasyonu detaylı bir sunum ile Avrupa Yeterlilik Çerçevesi  Danışma Grubuna sunularak ve müzakere edildi. Ülkemiz toplantıda, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı  Adem Ceylan başkanlığında, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu, Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Ali Rıza Altunel, Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, ÖSYM Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Metin Toprak, Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapılan toplantıya katılarak yapılan çalışmaları detaylı bir şekilde anlattılar.
 
Milli Eğitim Bakanlığı Ortak Akıl İle En İyiyi Bulmak Adına Çalışıyor

Milli Eğitim Bakanlığı gelişen eğitim teknolojilerine paralel olarak gelişmeleri yakından takip ediyor.  Başta MEB ve YÖK olmak üzere sendikalar, meslek örgütleri ve öğrenci temsilcilerinin yer aldığı Komite ve Kurulların gözetiminde yürütülen çalışmalar sonucunda Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinin (TYÇ) Avrupa Yeterlilik Çerçevesi ile referanslanması ve Avrupa Yükseköğretim Alanı Yeterlilikler Çerçevesi (AYA-TYÇ) ile uyumluluğunun sağlanması amacıyla hazırlanan Türkiye Referanslama Raporu TYÇ Kurulu 6. toplantısında onaylandı. 30 Aralık 2016 tarihinde elektronik ortamda Avrupa Komisyonuna iletilen Rapor, 29-30 Mart 2017’de yapılan 40. toplantıda gündem maddelerinden biri olarak belirlendi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.