Eba öğrenci giriş sayfası ile Eğitim Bilişim Ağı nedir? EBA şifresi nasıl alınır? Eba öğrenci kayıt işlemleri nasıl yapılır?

Milli Eğitim Bakanlığının Eba öğrenci giriş sayfası ile Eba'nın öğrenciler ve öğretmenler tarafından sürekli kullanılmasını istemesi bu sebeple okullarda Fatih projesi kapsamında dağıttığı tabletlere EBA ile ilgili her şeyi yüklemesi öğretmenlerin işini kolaylaştırıyor. Peki Eba şifresi nasıl alınır? İdareciler için Eba öğrenci kayıt işlemleri nasıl yapılır?

Eba öğrenci giriş sayfası ile Eğitim Bilişim Ağı nedir? EBA şifresi nasıl alınır? Eba öğrenci kayıt işlemleri nasıl yapılır?
16 Mart 2016 Çarşamba 17:09

MEB'in hazırladığı Eba öğrenci giriş sistemi üzerinden MEB okullara resmi bir yazı yollayarak tüm sınıf öğretmenlerinin 26 Şubat Cuma gününe kadar Eba öğrenci giriş ve Eba öğrenci kayıt işlemleri bölümünden tüm öğrencilerini Eba'ya kaydetmesini ve öğrenciler için Eba şifresi oluşturmasını istiyor. MEB eba üzerinden öğrenci ve öğretmenin tüm eğitim öğreti faaliyetleri ile kurs işlemlerini yapmak istiyor. Bu sebeple Eba giriş yap sayfasından siz de eba şifresi nasıl alınır bölümünden Eba öğrenci kayıt işlemleri yapınız. Aşağıda Eba öğrenci kayıt işlemleri nasıl yapılır ve Eba'dan öğrenciye nasıl şifre verilir bunları resimli bir şekilde anlattık.  Öğretmenler ve öğrenciler Eba şifresi nasıl alınır gibi bir soruyu bir daha sormaya ihtiyaç duymayacakç 

Öğrenciler eba giriş sayfası üzerinden bir kere dahi olsa sisteme girmeli ve kayıt işlemlerini yapmış olmalı.

Eba öğrenci giriş yap sayfası nasıl açılır? Eba giriş sayfası açma


Eba (Eğitim Bilişim Ağı) MEB'in Fatih Projesi kapsamında hizmete sunduğu, teknolojik altyapısı olan ve sürekli geliştirilmeye müsait bir hizmetidir. EBA kısa vadede öğrencileri ve öğretmenleri internet kullanımına alıştırmayı MEB'in iş ve işlemlerini EBA modülü üzerinden yaptırarak öğrencilerin ve öğretmenlerin pratik kazanmalarını sağlayıcı bir yönlendirme içerisindedir. Peki Eba öğrenci girişi nasıl yapılır? Ayrıca yetiştirme kursuna Eba öğrenci kayıt işlemleri nasıl yapılır? 

Eba Öğrenci Kayıt İşlemleri Nasıl Yapılır? MEB'in isteğiyle EBA'ya öğrenci kaydet

Eba, yukarıda da değindiğimiz gibi Fatih Projesi kapsamında akıllı tahta uygulaması ve öğrencilere tablet dağıtılması kapsamında hayata geçirilen bir MEB projesidir. Projenin temelinde öğrencilerin, öğretmenlerin ve velilerin, öğrencilerinin öğrenme sürecine dahil olmalarını sağlamak, öğrencilerin doğru bilgiye ulaşmalarını kolaylaştırmak amacı taşımaktadır. Bu sebeple Eba yani eğitim bilişim ağı üzerinde öğrencilerin ve öğretmenlerin ücretsiz bir şekilde yararlanacağı her sınıf seviyesine uygun, e-içerik, e-dergi, e-soru ve e-videolar bulunmaktadır. 

Eba kayıt işlemleri (resimli anlatım) Eba öğrenci kaydetme işlemleri

Öğrencilerin Eba kaydı yapması çok kolaydır. Aşağıda Eba öğrenci kayıt işlemlerini madde madde anlattık:

Öğretmenler ve Öğrenciler www.eba.gov.tr üzerinden EBA giriş yaparlar. Eba giriş yaptığınızda karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir. 

eba giriş sayfası

Bu sayfanın sağ üst köşesindeki "EBA" butonuna bakarak Eba giriş sayfasına yönleneceksiniz. Eba giriş sayfasında öğretmenler için MEBBİS bilgileri ile giriş, öğrenciler için ise kullanıcı adı ve şifreyle giriş bölümü bulunmaktadır. Aşağıda resmi vardır:


eba öğrenci kayıt işlemleri nasıl yapılır


Öğrenci ve öğretmenler bu sayfadan hem Eba girişi yapabilir hem de Eba şifresi oluşturabilirler. Öğretmenlerin Eba giriş şifresi oluşturmak için MEBBİS bilgilerini bilmeleri gerekiyor. Öğrencilerin Eba kayıt işlemleri için okul idaresinden yardım alması gerekiyor. Okul müdür yardımcısı Eba giriş yaparak öğrencinin T.C. kimlik numarasıyla öğrenciye Eba giriş şifresi oluşturup öğrencinin sayfasını kullanıma açabiliyor. 

Öğrenciye Eba şifresi nasıl alınır? 


1. Öğretmen www.eba.gov.tr adresinin sağ üst köşesinden EBA GİRİŞ butonuna tıklar.

2. İdareci kendi Eba giriş şifresi ile Eba sayfasına giriş yapar. 

3. Açılan sayfada sağ üst köşede yer alan kullanıcı adına tıklanır.

eba öğrenci şifre verme

4. Kullanıcı adına tıklayınca açılan menüden "Öğrenci Şifre" seçeneği seçilir. 

5. Bu sayfadan da öğrencinin T.C. kimlik numarası yazılarak Eba öğrenci girişi şifresi atanmış olur. Öğrenciler bundan sonra bu şifreyle Eba'ya giriş yapabilirler.


Öğretmenin Eba giriş şifresi alması


1.  Öğretmen www.eba.gov.tr adresinde sağ üst köşede yer alan "GİRİŞ" butonuna tıklayarak yukarıdaki giriş sayfasına gelirler.

2. Bu sayfadaki sekmelerden "MEBBİS GİRİŞİ" butonuna tıklayarak da yeni bir sayfa açılır.

3. Öğretmen bu sayfadan MEBBİS modülü bilgilerini yazıp tamama basar.

4. Öğretmenin karşısına bu aşamada "EBA şifre oluşturma sayfası" gelecektir. Öğretmen bu sayfadan dilediği şifreyi oluşturarak sonraki girişlerinde bu şifre ile EBA işlemlerini yapabilir. 

Eba tanıtımı (video)

EBA ( Eğitim Bilişim Ağı ) Tam Olarak Ne İşe Yarar?

Eba, Fatih Projesi ile birlikte hayata geçen, uzun adı Eğitim Bilişim Ağı olan, öğrencilerin okul ortamında sosyalleşmesini sağlayan, bilgiye ulaşmasını kolaylaştıracak gelişmelerin takip edilebileceği bir platformdur. Eba öğrencilerin ve öğretmenlerin içerik paylaşabileceği, öğrenmeyi zevkli hale getiren bir çalışmadır. Eba üzerinden öğretmenler ve öğrenciler haber girişi yapabilir, video anlatımlarını buradan sunabilir, öğrenme süreciyle ilgili görsel materyal yükleyebilir ve milyonlarca öğrenci ve öğretmenle paylaşabilir.

EBA, öğretmen ve öğrenciler için öğrenmeyi daha da sosyalleştiren, öğrenmeyi sınıf ortamından çıkarıp her ortama yayan, teknolojiyi öğrenme sürecine aktif olarak katan, öğrenmenin dört duvar arasında sınırlı kalmayıp farklı alanlara da yayılmasını destekleyen bir projedir. 

Eba her sınıf seviyesindeki öğrenciler için farklı zorluk düzeyinde içerikler sunar. Eba üzerinden verilen konularda videolu konu anlatımları ile destekleyici bilgiler sunulmaktadır. 

Eba, aslında e-okulun biraz daha gelişmiş halidir. E okul üzerinde öğrenciler pasif konumdadır. Sadece girilen notları görebilir. Oysa Eba üzerinden öğrenci ders notu girebilir, video paylaşabilir, beğendiği videoyu izleyebilir, ders notunu indirebilir. Kısaca öğrenciyi sosyal ortamın kötü alışkanlıklarından daha kontrol edilebilir bir zemine taşımaktadır. 

Eba, Eğitim Bilişim Ağı, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen bir projedir. Projenin farklı ayaklarında farklı kurumlar devreye girer. 

MEB, Fatih Projesi ile öğretmenleri ve öğrencileri hazırladıkları ders notlarını, bilgi ve belge dokümanlarını internet üzerinden Eba'dan paylaşmaya teşvik etmektedir. Bu dijital kaynaklar ile bir bilgi havuzu oluşturulmakta, öğrenci bilgiyi ezberlemek yerine o bilgiyi yorumlama yeteneğini okulda kazanarak ihtiyaç duyduğu bilgiyi Eba üzerinden edinmektedir. Bu aslında MEB'in uygulamak istediği yapılandırıcı eğitim sisteminin bir parçasıdır.

Eba yapılandırıcı eğitim sisteminin bir parçası

Öğrenciye salt bilgiyi aşılamak yerine, bilgiyi nasıl kullanılacağını, bilginin nasıl transfer edileceğini öğrenen öğrenci karşısına çıkan her bilgiyle nasıl baş edebileceğini, karşılaştığı bir durum için eski bilgisini nasıl kullanacağını öğrenir. Bu şekilde bilgiyi salt anlamsız ezberlemek değil, öğrenilen bilgiyi hayata uyarlamak önemlidir. 

Öğrenci merkezli eğitimin temelinde yapılandırmacı yaklaşım vardır. Bu yaklaşımın temelinde öğrenci vardır. Öğrenci öğrenme sürecine aktif katılmalı, eğitim faaliyetlerinin bizzat yürütücüsü olmalıdır. Böylece öğrenci kendi eğitim sorumluluğunu üstüne alarak daha iyi öğrenecektir.

Öte veliler de çocuklarına verilen eğitimin niteliğini EBA üzerinden takip ederek görebilecek, eğitimin iyileşmesine ve kalitesine katkıda bulunabilecek ve böylece eğitimde eskisinden daha fazla rol almış olacaklardır. Artık toplum olarak eğitim bizlerin sorumluluğunda olacak, katkılarımızla büyüyecek ve kendi geleceğimizi şekillendirme imkânını değerlendirmiş olacağız.

Bütün bu özellikleriyle EBA; eşit olarak dağıtılan eğitim fırsatını öğrencilerimize ve dünyaya sunmaya adaydır. Eğitimin tüm paydaşlarını kapsayan EBA sizlerin katkılarıyla daha da büyüyecek, güçlenecek ve gelişecektir.

Öğretmen ve öğrenciler başta olmak üzere eğitimin tüm paydaşları için tasarlanan EBA;

Farklı, zengin ve eğitici içerikler sunmak,

Bilişim kültürünü yaygınlaştırarak eğitimde kullanılmasını sağlamak,

İçerikle ilgili ihtiyaçlarınıza cevap vermek,

Sosyal ağ yapısıyla bilgi alışverişinde bulunmak,

Zengin ve gittikçe büyüyen arşiviyle derslere katkı sağlamak,

Bilgiyi öğrenirken aynı zamanda yeniden yapılandırabilmek ve bilgiden bilgi üretmek,

Farklı öğrenme stillerine (sözel, görsel, sayısal, sosyal, bireysel, işitsel öğrenme) sahip öğrencileri de kapsamak,

Bütün öğretmenleri ortak bir paydada buluşturarak eğitime el birliğiyle yön vermelerini sağlamak,

Teknolojiyi bir amaç olarak değil bir araç olarak kullanmak amacıyla tasarlanan sosyal bir eğitim platformudur.


Eba öğrenci kayıt işlemleri nasıl yapılır?

EBA'da neler var neler yok?

1-  Eba Haber Modülü: Eba haber modülü sayesinde öğrencilerin ve öğretmenlerin eğitim hayatına dair yaptıkları her faaliyet bir anlam ve değer kazanır. Öğrenci ve öğretmen haber modülü üzerinden paylaşacağı haberler ile diğer öğrencilere ve öğretmenlere ufuk açar. 

Yapılan bir deneyin, sosyal bir faaliyetin veya okulla ilgili herhangi bir haberin, bir gelişmenin haber modülüne yüklenmesiyle bilgi anında tüm Türkiye'ye yayılacak ve yüz binlerce öğrenci bu bilgiden faydalanacaktır. 

Sizden gelen küçük bir duvar takvimi çalışması da bir haberdir, kültürel bir başarı da… Öğrencilerin spor dalındaki başarıları, yarışmalarda aldıkları dereceler, okulların katıldığı projeler… Kısacası sizin yaptığınız her çalışma bizim için görülmeye değer bir haberdir.

2-  Dünya Modülü: Öğrencinin etkileşimli uygulamalar ile öğrenmesini, becerilerinin gelişmesini amaçlayan bu modül yayımlama aşamasıdadır. Ayrıca akıllı tahtalarda kullanılmak üzere birçok dersin konu anlatımı da bu modül içerisinde bulunmaktadır.

3-  e-kitap: Eğitim Bilişim Ağı’nın e-kitap modülü derslerinizde kullandığınız ders kitaplarını e-kitap olarak PDF haliyle tabletinize veya tahtanıza indirebilmeniz ve buralarda kullanabilmeniz için tasarlanan bir modüldür. Sınıfınızı ve indirmek istediğiniz kitabı seçerek tablet bilgisayarınıza yükleyeceğiniz ders kitabınızı istediğiniz her yerde açıp okuyabilirsiniz. e-kitap modülüyle artık öğretmen ve öğrenci kitaplarını yanında taşımak zorunda kalmadan istediği her yerde tabletlerinden kitaplarına ulaşabilecekler.

4-  Video Modülü: Eğitim Bilişim Ağı’nın video modülü derslerinizde gösterebileceğiniz eğitsel amaçlı videoları tek adreste bulabilmeniz için tasarlandı. Ders destek, kişisel gelişim, belgesel, çizgi film, rehberlik, meslekî eğitim gibi alanlarda bireysel ve toplu öğrenmeyi destekleyen video programlarının yer aldığı bu modülde kimya dersinden matematik dersine, dil ve anlatım dersinden İlköğretim Hayat Bilgisi’ne kadar geniş bir yelpazede derslerinizde kullanabileceğiniz videoları bulabilirsiniz. Ayrıca önemli günlerde izletebileceğiniz videolar, sosyal sorumluluk projeleri kapsamında yapılan videolar, derslerinizi daha da zenginleştirecek çeşitli belgeseller de burada…

MEB artık video konusunda daha hassas davranmaktadır. Okullara gönderdiği resmi bir yazıda kütüphanelerin fotoğraflarının ve videolarının çekilerek MEB Zkütüphane sosyal medya hesaplarında bu fotoğrafların ve videoların paylaşılmasını ister.

Öğretmen ve öğrencilerimizin göndereceği videolarla daha da zenginleşecek bu modül sayesinde zaman içerisinde birbirinden farklı video içerikler üretilecek ve öğrenme daha da keyifli hale gelecektir.

6-  Görsel Modülü: Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü arşivinden seçilen fotoğraflar derslerinizdeki görsel malzemeyi zenginleştirmek için artık EBA görsel modülünde. Zaman içerisinde öğretmenlerimizin de katılımıyla eğitimin görsel tarihine dönüşmesi planlanan bu modülde sizler için hazırlanan harita, grafik, animasyon ve simülasyonlar da yer alacak. Farklı derslerde kullanabileceğiniz bu materyallerle dersinizin görselliğini zenginleştirecek, konunun daha iyi kavranmasını sağlayabilecek ve öğrencilerinize verdiğiniz ödevlerde güvenilir kaynak olarak önerebileceğiniz bir fotoğraf arşivi olacaktır.


5-  Ses Modülü: Bu modül sayesinde ses tabanlı ders destek, kişisel gelişim, tarih ve kültür programları, sesli kitaplar, yabancı dil dinleme metinlerini tabletinize veya müzik çalarınıza indirebilirsiniz.  Yürürken, spor yaparken, metroda-otobüste-trafikte zaman geçirirken dinlemeniz için hazırlanmış; sesli kitaplar, eğitici radyo programları, müzik arşivimizden örnekler sizleri bekliyor. Ayrıca sizler de hazırlayacağınız ses dosyalarını paylaşabilirsiniz. Keyifli ses dosyaları ile eğitim öğretim sürecine yenilik katabilirsiniz.

7-  Tartışalım Modülü: Eğitim Bilişim Ağı’nın tartışalım bölümü, sistemin daha verimli olması, etkin kullanılması amacıyla tasarlandı. Eğitimle ilgili her türlü yeni fikirlerinizi, hangi e-içeriğin hangi noktada daha faydalı olduğu konusundaki düşüncelerinizi burada paylaşabilir; meslektaşlarınızla fikir alışverişi yaparken diğer öğretmenlerin nelerden nasıl faydalandığını da öğrenebilirsiniz. Böylece hiçbir öğretmen artık yalnız başına kalmayacak meslektaşlarının fikirleriyle aydınlanacak ve kendi görüşleriyle meslektaşlarına “Yalnız değilsiniz!”, “Ben de buradayım!” diyebilecektir. Yeni modül önerilerinizi, z-kitap kullanırken yaşadığınız deneyimleri, nasıl bir e-içeriğe ihtiyacınız olduğunu hep birlikte tartışıp yorumlayabilirsiniz. Ayrıca öğrencileriniz de burada soru sorabilir ve sorulan sorulara cevap verebilir.

Bu modül sayesinde eğitimle ilgili kararlar; öğretmenlerin, öğrencilerin ve eğitimle ilgilenen herkesin görüşleriyle şekillenecek ve daha gerçekçi çözümler üretilebilecektir.

EBA Market: Eğitimde FATİH Projesi kapsamında dağıtılan tablet bilgisayarlarda yüklü olarak gelen uygulama marketidir. EBA Market ile yeni uygulamalar indirebilecek, var olanları güncelleyebileceksiniz. İçerisinde z-kitaplar, dergiler, sözlük, hesap makinesi gibi yardımcı kaynaklar, eğitici ve öğretici oyunlar, sesli hikâyeler yer alan market uygulaması gün geçtikçe büyümekte ve seçenekleri zenginleşmekte…

Çalışmaları devam edenler; 


Kırkambar Modülü: Bu modülün amacı nesilden nesle aktarılacak elektronik bir ansiklopedi oluşturmaktır. İlk etapta bu modülün içeriğini bakanlıkların kendi bünyesinde oluşturduğu ve üçüncü şahıslardan alım yoluyla sağlanan kaynaklar oluşturacaktır. Zamanla öğretmen, öğrenci ve EBA’yı kullanan bütün herkesin katkılarıyla zenginleşecek bir uygulama olacaktır. Bu modül sayesinde bugüne kadar paylaşılmamış kültürel kaynakların burada paylaşılması sağlanacak böylece bütün herkesin paylaşımıyla Türkiye’nin ilk güvenilir elektronik kaynağı oluşturulmuş olacaktır.

e-ders modülü: Bu uygulama video modülünün altına konularak çeşitli sağlık sorunlarından veya doğal afetlerden dolayı bir süre okula gidemeyen öğrencilerimiz elektronik ortamda izledikleri videolarla derslerini kaçırmayacaklar.  Ayrıntılı konu anlatım videolarını izleyerek bilgisini pekiştirecek, öğrendiklerini sağlamlaştıracak. Aynı konu farklı tekniklerle, farklı öğretmenlerle anlatılırken öğrenciler sıkılmayacak, tekrar ederek çalışmak kolaylaşacak.

Deneyler: Fizik-kimya-biyoloji gibi derslerde kullanmanız için deneyler çeşitli ortamlarda çekilerek video halinde sisteme yüklenecek. Böylece öğrenciler hem izleyecek hem de izlediklerini uygulayarak öğrenme seviyelerini yükseltebilecekler.


MEB Eba üzerinden çeşitli yarışmalar ve etkinlikler düzenleyerek öğrenciler için bu sistemi daha keyifli hale getirmeye çalışmaktadır.

EBa ile öğrenciler öğrenme ortamını zenginleştirebilir ve bilgiye daha kolay erişebilir. Bu sayede teknolıjiyi kullanmayı da öğrenir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Selim - 8 yıl önce
EBA yoğun kullanılmalı. Bakanlığı tebrik ediyorum.
Avatar
mert - 8 yıl önce
öğrenci
Avatar
mert köse - 8 yıl önce
çalışma
Avatar
Melisa - 7 yıl önce
Bence güzel bir şey ama telefondan girmek zor oluyor
Avatar
TUSE - 4 yıl önce
DERS ÇALIŞIYORUM