Eğitim-Bir-Sen 4. Kısa Film Yarışması gala ve ödül töreni yapıldı

Eğitim Bir-Sen tarafından 4’üncüsü düzenlenen “Eğitim” temalı kısa film yarışması için gala ve ödül töreni yapıldı. Ödül törenine Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş da katıldı.

Eğitim-Bir-Sen 4. Kısa Film Yarışması gala ve ödül töreni yapıldı
17 Şubat 2018 Cumartesi 13:40

Eğitim-Bir-Sen 4. Kısa Film Yarışması için gala ve ödül töreni düzenlendi. Şişli’de bir otelde gerçekleştirilen törene Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, sendikalılar ve aralarında oyuncu ve yönetmenlerin olduğu konuklar katıldı. Yarışmada dereceye girerek başarı elde eden filmler ve yönetmenleri ödüllerini aldı.

“Türkiye’de yerli film izleme bakımından biz Avrupa birincisiyiz”

Kısa film ödül töreninde konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Gençleri sanatın her alanında desteklemeyi sürdüreceklerini dile getirerek, çok sayıda olumlu sonuç aldıklarını ifade etti. Türkiye’de sinemaya bakanlık olarak ciddi destekler verdiklerini hatırlatan Kurtulmuş, 2017’de 150’nin üstünde yerli filme destek olduklarını söyledi. Kurtulmuş, sinema alanında gençleri teşvik ettikçe çok daha güzel sonuçlar alacaklarını kaydederek, “Bu ülkenin aslında kültürde, sanatta ve edebiyatta hatta düşünce ve siyaset hayatında, ekonomi dünyasında son iki asırdır en temel meselesi, millî kültürel bağımsızlığı elde etme meselesidir” şeklinde konuştu.

Batı taklitçiliğini eleştiren Kurtulmuş, “Batı medeniyetinin ürünlerini ve sonuçlarını taklit ettikçe, adam olacağımızı, güçleneceğimizi ve bizim de uygarlık yarışında bir şekilde var olacağımızı zanneden bazı zihin çevreleri ortaya çıktı. Bunun için büyük bir mücadele verildi. Kendisine ait olandan utanan, sırt çeviren, köklerini kendisine yabancı hisseden ve sanki mümkünmüş gibi buradan kesmiş olduğu bir dalı başka bir ağacın gövdesi üzerinde yükseltmeye çalışan nice fikir ve sanat adamları geldi geçti. Tabiri caizse ‘İslam mani-i terakki midir’ tartışmasıyla iki asırdır boğuşuyoruz” ifadelerini kullandı.

Yeniden köklerimizle buluşuyoruz

Kurtulmuş, ait olunmayan bir tahayyül dünyası üzerine bir tasavvur oluşturulamayacağına dikkat çekerek, bu anlayıştan uzaklaşıldığını dile getirdi.

“Çok şükür yeniden köklerimizle buluşuyoruz” diyen Bakan Kurtulmuş, sözlerini şöyle tamamladı: “Yeniden bu medeniyete ait olanlarla hemhal olmaya çalışıyoruz. Bunları söylerken de dünyadan kopmadan, fikirde, sanatta, edebiyatta, teknolojide ve siyasette dünyadaki gelişmeleri ıskalamadan kendimiz olmayı yeniden başarmaya çalışıyoruz. Aslında öze dönüşümüzü, aslımıza dönüşümüzü, köklerimize dönüşümüzü savunmaya gayret ediyoruz. Biliyoruz ki, millî kültürel bağımsızlığımız olmadan bizim ekonomik olarak da başarılı olmamız, bağımsız olmamız mümkün değildir. Emeği geçen bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. İnşallah ilerleyen yıllarda bu yarışma çok daha ileriye gidecek. Türkiye’nin marka değeri yüksek bilim yarışmalarından biri olacak ve dünyada adından söz ettirecektir.”

Yalçın: Eğitimin omurgası öğretmen üzerine kurulur

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, her zaman milletin yanında ve emperyalizmin karşısında olduklarını vurgulayarak, “Kıtalar ötesi odakların iş birlikçi hainleriyle birlikte yaşadığımız coğrafyayı ateş ve kanla kuşatıp bir terör koridoru açma planlarını, Fırat Kalkanı ile başlayıp Afrin’de Zeytin Dalı Harekâtı’yla bozan kahraman ordumuza zafer dileklerimle söze başlıyorum. Bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize sabır ve metanet, yaralı kardeşlerimize acil şifalar diliyorum. Afrin harekâtı üzerinden süren mücadele, kimi devlet ve terör örgütlerinin kirli, karanlık ittifakına karşı bir güvenlik ve ileri savunma hattı oluşturması, yıkım, kıyım ve katliama maruz bırakılmış mazlum milletlerin kurtuluşu adına hayatî önemdedir” şeklinde konuştu.

Yarışmanın temasının ‘eğitim’ olarak belirlendiğini hatırlatan Yalçın, şöyle devam etti: “Eğitim, dünden kalan sorunlarımızın da yarına ilişkin yürüyüşümüzün de ana omurgasıdır. Eğitimin hedefi, yeni nesle katkıda bulunmak, nesli imar ve ihya etmektir. Eğitimin amacı çocuklarımızdır. Bu anlamda eğitimin merkezinde bulunanlar öğretmenlerimizdir. Eğitimin omurgası öğretmen üzerine kurulur. Dolayısıyla eğitime ilişkin bütün düzenekler, bakanlıklar, il müdürlükleri öğretmenlerin işini kolaylaştırmak üzerine kurulmuş yapılardır.”

Sorunlar mutlaka paydaşlarla istişare edilerek çözülmelidir

Eğitime ilişkin kararlar alınırken, paydaşların görüş, eleştiri ve önerilerinin alınmasının, istişareye önem ve öncelik verilmesinin, toplumsal kabulü yüksek politikaların üretilmesinin, hem sorunların en aza indirilmesi hem de geleceğe güvenle yürümemiz açısından gerekli olduğunun altını çizen Yalçın, “Öğretmen odaklı olmayan bir eğitim sistemiyle başarının gelmeyeceği artık anlaşılmalıdır. Son zamanlarda sınıfta öğretmene karşı sergilenen kimi nahoş, çirkin hareketler, yaralama ve ölüme yol açacak düzeyde öğretmeni hedef alan şiddet, öğretmeni günah keçisi olarak savunmasız bırakan anlayışın sonuçlarıdır. 20 milyon çocuk ve gencimize rol model olması gereken öğretmenlerimiz, örneğin performans değerlendirmesi gibi kimi uygulamalarla gözden düşürülmekte, saygınlığı azaltılmakta, itibarsızlaştırılmaktadır. Hepimizin bugününü ve yarınını ilgilendiren bir faaliyetin ve sistemin sorunları mutlaka paydaşlarla istişare edilerek çözülmelidir. Ortak bir bakış, ortak bir akıl ve ortak çözümler üretmemiz gerektiğine olan inancımızı kaybetmedik, kaybetmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Sürekliliğe dönüşen çabalara tanık olmak bizi memnun etmektedir

Eğitim çalışanlarının özlük, mali ve sosyal hakları için mücadele etmenin yanında entelektüel, sanatsal faaliyetlere de oldukça yakın durup, yoğun ilgi göstererek sendikacılığı alışılmış tarzının dışında bir üslupla yaptıklarını kaydeden Yalçın, şunları söyledi: “Daha başından, kültür ve sanat, kurucu üyelerimizi bir araya getiren ortak faaliyet alanı olmuştur. Bu alanı asla ihmal etmeyen inşa ve ihya süreci bugün de devam etmektedir. Kurucu Genel Başkanımız Mehmet Akif İnan’ın, ülkemizin önde gelen şair, düşünce ve sanat adamlarından biri olması bizim için ayrı bir anlam taşımaktadır. Akif İnan’dan bu yana varlığımızın esas amaçlarından biri olarak kabul ettiğimiz fikri, sanatsal çalışmaları hiç ihmal etmedik, hep teşvik ettik, bu alana giden yolları açmaya gayret ettik. Bu anlamda bizim sendikacılığımız akademik ve kültürel sendikacılıktır. Bu maksatla, dört yıldır kısa film yarışması yapıyoruz. Çeşitli konu ve seviyelerde yaptığımız hatıra yarışmaları ve ‘Eğitimden Bir Kare’ mottosuyla düzenlediğimiz fotoğraf yarışması, insanımızı, sanat ve edebiyat alanında yazma yetenek ve cesaretlerini harekete geçirip verimli kılmak içindir. Bütün bu faaliyetlerimiz sebebiyle gittikçe artarak sürekliliğe dönüşen çabalara tanık olmak bizleri ziyadesiyle memnun etmektedir.”

Kaplanoğlu: Eğitim-Bir-Sen’e teşekkür ediyorum

Yarışmanın jüri başkanı, yönetmen Semih Kaplanoğlu ise, yarışmanın konusunun eğitim olması üzerine değerlendirmelerde bulunarak, kendi eğitim hayatı hakkında bilgi verdi. Bugün her şehirde bakanlığın desteğiyle film festivallerinin yapıldığını anlatan Kaplanoğlu, “Bu festivallerde sinemamızın genç yetenekleri ve yönetmenleri ortaya çıkıyor. Bu yarışma da yeni yönetmenlerin gelmekte olduğunu gösteriyor. Ariflerden devralınan sözü, şiiri ve aşkı paylaşacak gençler geliyor. Bundan gurur duyuyoruz. Gençlere böyle bir kapı açtığı için Eğitim-Bir-Sen’e teşekkür ediyoruz” dedi.

‘Misket’ isimli kısa film birinci oldu

Eğitim-Sen tarafından 4.’sü düzenlenen Eğitim temalı düzenlenen kısa film yarışmasının jüri başkanlığını yönetmen Semih Kaplanoğlu’nun yaparken, seçici kurul 276 film arasından finale kalan 14 filmi değerlendirdi. Yarışmada, birincilik ödülünü Mutlu Kurnalı’nın yönettiği "Misket", ikincilik ödülünü Nizamettin Kars’ın yönettiği "Dedemle bir gün", 3’üncülük ödülünü ise Mesude Samur’un filmi "Word" aldı. Mehmet Akif İnan özel ödülüne "Bereket" filmi ile Mehmet Nişancı layık görülürken, Erol Battal teşvik ödülünü ise Muhammet Emin Altunkaynak, "Teferruat" isimli eseri kazandı. Yarışma birincisi 15 bin TL, ikincisi 10 bin TL, üçüncüsü 7 bin TL ile ödüllendirildi. Bununla birlikte Mehmet Akif İnan Özel Ödülü için 5 bin TL, Erol Battal Teşvik Ödülü için ise 3 bin TL para ödülü verildi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.